Van időm olvasni kihívás, 2018. december - levélregények a várólistámról! - Nem félünk a könyvektől!

2018. december 3., hétfő

Van időm olvasni kihívás, 2018. december - levélregények a várólistámról!


Mostanában váltam aktív követőjévé csak a Van időm olvasni kihívásnak, így izgatottan vártam ezúttal, hogy a december vajon milyen témát fog tartogatni a lelkes követőknek. Nos... A téma... LEVÉLREGÉNYEK! :3 Ráadásul egy olyan közös olvasmánnyal, amihez nemrégiben nekem is szerencsém volt, noha a honlapra sajnos értékelés már nem került fel róla... Viszont imádtam és nagyon örülök neki, de nem hiszem, hogy lesz kapacitásom az újraolvasásra. Inkább úgy döntöttem, összeszedek pár könyvet a várólistámról, amiket már nagyon régóta el szeretnék olvasni és ráadásul mind levélregény is. Először azért bemutatom nektek a közös olvasmányt, aztán belecsapok én is a lecsóba! :)) Lássuk!

A közös olvasmány:

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows:
Krumplihéjpite ​Irodalmi Társaság

Oldalszám: a régi kiadás 290 oldal, az új 372 oldal

Fülszöveg:
1946 ​januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

Saját, nagyon rövid véleményem a moly.hu-ról:
Csodás volt! Szívbemarkoló! Ha olvasod, kell a papírzsepi! Én szóltam…

***

Levélregények a várólistámról:
J. R. R. Tolkien:
Karácsonyi levelek

Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 192 oldal

Fülszöveg:
Tolkien ​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. 
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. 
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól.
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

***
Cecelia Ahern:
Ahol a szivárvány véget ér

Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 446 oldal

Fülszöveg:
Rosie és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és életre szóló szövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. Az izgalmas órai levelezések alatt még nem sejtik, hogy életük következő jó néhány évét is így fogják eltölteni: egymással levelezve… A sors újra és újra elválasztja őket egymástól, hogy próbára tegye barátságukat, kitartásukat és őszinteségüket. A gyerekek komoly felnőtté cseperednek: mindketten dolgoznak, házasodnak, gyereket nevelnek, válnak, de a varázslatos kötelék, amely összeköti őket, életük minden öröme és bánata közepette is megmarad. 
Több van-e köztük puszta barátságnál? Ha kapnának egy utolsó lehetőséget, kockára tennének-e mindent az igaz szerelemért?

***
Bram Stoker:
Drakula

Oldalszám: 392 oldal

Fülszöveg:
Harker, a fiatal angol ügyvéd azért utazik a Kárpátok közé, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula London melletti ingatlanvásárlását. Nem is sejti, miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb – élőhalott – segítőtársakat toborozni. Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közeleg, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya… Barátaiknak, egy ifjú angol és egy idős holland orvosdoktornak, egy angol főnemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák ezt a pokoli támadást.

***
Lionel Shriver:
Beszélnünk kell Kevinről

Kiadó: GABO
Oldalszám: 440 oldal

Fülszöveg:
Eva soha nem akart igazán anya lenni. Egy olyan fiú anyja semmiképpen, aki hét iskolatársát, egy menzai alkalmazottat és egy tanárt gyilkol meg két nappal a tizenhatodik születésnapja előtt. 
Most, két évvel a történtek után, elérkezett az idő Eva számára, hogy egy ijesztően egyenes és őszinte levélsorozatban szembenézzen házassággal, karrierrel, családdal, szülőséggel és Kevin szörnyűséges tombolásával.
A regény egy magával ragadó, érdekfeszítő és visszhangokat keltő történetet mesél el, amely robbanásszerű, kísérteties végkifejletbe torkollik.

***
Gárdos Péter:
Hajnali láz

Kiadó: Libri
Oldalszám: 284 oldal

Fülszöveg:
Meghalni ​most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin… Reggeltől estig ír – levelet, verset, cikket –, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei az olvasót is végleg magukkal ragadják. A Hajnali láz – nagy szeretettel, feszes mondatokban és erős képekben megírt igaz történet – az élet szerelmes regénye.

***
Jane Austen: 
Jane Austen levelei

Kiadó: Koinónia
Oldalszám: 226 oldal

Fülszöveg:
„Íme, elértem a levélírás legművészibb fokára, ami, amint mondani szokták, abból áll, hogy az ember pontosan azokat a szavakat veti papírra, amelyeket élőszóban mondana.” 
Jane Austen, 1801. január 3.
„Az újabb és újabb témákat felvető, majd elejtő szövegekben minduntalan felbukkan egy-egy szellemes, kajánkodó megjegyzés, valamelyik családtagnak, ismerősnek irányzott fricska, vagy akár egy félmondatnyi terjedelmű, remekbe szabott jellemzés, amely mind a világát éles szemmel figyelő, és azt kihegyezett mondatokban ábrázoló író jelenlétéről árulkodik. Jane Austen, a leány, testvér, sógornő vagy szomszéd cselekszik, de Jane Austen, az író az, aki megfigyel és szavakba önt, aki megjegyzéseket fűz ahhoz, amit láttat.”
Vallasek Júlia
Az író 1796–1817 között, elsősorban családtagjaihoz írt leveleiből készült válogatás először jelenik meg kötetbe gyűjtve magyar nyelven.

Nos ezek lettek volna azok a könyvek, amiket szeretnék majd a közeljövőben elolvasni. Nektek van kedvenc levélregényetek? Mit olvasnátok szívesen? :3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése