Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak - Nem félünk a könyvektől!

2016. október 30., vasárnap

Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak

Eredeti cím: The 100
Nyelv: magyar
ISBN: 9632617060
Eredeti megjelenés: 2013.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 296
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:
Évszázadok ​​óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig. 
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn. 
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót. 
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.
"– Szívesen megnéznék veled egy naplementét. – Odahajolt, és csókot nyomott a lány homlokára. – Mit csinálsz úgy hetvenöt év múlva? – kérdezte halkan.
– A műfogsoromat fogom tisztítani – felelte mosolyogva a lány."
Vélemény:
A sorozat nagy rajongójaként örömmel vettem, amikor kiderült, hogy kis hazánkban is kiadásra kerül magyar nyelven a könyv, amin a történet alapszik. Akkor még nem tudtam, de később kiderült, hogy az írónő csak kézhez kapta a történet alapvázlatát (ergo nem az ő agyszüleménye) és ebből kellett kihoznia a legjobbakat. Hogy ez sikerült-e? Lássuk...

Azt hiszem igen. No korántsem állítom, hogy tökéletes lenne a könyv, de a rengeteg negatív értékelés után sokkal rosszabbra számítottam.
Felépítését tekintve négy szereplő váltakozó szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, ők Wells, Clarke, Bellamy és Glass. Ha követitek a sorozatot, akkor lehetnek ismerős elemek, de ne is számítsatok rá, hogy ugyanazt kapjátok. Glass-szal ugye alapból nem találkozhatunk ott, Wellstől pedig elég hamar búcsút vettünk. Itt jórészt a Wells-Clarke-Bellamy-féle szerelmi háromszög(?) lesz domináns, illetve Glass történései a hajón. Nagyrészt erről szól az első kötet, hogy ki-kibe szerelmes és ki-ki ellen tett valami megbocsáthatatlan dolgot. Amiért igazán izgalmas a sorozat (a túlélés), abból alig kapunk valamit. Talán éppen ez a szerelmi drámázás az oka, hogy maga a történet nem nagyon haladt előre. A múltról tudtunk meg sok mindent, a jelen pedig az első évad első pár részével párhuzamosan ért véget, amikor kiderül, hogy a Föld mégsem olyan lakatlan, mint eredetileg hitték.

Amúgy nagyon-nagyon sok kis apró eltérés van. (De javítsatok ki, ha bármiben tévednék, mert nagyon régen volt már az első évad. ;) Nem csak Árkádiaról tudunk az űrben, hanem több másik hajóállomásról is, illetve Clarke szüleinek a sorsa is egészen máshogy alakult, mint ahogy a sorozatból kiderült. Sok embert ezek a dolgok zavarni szoktak, de én nagyon jól el tudok vonatkoztatni, így ebből nem volt gondom.

A szereplők kicsit ugyanolyanok voltak. A történetük miatt sikerült igazából csak elkülöníteni őket, de a stílus az egyes fejezeteknél nagyon egyforma volt, ebbe lehetett volna több életet vinni. A legunszimpibb karakter Wells volt, de a mellékszereplők közül is lehetett kit utálni, konkrétan Grahamet (aki a sorozatban Murphynek felel meg). Na ő igazi rohadék volt.

Igazából amúgy főként a 'Bellarke'-páros miatt akartam nagyon ezt a könyvet, amiből egy keveset kaptam is, de sajnos nem eleget. :P Nyilván persze többet, mint amit a sorozat adott, de emiatt mindenképp várom a következő kötet megjelenését. Kíváncsi vagyok, hogy ezzel a felállással milyen irányba fog majd haladni a történet. Ha pontoznom kellene, akkor 5-ből kapna egy erős hármast, vagy három és felest. A levonásokat a stílus egyhangúsága miatt és a sok tini dráma miatt kapná, de így is szőrös szívű voltam. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése