Bodor Attila: A tél menyasszonya + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. április 15., hétfő

Bodor Attila: A tél menyasszonya + Nyereményjáték

Bodor Attila A tél menyasszonya című mesekönyve 2018-ban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A kalandos, varázslatos mese egy szív nélkül született királylányról, Zelkáról szól, aki feláldozza magát azért, hogy megmentse a kishúgát a Téltől. A mesekönyvet ezúttal a Blogturné Klub négy bloggere értékeli. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a mesekönyvből.
"– Gyere hozzám – bökte ki végül. – Lehet, hogy neked nincs szíved, de az enyémet úgy kitölti a szerelem, hogy elég lesz majd mindkettőnknek. Nem hagylak el soha, csak légy a feleségem!"
Vélemény:
A Minka könyvekkel együtt egy másik különleges kötet is érkezett hozzám nem olyan rég, mégpedig Bodor Attila legújabb mesekönyve, A tél menyasszonya. Ezúttal is a borító volt az első, ami igazán levett a lábamról és főként miatta lettem kíváncsi magára a történetre is. Az biztos, hogy nem csalódtam, mert a végeredmény ismét lenyűgözött...

A történet főszereplője Zelka királylány, akinek nincs szíve. Ez koránt sem jelenti azt, hogy nincsenek érzései, sőt! Amikor három különös idegen állít be a családi kastélyba, hogy magukkal vigyék szeretett húgát a Tél birodalmába, akkor Zelka feláldozza magát, hogy megmentse őt. Az alku értelmében, mely azért köttetett, hogy a királyságban az örök ősz uralkodhasson, ötvenévente a Tél magával visz egy leányt a birodalmába áldozatként. A lányok egyike sem került soha többé elő és ez a sors vár Zelkára is, ám ő bátran néz farkasszemet az ismeretlennel. Az örök hó birodalmában azonban nem ül ölbe tett kézzel: felfedezőútra indul a Tél kastélyában, ahol különböző próbák állják útját és újra bizonyíthatja rátermettségét...

Amit először is mindenképp meg kell jegyeznem, hogy Bodor Attila rendkívül lenyűgöző és gyönyörű leíró képekkel operál a történet során. Szívet melengetővé és igazán élővé varázsolja Zelka meséjét, Szimonidesz Hajnalka illusztrációi pedig ezúttal is tökéletesen kiegészítik azt. A csodálatosan egyedi stílusban ábrázolt szereplők és környezet a télies hideg ellenére is azonnal melegséget varázsol a szívekbe.

Hiába az illusztrációk miatti hasonlóság, történet szempontjából meglehetősen különbözik A tél menyasszonya a Minka-könyvektől. Míg azok egyfajta modernebb irányt képviselnek, addig Bodor Attila visszanyúl a klasszikus mesékhez és számost népmesei elemet fedezhetünk fel a könyvében az olvasás során. Természetesen mindegyiküknek megvan a maga erénye, ám mégis jellegénél fogva, Zelka az idősebb korosztályban is garantáltan nosztalgikus emlékeket fog ébreszteni. Ezeket az érzéseket erősíti a három nővér karaktere, a királylány elé kerülő próbatételek vagy épp a különböző állatalakok megjelenése.

Természetesen a fontos mondanivaló sem maradhat el... Pontosabban mondanivalók. Zelka karaktere igazi példakép lehet a kicsik számára: önfeláldozó, aki bármit megtenne szeretteiért, de akkor is bátor és hősies, ha a bajba jutott idegenek megmentéséről van szó. A Tél maga pedig a negatív ellenpéldaként szolgál, aki ráerőlteti másokra az akaratát, s ami miatt aztán (majdnem) egy életen át bűnhődnie kell, még ha rég meg is bánta tettét.

Ha egy szóval kellene jellemeznem A tél menyasszonyát, akkor azt mondanám, hogy csodaszép. Fordulatos és bájos mese, amit kicsit és nagyok egyaránt, bátran olvashatnak. Ne tartson vissza benneteket az sem, hogy már javában az tavaszban járunk! Igazi üdítő olvasmány lesz. :3



Kedvenc idézetek:
"Szürke szeme mindig úgy ragyogott, ahogyan a frissen befagyott patak jegén csillan meg a gyenge napfény." 
"– A háborgó tenger is veszélyesnek tűnik a felszínen, a mélyben mégis a legnagyobb nyugalomban úszkálnak a halak. Meglehet, hogy a Tél sem olyan kegyetlen, mint amilyennek hiszed."

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
ISBN: 9789634575252
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 72
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:
Szeretettel és izgalmakkal teli mese a télről, mely megmelengeti a szívedet.
A királyságban nagy a baj, örök ősz uralkodik. Hogy ne váljon mindez fagyos téllé, és az emberek élete ne forduljon tragédiába, áldozatot kell hozni. 
A Tél egy lányt követel.
Zelka királylánynak nincsen szíve, de kishúgát nem hagyja feláldozni. Helyet cserél vele, így őt viszik el a messzi északon túlra, egészen az Örök Tél Birodalmába. 
Az elvarázsolt kastélyban számtalan kemény próbatétel várja. Vajon kiállja a próbákat? Milyen sors várja? Szív nélkül rátalálhat-e a szerelem? 
Kísérd el Zelkát egy olyan világba, ahol a pintyek skarlátpirosak, a szánokat nem lovak repítik, és még az évszakok is megelevenednek!
Hangulatos téli történet, ami csupa jó érzéssel járja át a szívedet. 
Ha szeretted a Jégvarázst, ez a könyv is üdítő élmény lesz a számodra.
Vidd haza nyugodtan, szeretni fogod.
Nyereményjáték
A mese a testvéri szeretetről is szól, úgyhogy a blogokon található képek alapján híres testvérpárkarakterek egyik tagját kell kitalálnotok, és a nevüket beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A testvér:

Amennyiben a Rafflecopter doboz nem jelenik meg, úgy IDE KATTINTVA elérhetitek!

a Rafflecopter giveaway Állomások:
04.11. - Spirit Bliss Sárga könyves út
04.13. - Könyv és más
04.15. - Nem félünk a könyvektől
04.17. - Sorok között

Képek forrása: X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése