Bálint Erika: Adj esélyt! + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. január 16., szerda

Bálint Erika: Adj esélyt! + Nyereményjáték

Bálint Erika debütáló regényének a főhőse Adorján, aki fiatalon elhagyta a családját, mert már nem tudta tovább titkolni, hogy meleg. A férfi évekkel később tér vissza, amikor a halál árnyékában jár...
A szívfacsaró és elgondolkodtató regényről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és az írónővel is készítettünk egy interjút. A turné végén meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Nyelv: magyar
ISBN: 9789634575276
Eredeti megjelenés: 2018.
Megjelenés dátuma: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 296

Fülszöveg:
Szavak, melyek fontosabbak, mint élet…
Adorján évekig hazugságban élt. Ismert orvosként azt tette, amit a társadalom elvárt tőle: megnősült és gyereke lett. Ám találkozott egy férfival, és elhagyta a feleségét, hogy szabadon szerethessen egy olyan korban, amikor ez megbocsáthatatlan volt.
Évekkel később, amikor kiderül, hogy halálos beteg, versenyt fut az idővel, és már bármit megadna, hogy megismerhesse a fiát.
Fia, Tomi egy olyan főiskolán tanul, ahová anyja kényszerítette, és csak magában dédelgeti az álmot, hogy szakács legyen. Életét felborítja a hír, hogy az apja életben van, sőt, találkozni szeretne vele.
Vajon képes lesz megbirkózni a feltörő érzéseivel?
Szeretet és gyűlölet tánca zajlik közöttük, és az anya között.
Van megbocsátás? Meghallják-e egymást, mielőtt túl késő lenne?
Egy különleges, megkapó és hiteles regény a rendkívüli történetek kedvelőinek.
" Tudod mit válaszolt a pápa, amikor a homoszexuálisokról kérdezték?  Láthatólag nem várt választ, mert azonnal folytatta:  Ki vagyok én, hogy megítéljem őket?"
Vélemény:
A megnyerő borító és a fülszöveg ellenére sem tudtam, hogy mit várjak Bálint Erika első könyvétől, csak abban voltam biztos, hogy mindenképp el szeretném olvasni. Egy meglehetősen nyitott embernek tartom magam, így nem hoznak zavarba a kényesebb témák sem, sőt, mindig igyekszem kilépni a komfortzónámból. Az Adj esélyt! című könyvvel azt hiszem újfent eleget tettem ezen megállapításomnak...

Azt mindenképp szeretném már az elején leszögezni, hogy nem idegenek számomra az LMBTQ témájú könyvek, mert rendre olvasok egyet-egyet, viszont ez az első olyan regény, amiben a homoszexualitás nem mint válság jelenik meg a fiatalok szexuális identitásának kialakulása során, hanem egy olyan dologként, ami komoly hatással van egy felnőtt, meglett korú ember életére. Főszereplőnk, Adorján ugyanis egy ötvenöt éves sikeres sebészorvos, aki megtudja, hogy rákos és ez adja meg neki a kellő löketet ahhoz, hogy újra nyisson az évekkel korábban elhagyott fia felé, hogy találkozzon vele és megismerje őt.

A könyv az érzelmi skála teljes egészét felvonultatja előttünk. Az egész mű drámai jellegét a belső gondolatok adják a szereplők részéről. Rengeteg különböző érzés és gondolat fogalmazódik meg a melegség témájával kapcsolatban, ami a mindennapokra is egyre jellemzőbb és fontos lenne, hogy megismerjük őket és beszéljünk róluk. A szokásos sztereotípiák mellett, terítékre kerül a korszellem által befolyásolt hozzáállás, önmagunk elfogadása, a coming out kérdése, illetve mások hatása az életünkre.

Adorján egy olyan korszak szülötte, ahol a férfi és nő közötti házasság intézménye szent és sérthetetlen, ahol az a normális, hogy megismerkedsz valakivel, összeházasodtok és gyermeket vállaltok. De ahogy mindig is voltak, úgy most léteznek olyan emberek, akik a saját nemükhöz vonzódnak. A társadalmi kirekesztettség lehetősége esetükben is fennáll, így Adorján hogy megfeleljen a kor elvárásainak, randizott, ismerkedett és ennek köszönhetően sodródott bele egy nem működő házasságba, amiből született egy fia is. Nem egy lelki válságot élt át az élete során, de az egyik legnehezebb volt az, amikor kilépett a házasságából és magára hagyta a fiát... Számos esemény bonyolítja még természetesen, ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet. Felesége Éva teljes mértékig kiborul, mikor felvállalja előtte másságát és szerelmét egy férfi iránt. Nem túl sok lehetőséget adó választás elé állítja: nem találkozhat többé a fiával és cserébe nem teregeti ki ország-világ előtt a szennyest. Egy olyan időben, amikor karriereket dönthetett romba a mocskolódás, nehéz választás elé állította a férfit és döntött. A döntése helyességéről is lehet vitatkozni, de ami történt, megtörtént. Ami biztos, hogy sokkal előbb kellett volna nyitni a fia felé...

Éva és álszent testvére képviseli a homofób vonalat a könyvben. Éva évekig cipeli magával a sértettségét és ennek a történet folyamán rengetegszer hangot is ad. Abszolút amúgy a legellenszenvesebb karakterről van szó, aki nem csak az állandó "buzizással", de fiával, Tomival való viselkedésével is rendre kiveri a biztosítékot. Egy olyan nőről van szó, aki igazi energiavámpír, görcsösen ragaszkodik a saját, nem feltétlenül valós igazához és keresztülgyalogol nagyjából bárkin, kezdve a saját anyjával és folytatva a fiával. Előbbit semmibe veszi, utóbbival pedig rendre úgy bánik, mint egy mihaszna kis tizenéves fiúval... Egyszerűen minden jelenete során felháborodtam a viselkedésén.

Tomi, Adorján fia számomra kicsit kakukktojás volt. Huszonéves létére az esetek nagy részében úgy viselkedett, mint egy hisztis kamasz, aki amúgy hiába egy nyitott, értelmes gyerek, a körülmények hatására szintén hajlamos volt homofób gondolatok ismételgetni és úgy viselkedni, mint egy ötéves. Egy jó kis bírósági ügy meg egy értelmes barátnő kellett ahhoz, hogy végre észhez térjen. A barátnő, Zsófi, Adorján partnere, Ákos és a nagymama képviselték főleg az értelmes és elfogadó vonalat. Mindenkinek olyan szuper nagymamát kívánok, mint Klári mama, komolyan.

A cselekmény amúgy rettentő diplomatikusan járja körbe a melegség témakörét, tisztán az érzelmekkel játszik, azzal, ahogy bemutatja a másságával együtt élő átlagos férfi életét, aki talán azzal követte el élete legnagyobb hibáját, hogy nem vállalta fel legalább fia előtt önmagát. Emellett Bálint Erika felvonultatja a melegséggel kapcsolatos hozzáállások és előítéletek sokszínű skáláját, mindezt úgy, hogy igyekszik semleges maradni.

Összességében nagyon szerettem ezt a könyvet, mert igazán olvasmányos stílussal mutatja be a melegségnek egy másik, nem a manapság megszokott oldalát. A mondanivaló sem kétséges: vállaljuk fel önmagunkat és nézeteinket, de a legfontosabb, hogy fogadjuk el egymást, hiszen a világ hatalmas és mi mind annyifélénk vagyunk! Az emberi értékeinket nem az határozza meg, hogy kihez vonzódunk, hanem hogy az élet más területein milyen emberek vagyunk. Az Adj esélyt! pedig egy igazi érzelmi cunami, valóságos és igaz, szép és szomorú, ami megtanít bennünket arra, hogy a döntés a mi kezünkben van és csakis rajtunk múlik, hogy hogyan élünk vele.

vagy

Kedvenc idézetek:
"...a múltban történt dolgok olyanok, mint a vízbe dobott kő, ami számtalan fodrot vet és eredőjévé válik későbbi, időben és térben nagyon távoli hullámoknak is." 
"A problémák akkor is léteznek, ha nem beszélünk róluk." 
"...egy munka értékét nem az szabja meg, hogy diploma kell-e hozzá, vagy nem, hanem az, hogy szereti-e az ember csinálni." 
"Csak annyit akartam, hogy beszélgessünk, mert az elmúlás közelségében valahogy mindenki el akar mondani még valamit, amire egy élet nem volt elég, mert szégyellte, vagy, mert nem volt hozzá bátorsága." 
"...a szerelemre nincsenek szabályok, az két ember magánügye."

"Az emlékek ugyanazok maradnak, csak mi változunk." 
"...az emberek a múlt színeit sokszor átsatírozzák, feketére vagy fehérre, attól függően, milyen eseményeket sodor a hátán a múló idő."
Nyereményjáték
A kötet fiatal főhőse, Tomi a gasztronómia szerelmese, így a mostani játékban ezt a tudásod teszteljük. Felelj a blogokon látható alap konyha technológiai kérdésekre, és írd be a válaszod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: Mik kellenek a rántott hús panírozásához?

a Rafflecopter giveaway Állomások:
01.14. - Spirit Bliss
01.16. - Nem félünk a könyvektől
01.18. - Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése