Suzanne Collins: Az éhezők viadala - Nem félünk a könyvektől!

2016. november 6., vasárnap

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Eredeti cím: The Hunger Games
Nyelv: magyar
ISBN: 6155049675
Eredeti megjelenés: 2008.
Kötésmód: ragasztott kartonált védőborítóval
Oldalszám: 400
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:
Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.
"Mindenki emlékezni fog ránk. Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra lobbant."
Manapság rengeteg ilyen disztópikus könyvvel találkozik az ember a young adult könyvek között, de be kell, hogy valljuk, Az éhezők viadala minden hibája ellenére is kiemelkedik ezek közül. A történetet összeszedetten rakják elénk, teljesen világosan és egyértelműen megfogalmazva egy olyan világról, ami akár tényleg el is jöhet. Ez nem az a fajta teljességgel hiteltelenül összeeszkábált könyv, amit az ember folyton megkérdőjelez és alapvetően furán szemlél. Sajnos volt már ilyen tapasztalatom másik könyvvel, ezért igyekszem ezt leszögezni.

Panemben az élet kegyetlen és brutális. A nélkülözés mindennapos és ráadásként még ott van az évenként megrendezett éhezők viadala, ami emlékeztetőül szolgál arra, hogy mi is fog történni, ha a körzetek újra fellázadnának. Így ismerjük meg Katnisst, az önkéntest és küzdelmét az arénában. A történetet szépen felvezeti az írónő, megismerjük Katnisst és a világot amelyben él. A viadallal párhuzamosan kibontakozni látszik egy szerelmi háromszög is a lány, régi barátja, Gale és a körzet másik kiválasztottja, Peeta között.

Ez a könyv tipikusan olyan, ami hol elborzaszt, hol örömmel tölt el, sokszor sírni támadna kedved, de aztán mégis mosolyra húzod a szád. A feszültség is végig megmarad és az ember igazi érzelmi hullámvölgyben érzi magát. Te is ugyanúgy rágódsz Katnissel együtt, hogy vajon Haymitch mit is akar, vagy Peeta vajon tényleg az ő oldalán áll e? Megszereted a karaktereket és te is nehéz szívvel búcsúzol tőlük... Azoktól, akik már soha nem térnek vissza és azoktól, akik majd csak a következő kötetben. :)

Az összes rész közül ez a kedvencem, az utána következő pedig a harmadik. Már sokadszor sikerült újra-olvasni a szériát, így bár az újdonság varázsa már nincs meg, ettől függetlenül még mindig ugyanúgy képes vagyok rajta izgulni vagy épp könnyezni. Jó könyvekről mindig nehéz beszélni, így mindenképp ajánlani tudom csak, hogy olvassátok, olvassátok!

A könyvből film is készült, bár gondolom ezzel nem mondok újdonságot, hiszen már az összes részt látthatuk a mozivásznon, amik nem kis sikernek örvendettek mellesleg. Annyit mindenképp szeretnék leszögezni, hogy aki csak a filmet látta eddig, az mihamarabb kerítsen sort a könyvekre is. :)

És amúgy Team Peeta! <3 :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése