Fredrik Backman: Életed üzlete + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. december 22., szombat

Fredrik Backman: Életed üzlete + Nyereményjáték


Az idei karácsonyi időszakra újabb kötettel bővül a hazai Backman-rajongók könyvespolca: az Életed üzlete által ráadásul olyan ünnepi történettel gazdagodhatunk, mely egyszerre csal az arcunkra mosolyt és könnyeket. Úgy érezzük, a szerző korábbi műveihez híven ez is sok olvasó szívébe utat talál majd, így amennyiben szeretnétek Ti is részesei lenni a csodának, tartsatok velünk blogturnénk négy állomásán, s nyerjétek meg az Animus Kiadó által felajánlott egy ajándékpéldányt!

Eredeti cím: Ditt livs affär
Nyelv: magyar
Fordította: Bándi Eszter
Illusztrálta: Ella Laytham
ISBN: 9789633246085
Eredeti megjelenés: 2017.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 88
Kiadta: Animus

Fülszöveg:
„Azon az éjszakán amikor ezt írtam, arra gondoltam, mi történik velünk, mikor családot alapítunk, és megszűnünk a legfontosabb személynek lenni a saját életünkben. Azon merengtem, mi lenne igazán önzetlen cselekedet. Mérlegeltem, kiért lennék kész meghalni, és kiért adnám oda az egész életemet. És hogy valójában mi is a kettő között a különbség.”
"Az egyetlen, ami ezen a világon értékkel bír, az az idő. Egy másodperc mindig egy másodperc, ez sosem lehet alku tárgya." 
Vélemény:
Fredrik Backman az a szerző, akinek nagyjából már mindenki ismeri a nevét kis hazánkban, még ha nem is olvasta a műveit. Pontosan ezen személyek közé tartozom én is, szóval nem csak a blogon, de minden más értelemben is az Életed üzlete az első olvasmányom a írótól és alig vártam, hogy belevessem magam ebbe a vékonyka kis könyvbe, ami nem is igazán könyv, hanem sokkal inkább novella... Közös kapcsolatunk kezdete azonban pozitív véggel zárult,...

...hiszen most már teljesen biztos vagyok benne, hogy be kell pótolnom eddigi hiányosságaimat és el kell olvasnom a többi művét is ennek a svéd úriembernek. Ugyanis Backman a rövid terjedelem dacára is egy egész életet zsúfolt eme könyv lapjaira úgy, hogy mégsem éreztük benne szűkösen magunkat, maximum csak egy kicsit kényelmetlenül a saját bőrünkben. Félreértés ne essék, nem rossz értelemben mondom ezt, de mielőtt kifejteném, beszúrnám ide az Előszó első bekezdését, aminek gondolatai a könyv egészét átszövik és gondolatébresztő voltuk is tehet arról a bizonyos kényelmetlen érzetről...

"Ez a történet arról szól, hogy mire lennél kész azért, hogy megments egy életet. Arról, hogy mi lenne, ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte, hanem a múltadat is. Nemcsak a helyeket, ahol még nem jártál, hanem az összes lábnyomot is, amit magad mögött hagytál. Ha mindent oda kéne adnod, az egész lényedet, kiért mondanál le róla?"

Itt most következik egy kis cselekményleírás is, mert sajnos anélkül nehezen tudnék bármi érdemlegeset írni erről a könyvről... :)
Történetünk egy levél formájában ölti fel teljes alakját, amelynek írója egy negyvenes évei közepén járó, rákkal diagnosztizált férfi, egy jó és tehetséges üzletember, ám csapnivaló apa... A férfi (akinek amúgy a nevét nem tudjuk meg) a kórházi kezelése során találkozik a szintén névtelen és szintén rákos kislánnyal, akinek köszönhetően papírra veti gondolatait és számot ad addigi életéről fiának. Az egész életén átszáguldunk, látjuk gyerekként, majd felnőttként, az összes elhibázott lépését és önzését és egy kis misztikus szállal kiegészítve láthatjuk a kvázi őrangyalát is, a szürke pulóveres hölgyet, mappával a kezében, aki szorgosan végzi munkáját a kórház folyosóján... vagy borzalmas balesetek helyszínén...

Akárhogy is, de én nem voltam képes szimpatizálni a férfival. Az egész élete az önzésről szólt, hajtotta a munkát, a jó és tökéletes életet, de nem foglalkozott azzal, ami igazán fontos volt: a családdal. A levél során tisztán látja mindezt, ám mintha semmit sem bánna, semmiért nem visszakozna, csak hideg közönnyel és tárgyilagossággal írja le, hogy "hát igen, ez van". Noha a történet élete talán egyetlen helyes cselekedetéről szól, amolyan bocsánatkérésként is a saját fia felé, nálam nem biztos, hogy feloldozásra talált volna. A fia megtette ezt helyettem is, de a férfi így is rettentő magas árat fizetett mindezért. Hogy az összkép szomorú volt-e? Határozottan igen. Szomorú volt ennyire nyilvánvalóan látni, hogy az emberek személyisége, főleg mondjuk rokonoké mennyire ellentétes is sokszor, s ez mennyire távolítja el őket egymástól. Hogy a személyiségükből fakadó negatívumok, hogy hatnak a másik félre, hogy tesznek tönkre életeket. Sajnos nem mindig kapjuk meg a lehetőséget arra, hogy változtassunk a múlton, hogy helyrehozzuk a hibáinkat. Egy ilyen súlyos érzelmeken, szereteten alapuló kapcsolat megjavítása pedig mindig nagyon súlyos árat is kívánt, ahogy jelen esetben is.

Rengeteg gondolatot rejt magában ez a rövidke kis könyv, amit amúgy nagyon aranyos, kicsit gyermeki illusztrációk lazítanak és egészítenek ki. Igazából nagyon kíváncsi lennék, hogy miért ez a gyermeki stílus dominál. Kicsit úgy érzem talán a kislányhoz lehet köze, aki amúgy kulcsszereplője a kötetnek, pontosan úgy, ahogy a kiemelt rajzocskák is. Az dupla oldalakat betöltő rajzok voltak a kedvenceim (és ahogy a bejegyzés írása után észrevettem a többi bloggertársnál, őket is ugyanaz a kép fogta meg, a madártávlatból látszó helsingborgi kikötő képe, aminek illusztrációját ti is láthatjátok bal oldalt). Az illusztrátor többi munkáját az alábbi linkre kattintva ti is megtekinthetitek: https://www.ellaytham.com/

Hiába a karácsonyi jelző a könyvön, ez nem egy hagyományos értelemben vett karácsonyi történet. Azt ugyan tökéletesen eléri, amit a karácsonynak ilyenkor általában kellene, hogy lelassítsunk kicsit és magunkba nézzünk, megvizsgáljuk, hogy milyen irányba halad az életünk, jó emberek vagyunk-e vagy csak, hogy egyáltalán hogyan lehetnénk jobbak.
Legyen ez a te karácsonyi olvasmányod is! Vedd kézbe, olvasd el (egy óra az egész), aztán hagyd, hogy leülepedjen, hogy beléd ivódjon minden apró és rejtett gondolata. Higgyétek el, megéri!


Kedvenc idézetek:
"Keveset beszéltünk, mert túl sok mondanivalóm volt. Mindig olyankor legnagyobb a hallgatás." 
"Az emberlét alapvető munkaköri leírásának része, hogy napról napra próbálunk egyre kevésbé hülyék lenni." 
"A szemedbe néztem és azt mondtam: »Az élet nem igazságos.«
Az ajkadba haraptál. Lesütötted a szemedet, és úgy válaszoltad: »Ez a te nagy szerencséd.«"
NYEREMÉNYJÁTÉK
Az Életed üzlete apró terjedelme ellenére igen komoly és fontos üzeneteket rejt, így mostani nyereményjátékunk feladatát is ehhez igazítottuk. A turné minden állomása rejt egy szót, melynek fontos szerepe van a történetben – a Ti feladatotok az lenne, hogy találjátok meg a kiemelt betűket, majd azt a szót melyet az összeolvasásukkor kaptok, írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő részébe! A helyes megoldásokat beküldők között a kötet egy példánya kerül kisorsolásra.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway Állomások:
12. 19. - Never Let Me Go
12. 20. - Könyv és Más
12. 21. - Szembetűnő
12. 22. - Nem félünk a könyvektől

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése