Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok - Nem félünk a könyvektől!

2016. november 3., csütörtök

Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok

Eredeti cím: Out of the Easy
Nyelv: magyar
ISBN: 9789632613390
Eredeti megjelenés: 2013.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 332
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:
1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek csak a bordélyházban dolgozó, prostituált anyjáról ismerik. Josie többet szeretne kicsikarni az élettől, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.
Josie az elit főiskola utáni vágya és a titkos alvilág között őrlődik. New Orleans ellenállhatatlanul magához vonzza, miközben az igazságot keresi, újra meg újra kísértésbe viszi, és egészen a végső próbatételig repíti.
Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, a gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálóját szövi, valamint mindig arra emlékeztet minket, hogy saját sorsunkat döntéseink alakítják.
"Néha elindulunk egy úton úgy, hogy azt hisszük, egy irányba visz, és valahol egészen másutt kötünk ki. De ez jól van így. A lényeg, hogy elinduljunk."
Vélemény:
Nagyon rég tervben volt már, mert bár nem a borító teszi a könyvet, azért egy ilyen gyönyörűség mellett nem lehet elmenni szótlanul. Persze ilyenkor csalódhat az ember igazán, de szerencsére itt nem volt erről szó. Talán kicsit más vártam, de negatívan abszolúte nem csalódtam...

Jelen könyv esetében ugyanis nem olvastam fülszöveget. Tényleg teljes mértékig a borító után választottam, így rögtön a történet elején sikerült meglepni. Egy átlagos lányról szól, aki mégsem olyan átlagos, hiszen az anyja prostituált és az egész várost titkok hálózzák be, no meg a maffia. Bár nagyon lassan haladtam vele bokros teendőim végett, de a történet nagyon megvett. New Orleans-nak lenyűgöző a hangulata és nagyon szerettem, hogy a lakosság mindkét végletét megismerhettük: az szegényebb negyedek lakóit és az álszent pénzesek belvárosát.

Külön öröm volt, hogy itt nem akörül volt bonyodalom, hogy milyen különleges képességekkel rendelkeztek adott főszereplőink, hanem teljesen átlagos szereplőket kaptunk, teljesen átlagos élettel és álmokkal. És mégis érdekes és izgalmas maradt, s ami a legfőbb, emberközeli.

Nagyon szerettem a karaktereket, főként a mellékszereplőket, sőt azokon belül is Kokszost. :D Ez a csupaszív félvér nagyon belopta magát a szívembe. Szerettem, hogy a karakterek mennyire nagyon emberiek voltak:  Josie az egyszerű álmával, hogy főiskolára menjen, Patrick aki az identitásának elfogadásával küzdött, a felszínen szőrösszívű Willie, aki igazából egy kincs volt... Josie anyja volt az egyik legelképesztőbb, annyira nyíltan rossz ember volt, akit tényleg képtelenség volt kedvelni. Amúgy talán csak Jesse karaktere tűnt a legegysíkúbbnak sajnos, de lehet csak azért, mert nem kapott elég hangsúlyos szerepet.

Egyetlen aprócska negatívumot tudnék megemlíteni a könyvvel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy talán túlságosan hamar vége lett, kicsit mintha összecsapott lenne. Halál, örökség és minden probléma megoldva. Több kisebb szál is elvarratlan maradt és ez nagyon zavart. Szerettem volna még maradni, s a történetet tovább élni, de azt hiszem mást megoldást kell keresni. Mondjuk elolvasni az írónő másik nagy sikerű könyvét is. :)

2 megjegyzés:

  1. Sikerült kedvet csinálnod az elolvasásához. :D Egyelőre csak abban tudok egyetérteni, hogy a borító tényleg szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon egyedi a történet, úgyhogy mindenképp ajánlom. :3

      Törlés