Top 5+1 könyv, amit bármikor újraolvasok - Nem félünk a könyvektől!

2017. június 9., péntek

Top 5+1 könyv, amit bármikor újraolvasok

Puskin: Anyegin
A kettőnk kapcsolata már jóval azelőtt megkezdődött, hogy feladták volna kötelezőnek. Azt hiszem a filmfeldolgozás egy elcsípett részlete volt az, ami arra motivált először, hogy elolvassam. Azóta legalább háromszor újraolvastam, de ez csak a mennyiség, amit számon is tartok... Lehet idén újra sort kerítek rá. :3
A történet dióhéjban: Verses formában ismerjük meg az életunt Anyegint, akibe beleszeret hősnőnk, Tatjana, se ezt híres levelében tudatja is vele. A férfi válasza elutasítás, ezután gyermeteg bosszú, párbaj, halál és évek telnek el a viszontlátásig. Ekkor már a férfi is udvarolna, de Tatjana férjes asszony. Az egészben a tragédia, hogy még mindig szerelmes Anyeginbe...

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Már nem tudom, hogy miért vagy hogy bukkantam rá. Lehet itt is a film volt a ludas, de ebben már egyáltalán nem vagyok biztos. Annyi bizonyos, hogy 2010 környékén olvastam először és az elmúlt hét év alatt a kedvenc kortárs romantikus regényemmé nőtte ki magát, amit nem vagyok képes megunni.
A történet dióhéjban: Henry időutazó. A reális fajta, aki nem viszi magával a ruháját és mást se. 30 évesen találkozik először Clare-rel, a jövendőbeli feleségével, aki akkor még csak hat éves. Az ő szerelmük története ez, ami az időutazás ellenére annyira valós, annyira szomorú, mégis annyira hiteles. Feltétel nélkül képes lennék elhinni az egészet.

Charlotte Brontë: Jane Eyre
Nagyon-nagyon régen, mikor először próbáltam elolvasni ezt a könyvet, akkor nem ment. Untam és bár majdnem a háromnegyedéig eljutottam, ott abbahagytam. Ki nem állhattam. Aztán eltelt pár év, jött egy gyönyörű feldolgozás az egyik kedvenc színészemmel és úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt. Mostanra olyan szépnek találom, hogy egy részem még halkan suttogva olyanokat is állít, hogy ez bizony még a Büszkeség és balítéletet is felülmúlja.
A történet dióhéjban: Az árva Jane Eyre sanyarú gyermekkora végére jó képességű nevelőnévé válik. Vágya látni a világot és önállóvá válni, így kerül nevelőnőnek Mr. Rochester házához. Az igazi bonyodalmak viszont csak itt kezdődnek: szerelem, önzés, árulás, hűség... Képes e önmaga maradni, megtalálni a (keserédes) boldogságot? Igen!

J. K. Rowling: Harry Potter-kötetek
Nem hiszem, hogy ezt a választást miért is kell ragoznom. Én lehet egy-két év csúszással ismerkedtem meg a történettel, de azóta óriási mértékűvé nőtt a rajongásom és 24 éves fejjel is ugyanúgy imádom, mint 10 évvel ezelőtt.
A történet dióhéjban: Harry Potter varázsló. Nem is akármilyen. A világ leghatalmasabb sötét varázslójának áldozata, de az egyetlen, aki túlélte gyilkos támadását. Harry kalandjaidat hét éven keresztül követhetjük végig, dacolva a különböző mágikus lényeg sokaságával, a gonosszal és a tinik mindennapi gondjaival, mindezt két elmaradhatatlan barátjával, Ronnal és Hermionéval.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Ez volt az első Jane Austen könyvem és rögtön nagyon sokáig az első kedvenc Jane Austen könyvemmé vált. Magam sem tudom megmagyarázni miért, hiszen egy lassan csordogáló történetet kapunk, nem viharos szerelmekkel, hanem személyekkel, életekkel. Máig nagyon szeretem.
A történet dióhéjban: Egy jómódú család története ez, mely házból az egyik lánynak, Jane-nek megkéri a kezét jómódú szomszédjuk, Mr Bingley, ám a gőgös és kellemetlen barátja, Mr. Darcy lebeszéli róla. Jane okos és éles nyelvű húgának, Elizabethnek sem kell több, vitába keveredik vele, majd ki is kosarazza. Le tudják vajon küzdeni előítéleteiket és büszkeségüket?


Jane Austen: Meggyőző érvek

Aztán egyszer csak jött újabb film, a Ház a tónál. Főszereplőnk kedvenc könyve volt ez és mivel Austent amúgy is megkedveltem, így gondoltam muszáj lesz egy esélyt adnom neki. És milyen jól tettem, mert ha lehet ez még nagyobb kedvencemmé vált. Szerintem a legjobban sikerült regénye lett Miss Austennak. :)
A történet dióhéjban: Anne Elliotot és Wentworth kapitány az ég is egymásnak teremtette. Ám mikor a férfi még bizonytalan jövőjű ifjú volt, a lányt lebeszélték a házasságról. Sok év múltán találkoznak újra, de a nagy kérdés az, hogy lehet e még közös jövőjük? A férfi amennyire tud, elhatárolódik Annetől, de a szívének ő sem parancsolhat...


Természetesen, ez a lista koránt sem teljes. Rengeteg könyv van, amit újraolvastam vagy tervezek újraolvasni. Hiányzik a listáról például Tolkien Gyűrűk urája, Martin Tűz és jég dala kötetei, Suzanne Collins Éhezők viadalája és Stephenie Meyer Twilight szériája... De akkor a lista már hosszabb lenne. Sokkal. :D

2 megjegyzés:

  1. Az én listámon az első: F. Scott Fidzgerald-Nagy Gatsby,az aktuális, de állandóan változik. a Büszkeség és balítélet és a Harry Potter sorozat is a listámon van.Az elfújta a szélt sem hagynám le. 😊😊😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagy Gatsbyvel én is a második olvasásnál járok. És mivel érdemesnek tartottam, hogy a polcomon is legyen helye, így valószínűleg lesz majd az még több is. :D Az elfújta a szelet viszont még nem olvastam, amit már igazán pótolnom kellene. :D

      Törlés