Dan Wells: Partials - Részben ember - Nem félünk a könyvektől!

2016. október 24., hétfő

Dan Wells: Partials - Részben ember

Eredeti cím: Partials
Nyelv: magyar
ISBN: 9789639861466
Eredeti megjelenés: 2012.
Kötésmód: ragasztott kartonált
Oldalszám: 456
Kiadta: Fumax Kiadó

Fülszöveg: Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel - az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel - folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő.
Kira Walker, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot - amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.
"– Ez a lány volt, aki Manhattanbe ment veletek? – kérdezte Marcus. – Azt hiszem jövünk neki egy sütivel.
– Egy egész kurva pékséggel jövünk neki – mondta Xochi."
Lassan tényleg ráérzek, hogy mely kiadók könyvei közül kell válogatnom, ha nem akarok csalódni. Most ismét egy gyöngyszemre sikerült akadni az ifjúsági regények és a disztópiák között. Végre egy izgalmas, jól felépített, alaposan átgondolt és következetes vezetésű történetet kaptam.

Az események a nem túl távoli jövőben játszódnak, egy génmódosításokkal és háborúkkal tönkretett világban. Olyan, akár aktuálisnak is nevezhető témákkal, mint a mesterséges intelligencia létrehozása és annak veszélyei, illetve a biológiai fegyverekkel való kísérletezés. Nagyon erőteljesen nyúl ezekhez a témákhoz és izgalmas, pörgős események sora közé építi be.

Hogy őszinte legyek a véleményírás sokkal nehezebben megy akkor, ha pozitív véleménnyel vagyok egy könyvről, de azért megpróbálok nem egy nyúlfarknyi szösszenetet összehozni, ezért egy icipicit foglalkoznék azzal a pár minimális "negatívummal", ami zavart.

Ezek közül az egyik a múltban történt események homályossága volt. Néha úgy éreztem, hogy talán soha nem kapunk magyarázatot arra, hogy mi is az RM pontosan, hogy ki és miért csinálta. Persze ez az alapja a történetnek magának, így elképesztő csavarokkal és fordulatokkal együtt szép lassan a kirakós minden darabja a helyére kerül.

A másik kérdés, ami bennem felmerült, hogy vajon 11 évnyi elhanyagoltság elég ahhoz, hogy a világot ilyen mértékű "pusztulásba" taszítsa? Nekem valahogy túl gyorsnak tűnt az, hogy a természet ilyen szinten visszahódította jogos környezetét.

A karakterek közül Kirát kezdetben nem tudtam hova tenni. Volt egy pillanat, amikor azt hittem az idegesítő plázacica attitűd lesz nála a fő meghatározó, de szerencsére csak valami pillanatnyi zavar lehetett az író tollában. Egy kemény, igazi badass csajt kaptunk, aki ráadásul még okos is volt. Fenntartásokkal kezeltem a korát, de szerencsére csak a történet miatt volt inkább csak fontos, hogy megérthessük más szempontból is az indokait. A titka viszont már a könyv elején is sejthető volt.
A többi karakter közül akiket kiemelnék még az Marcus, Kira barátja, akit el is intéznék annyival, hogy baromi idegesítő volt és nem, nem, nem... Lehet nem ez volt az író célja vele, de végig csak annyit akartam, hogy kopjon már le.
Illetve természetesen Samm, akik végig megmaradt a maga titokzatosságában és igazából róla szeretettem volna még többet megtudni. Remélem ez a következő részekben meg is fog történni.

Sokszor van, hogy halogatok egy-egy könyvet, vagy kerül várólistára, hogy aztán a lustaságom miatt csak sokkal később kezdjek neki, ilyenkor meg persze van is mit megbánni. Ez részben most is igaz, hisz régen szemeztem már a sorozattal, most pedig... Várhatok, hogy a következő részre is lecsaphassak. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése