Lois Duncan: Sötét folyosók + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. január 24., csütörtök

Lois Duncan: Sötét folyosók + Nyereményjáték

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg a Sötét folyosók című könyv, aminek a filmadaptációját hamarosan láthatjátok a mozikban. A történet főszereplője Kit Gordy, aki megpillantva új bentlakásos iskolájának épületét azt gondolja, hogy: ez a hely gonosz. Blackwood Hall fenyegető kinézete borzongató félelemmel tölti el, ráadásul kiderül, hogy csupán három diáktársával és három tanárral kell osztoznia a hatalmas épületen. Kövessétek bloggereinket a titokzatos Blackwood Hallba, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!
Eredeti cím: Down a Dark Hall
Nyelv: magyar
Fordította: Miks-Rédai Viktória
ISBN: 9789633999981
Eredeti megjelenés: 1974. (2011.)
Magyar megjelenés: 2017.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 192

Fülszöveg:
Valami van ezzel a hellyel… valami… 
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett. 
Gonosz. 
Amikor Kit Gordy meglátja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Ahogy azonban kialakul Kit napirendje, igyekszik figyelmen kívül hagyni a pletykákat, miszerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják. 
Ám az osztálytársai különös, idegen tehetségek tanújelét adják. Furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek – és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs.
"A folyosó rettentő sötétsége elnyúlt előtte, csak a saját ajtaján kihulló lámpafény törte meg. Azon túl nem volt semmi, csak néma feketeség."
Vélemény:
Vannak könyvek, amiket pusztán azért akarok elolvasni, mert filmvászonra is adaptálták őket. Szigorúan előbb mindig a könyv, aztán a film sorrendet tartom, kivéve ha filmnézés közben jövök rá, hogy "jééé, ez is egy adaptáció!". Kicsit tartottam azért a Sötét folyosóktól, mert nem volt nagy visszhangja (legalábbis hozzám nem ért el), de szerencsére végül pozitívan csalódtam...

Már az első oldalakon megvett magának a történet, ugyanis pár mondattal sikerült az írónőnek elképesztően feszült hangulatot teremtenie. Hiába az ifjúsági könyv címke, a meglehetősen sötét tónusú, misztikus vonal az igazi, ijesztegetős horrorfilmek hangulatát idézi, azokét amelyekben bármikor felbukkanhat mögötted a tükörben egy szellemalak. Talán ebből is látszik, hogy nem egy szokásos young adult könyvvel van dolgunk, ami annak fényében nem is olyan meglepő, hogy az első kiadása 1974-ben jelent meg. Az évek során többször is átírásra került a történet, hogy továbbra is aktuális maradhasson, ezért is szerepelhet ebben a nemrég kiadott magyar fordításban már laptopról küldött e-mail és mobiltelefon is. Mindezek nem voltak hatással a fő csapásvonalra, viszont egy dolog azért hiányzik belőle: a szerelmi szál. Biztos ti is észreveszitek magatokon (én legalábbis biztosan), hogy manapság mindig várunk valami romantikus, akár klisés történést, aztán ha ez elmarad, akkor helyette csak valami furcsa hiányt érzünk. Mostanában pedig rendre ilyen szerelemmel átszőtt könyveket olvasunk, akár tetszik, akár nem. Valahogy talán sokkal nyitottabbak lett a generációnk erre a témára, magam sem tudom, mindenesetre a Sötét folyosók olvasása után is kicsit talán fenn fog állni a fentebb említett furcsa hiányérzet. Azért csak kicsit, mert persze volt vonzalom itt is egy-egy szereplő között, de nem hangsúlyosan, inkább megmaradt a "tetszünk egymásnak" szinten...

Ami viszont igazán fantasztikus és zseniális a könyvben, az egyértelműen a szellemes vonal. Nehéz erről spoilermentesen írni, de nagyvonalakban, ahogy a fülszövegből is kiderül, az iskolát nem csak a diákok, de szellemek is lakják. Egy igazán furcsa és különleges elit iskolának tűnik elsőre a Blackwood Hall, ugyanis csak négy diák, három tanár és egy kéttagú személyzet teszi ki az összlétszámot. A hatalmas, ódon épületben feltűnően kevésnek tűnik ennyi ember, meg is lepődnek rajta a fiatalok, aztán továbblépnek a dolgon. Egészen addig, amíg paranormális jelenségeket nem kezdenek észlelni maguk körül, ami többféle módon is megnyilvánul. Először kísértetjárást tapasztalnak, majd kiderülnek a ház sötét titkai, hogy aztán különös álmok és hirtelen jött elképesztő tehetségek által (no meg egy kis kutatgatással) összeálljon a szörnyű kép.

A kreativitás és ötletesség ellenére azt viszont kicsit sajnáltam, hogy nem tudtunk meg többet ennek a misztikus szálnak eredetéről, illetve az iskolaigazgató, Madam Duret múltjáról, aki az események egyik központi alakja. A karaktere rejtélyes voltát a diákok ellensúlyozzák, hiába a történet rövidsége, meglehetősen jól megrajzolt jellemekről van szó. Főszereplőnk Kit jellemfejlődése is tökéletesen végigkövethető, és nagyon szerettem, hogy az idegenkedő és önző viselkedése az idő múlásával alábbhagyott, bátor lett és önfeláldozó. Nem vált a kedvenc karakterré, de tökéletesen érthető volt a viselkedése. Akit pedig még jobban is megismertem volna, az Madam Duret fia, Jules. (Na jó, ennek csak a romantikáért esedező énem örült volna. :D)

Hiába a 192 oldal, meglepő módon a rövidsége ellenére is feszes és (majdnem) kerek egész volt a történet. Az utolsó pár oldal zavart egy kicsit, a lezárást ugyanis nagyon hamar a nyakunkba kapjuk, kicsit nyitottá is válik tőle a történet. Vártam tőle még valami pluszt, valami végjátékot, ami elvarrja az összes karakter szálát, de ez sajnos nem történt meg, nem kaptuk meg a feloldást, legalábbis nem a megfelelő, nem kielégítő módon.

Igazán hátborzongatóvá pedig az extraként olvasható interjú teszi a könyvet, amelyet Jenny Han, A fiúknak, akiket valaha szerettem-trilógia írója készített az írónővel. Ebből ugyanis kiderül, hogy Lois Duncan rengeteget foglalkozott a paranormális jelenségekkel a lánya halála okán, s ezt a tudását felhasználta a könyv írása során is.

Összességében ha szeretitek a misztikus, kicsit félelmetesebb regényeket, akkor mindenképp ajánlom elolvasásra. Hamar a végére lehet érni és ha kedvelitek az irodalommal és művészetekkel kapcsolatos utalásokat, akkor pedig végképp imádni fogjátok! Most már csak egy dolog van hátra, megnézni, hogy sikerült elrontani a filmvászonra adaptáláskor! ;)

vagy

Nyereményjáték
A történet főszereplőjét akarata ellenére beköltöztetik egy bentlakásos iskolába, ahol furcsa dolgok történnek a diákokkal. A turné minden állomásán egy-egy olyan hős/hősnő nevét kell kitalálnotok a rájuk tett utalásainkból, akik szintén valamilyen borzongató helyzetbe kerültek, vagy akikkel paranormális dolgok történtek. Annyit segítünk, hogy magyar nyelven megjelent, rémisztő hangvételű ifjúsági regényekre gondoltunk; a ti feladatotok csak annyi, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a főszereplők nevét! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Feladvány: Az új házukban töltött első éjszakáján főszereplőnk apró léptek neszezésére ébred, majd egy kísérteties gyermeki kacajt hall. Másnap mintha minden még félelmetesebb lenne körülötte. Anyja meg van győződve arról, hogy csak a képzelete játszik a lánnyal.
a Rafflecopter giveaway Állomások:
01. 22. - Könyv és más
01. 23. - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
01. 24. - Nem félünk a könyvektől
01. 25. - Sorok között (Filmes extra)
01. 26. - Hagyjatok! Olvasok!
01. 27. - Nem félünk a könyvektől (TOP10)
01. 28. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
01. 29. - Sorok között
01. 30. - Never Let Me Go

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése