Chloe Benjamin: A halhatatlanok + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. április 27., szombat

Chloe Benjamin: A halhatatlanok + Nyereményjáték

Chloe Benjamin egyedi hangulatú és nagyívű regénnyel mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek, melyben egy különös jóslat és négy testvér története bontakozik ki előttünk. Misztikum, vallás, hagyományok, családi kötelék, lélek, sors és szabad akarat: csak néhány azokból a hívószavakból, melyek ráillenek erre a könyvre, és amelyek garantálják, hogy ne unatkozzunk az olvasás során. Ha a ti érdeklődéseteket is felkeltette a regény, tartsatok három bloggerünkkel, és játsszatok a Maxim Kiadó által felajánlott példányért!
"...a szavak hatalommal bírnak. Beférkőznek a résnyire nyitott ajtón, vagy akár a kulcslyukon is. Beleakaszkodnak az egyénbe, és nemzedékeken furakodnak át."
Vélemény:
A halhatatlanokat bár már február elején láthattátok az oldalon ezt a könyvet a legjobban vártak között, sajnos akkor a megjelenés csúszni kényszerült, de most, a Könyvfesztivál napjától már ti is kézbe vehetitek majd! Akkor a fülszöveg és a borító még keveset sejtetett, de a Maxim Kiadó révén abban a hitben kezdtem bele az olvasásba, hogy egy új ifjúsági regényről van szó... Az első felnőtt tartalomnál viszont kénytelen voltam visszalapozni, hogy aztán a Mont Blanc válogatás címkét látva újraértékeljem a könyvhöz való hozzáállásomat.

A történetre azt hiszem egy nagyon különleges családregényként érdemes tekinteni. Egy Amerikában letelepedett zsidó család négy gyermekének életét követhetjük végig, akik az 1960-as évek végén egy olyan esemény részesei lesznek, ami örökre megváltoztatja a világukat. Simon, Klara, Daniel és Varya, a négy testvér az unalmas nyár és a csillapíthatatlan gyermeki kíváncsiság végett elmennek egy, a városba érkezett médiumhoz, aki képes megjósolni bárki halálának pontos időpontját.

Az elkövetkezendő ötven év ennek a tudásnak a birtokában kerül bemutatásra egy nagyon izgalmas cselekményszerkezet formájában. Külön fejezetekben kerül elmesélésre először a legkisebb fiú, Simon története, majd Klaraé, Danielé és végül a legidősebbé, Varyaé.
Simon a középiskolásai évei elején szökik meg Klarával otthonról, hogy a családjuktól függetlenül végre szabadon és kötöttségek nélkül élhessenek. Az új város egy új és másfajta világ kapuját nyitja meg számukra. Egy elfogadóbb, ám közel sem tökéletes életet vetít eléjük, ahol a szerelem minden formáját megtűrik, ahol pezseg az élet, ahol lehet az ember színes vagy fehér bőrű, hetero vagy meleg... Simon sorsát nem nehéz megjósolni ebben a világban és a végére szívbemarkoló bizonyossággal fogjuk tudni, hogy nem csupa szépség és vidámság lesz ez a könyv. Személy szerint amúgy pont Simon története tetszett a legjobban a megkapó és teljes mértékig hiteles korrajz miatt. Attól, ahogy a lapokon átszűrődött a nyughatatlan és pörgős élet és ahogy rendkívül realista módon lefestette társadalmi különbségeket, s kikacsintott az akkori melegjogi mozgalmak eseményeire és az AIDS-re.
Klara fejezete már sokkal varázslatosabbnak tetszett, talán azért is, mert a választott életcélja a bűvészkedés volt. A sikerhez vezető, ám nehézségekkel kikövetkezett útját követjük végig, majd Daniel és Varya könnyedebbnek tűnő, ám közel sem tökéletes életét.

A jóslat, pontosabban maga a halál témája megkerülhetetlen ebben a történetben és inkább az a kérdés fogalmazódik meg bennünk, hogy egy ilyen tudás birtokában mennyire befolyásolhatjuk azt, ami vár ránk. Sőt, egyáltalán létezik-e szabad akarat vagy eleve elrendelt lenne sorsunk? Felmerül a kérdés, hogy mit tennénk egy ilyen helyzetben: kiélveznénk az élet adta lehetőségeket a lehető legjobban vagy óvatosan és félelemben várnánk a halál pillanatát? A szereplők között mindegyikre láthatunk példát, viszont úgy éreztem hogy egy olyan öngerjesztő folyamatot indítanak el a cselekedeteikkel, amikből bár kiléphettek volna, mégsem tették.

Ez a mágikus realizmusba hajló történet azt hiszem sokatokat le fog nyűgözni. Máig elgondolkodom rajta és nem csak a szereplők sorsának alakulása miatt, hiszen többek között generációk között húz párhuzamot, a vallás, a hagyományok és a tudomány kapcsolata pedig épp úgy szerves részét képezi a történetnek, mint a világias élvezetek és szeretet különböző megnyilvánulásai. A négy merőben különböző karakter élettörténete rengeteg lehetőségek rejt magában, amit az író igyekszik is kihasználni, nem csak egyedi történetet, de saját hangot és személyiséget adva a szereplőinek.

Ezt a könyvet minden bizonnyal azok fogják igazán szeretni, akik kedvelik a realistább és komolyabb hangvételű történeteket. A halhatatlanok egy csodálatos és elgondolkodtató próza, aminél nem biztos, hogy meg fogod kedvelni a karaktereket, legyenek azok bármily esendők is, de az biztos, hogy nyomot hagynak benned, belefészkelik magukat a te gondolataidba is és még sokáig veled fognak maradni.


Kedvenc idézetek:
"…a varázslat csak egy eszköz a sok közül, ami életben tartja az embert."
"Megérti a szülői lét magányát is, ami az emlékezet magányosságából ered – a tudatból, hogy személye összeköti a szülei számára megismerhetetlen jövőt a gyermeke számára megismerhetetlen múlttal." 
"– Bizonyos szempontból az ember csúcsteljesítményének látom a vallást. Amikor kitaláltuk Istent, képességet teremtettünk magunknak, hogy figyelembe vegyük saját korlátainkat, és felruháztuk őt olyasfajta kényelmes kibúvókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy azt higgyük, csak ennyi irányítással rendelkezünk. Az az igazság, hogy a legtöbb ember bizonyos mértékig élvezi a tehetetlenséget. Szerintem azonban igenis van hatalom a kezünkben, méghozzá akkora, hogy halálra rémít bennünket. Isten mint olyan, talán a legnagyobb ajándék, amit valaha is adtunk magunknak. A józan ész ajándéka." 

Eredeti cím: The Immortalists
Nyelv: magyar
Fordította: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789632619729
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 384
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:
1969-ben, ​New York City Lowe East Side-ján terjed a hír egy rejtélyes nő érkezéséről, egy utazó médiumról, aki állítja, hogy bárkinek meg tudja mondani a halála időpontját. A Gold gyerekek – négy kamasz az öntudatosság fordulópontján – ennek hallatára ki is szöknek, hogy szembesülhessenek a jövőjükkel. 
A jóslatok a következő öt évtizedről szólnak. Az aranyifjú Simon elszökik a nyugati partra, hogy a ’80-as évek San Franciscójában keresse a szerelmet; az álmodozó Klara egy Las Vegas-i bűvész lesz, a valóság elködösítése, a fantáziák és illúziók megszállottja; a legidősebb fiú, Daniel háborús orvosként próbál biztonságra lelni 9/11 után; a könyvmoly Varya beleveti magát a hosszú élet rejtélyeinek kutatásába, és próbára teszi a tudomány és a halhatatlanság közti vékony vonalat. 
Elsöprő regény figyelemre méltó ambícióról és mély érzelmekről. A halhatatlanok a sors év választás, valóság és illúzió, jelen élet, világ és a következő közti határokat vizsgálja. Mélyen megrendítő testamentuma ez a történet erejének, a hit természetének és a család hajthatatlan vonzásának.
Nyereményjáték
A regényben szereplő négy testvér egyike Klara, aki a varázslat és az illúziók szerelmese. Éppen ezért ebben a játékban híres bűvészeket kell felismernetek a képek alapján. És hogy legyen egy apró nehezítés a feladatban, kérjük, hogy a személyek születési nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére a jobban elterjedt művésznevek helyett!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A kép:

Amennyiben a Rafflecopter doboz nem jelenik meg, úgy IDE KATTINTVA elérhetitek!
a Rafflecopter giveaway Állomások:
04.23 - Könyv és más
04.26 - Nem félünk a könyvektől
04.29 - A Szofisztikált Macska

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése