Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. december 18., kedd

Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul + Nyereményjáték


Belegondoltál már abba, hogy mi van akkor, ha Dracula igazából valós személy volt? Hogy az azonos című könyv írója, Bram Stoker talán találkozott is vele és a története az igazságon alapszik? A Dracula hivatalos előzménye, a Dracul pont ezzel a gondolattal játszik el és ragad magával bennünket is egy hátborzongató, gótikus világ vámpíroktól hemzsegő mocsarába.
December 16-án a Blogturné Klub tagjai is belevágnak a kalandba és ha velünk tartotok, egy példányt is nyerhettek a könyvből, az Agave Könyvek jóvoltából.

Eredeti cím: Dracul
Nyelv: magyar
Fordította: Bosnyák Edit
ISBN: 9789634195139
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2018
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 506
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:
A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak
1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek… 
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik az életükből. Évekkel később Matilda Párizsba megy tanulni, ahonnan azzal a hírrel tér haza, hogy látta Ellent, és a rémálom, amelyről Brammel azt hitték, hogy már régen véget ért, valójában csak most kezdődik. 
A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.
"A pokol nem csupán a teológusok fantáziájának szüleménye, mivel itt van a Földön. Jómagam a határán álltam, és onnan figyeltem az ördög munkálkodását."
Vélemény: 
Nos, először is a kövek elé állok rögtön a legelső kijelentésemmel, hogy aztán megpróbáljam tisztára mosni magam: én még sosem olvastam a Drakulát. Mert amúgy természetesen az Alkonyattal együtt nálam is jött a vámpírok iránti érdeklődés, utánaolvasás és filmek, de a Drakula ​gróf válogatott rémtettei című rövidített verzió első pár oldalán már képtelen voltam átrágni magam. Ezt a szörnyű hiányosságot mindenképp pótolni szeretném majd a közeljövőben a teljes művel, mert hát akármilyen érdekes is a Lugosi Béla-féle filmfeldolgozás, azért mégis csak egy alapműről beszélünk. Ha te is hasonló cipőben jársz, mint én és az olvasási hiányosságaid miatt nem akaródzik csak kézbe venned a Dracult, akkor csak annyit mondok, hogy ne tedd! Azonnal szerezd be, mert...

...ha belekezdesz, egészen biztosan nem tudom majd letenni és nem fog számítani, hogy semmit nem tudsz az eredeti történetről! A Dracul lévén amolyan előzménykötet nem várja el, hogy képben legyél a már elméletileg mindenki számára ismert történettel, de még csak a vámpírokról se kell hozzá tudnod semmit. A mítosz ugyanis újra, az alapoktól fogva megelevenedik, ám ezúttal egy teljesen más és új megközelítésből, magának a szerzőnek a szemszögéből, Bram Stokeréből. Ebben szerintem az a legfantasztikusabb, ahogy a két szerző, Dacre Stoker és J. D. Barker közös munkájuk gyümölcseként, mennyire valósághű és mégis letehetetlen újdonságot alkottak. A fantasy-horror elemeket leszámítva ugyanis lényegében minden információ és adat, szereplők és helyszínek megegyeznek a valósággal, s mindezt sikerült úgy megvalósítaniuk, hogy közben nem vált a könyv szárazzá és életrajzi jellegűvé, hanem végig olvasmányos és nem utolsó sorban izgalmas maradt.

Főszereplőink ugye a már említett Abraham, vagyis Bram Stoker, a Drakula írója, valamint családjának egy része, nővére Matilda és bátyja Thornley, illetve (lehet ujjongani, ahogy én is tettem) a magyar származású, a család (legtöbb esetben) barátja, Vámbéry Ármin. És persze a vámpírokról sem sem feledkeztem meg, mert többek között itt találkozunk először magával a nagy és rettegett Drakulával is. Nem is neveznék néven közülük több személyt, mert akkor oda lenne a sejtelmes hangulat és izgalom az olvasás során, főleg amikor majd arra próbálsz rájönni, hogy most ki is áll a jó vagy éppenséggel a rossz oldalon. ;)

A könyv felépítése amúgy nagyon kreatív és visszaidézi a Drakula levélregényes hangulatát. Levelek, újságkivágások és naplóbejegyzések keverékéből rajzolódik ki a történet, a fentebb említett szereplők váltott szemszögén át és felváltva ismerjük meg hol a múlt, hol pedig a jelen eseményeit. Ez az elején talán kicsit zavaros lehet, de ahogy egyre több információ kerül a birtokunkba, úgy egyre tisztábban fogunk mindent látni és amikor ez a tisztánlátás a tetőfokára hág, akkor egy ponton összekapcsolódik majd a múlt a jelennel. Ez számomra a történetvezetés szempontjából újfent egy zseniális húzás volt.

A történet gyakran borongós és ködös tájakon játszódik, templomok melletti sírkertekben és ódon várkastélyokban, elhagyatott apátságokban. Már ezek a rendkívül élethűen megfestett helyszínek is elengedőek ahhoz, hogy a könyv a gótikus regények hangulatát idézze, sőt hovatovább nem csak merít a műfajból, hanem azzá is válik, egy igazi modernkori gótikus rémtörténetté.
Ezt erősíti tovább, hogy az egész könyv rettentő filmszerű, az összes jelenet tökéletesen megállná a helyét a mozivásznon is és garantált lenne a borzongás. Van itt minden, amit a klasszikus horror kedvelői díjaznak a már említett környezet mellett: vöröslő szemekkel az emberre támadó groteszk lény, mocsárból előbukkanó aszott kész, kislányhangon megszólaló gonosz vagy csak hangok a fejben... És én csak gyenge visszhangként próbálom nektek megvilágítani, hogy mit is adott a Dracul nekem az olvasás során. Ezt mindenképp nektek kell megtapasztalnotok!

Ami pedig nálam feltette a pontot az i-re, az a könyv utolsó oldalain található kis extra információhalmaz volt. A szerzőpáros ugyanis kiegészítést is fűzött a könyvhöz a Drakulával és általánosságban a vámpírok eredettörténetével kapcsolatban. A könyv kapcsán ezek az információk egyenesen hátborzongatóak voltak és ezzel még inkább értelmet nyer az, amit a Blogturnés bevezetőben megfogalmaztam, vagyis hogy mi van akkor, ha Stoker tényleg találkozott valakivel, aki akár Drakula is lehetett? A vámpírok eredetével kapcsolatban pedig nagyon jó kis összefoglalót kapunk arról, hogy hogyan is alakult ki az általunk ma ismert vámpír fogalma és az egyes "képességek" mikor adódtak hozzá a személyiségükhöz.

Nem is összegeznék most, csak annyival zárnám az írásom, hogy ha még nem tettétek, akkor olvassátok!


Kedvenc idézetek:
"Érdekes, hogy egy maroknyi embert milyen erősen össze tud kovácsolni egy bizonyos esemény, de miután az a bizonyos esemény lezárul, újra eltávolodnak egymástól." 
"Az emberek kizárólag azt hiszik el, amit képesek megérteni." 
"Az álmok olyanok, mint az óra homokja. A másodpercek múlásával egyre kevesebb marad belőle, míg végül az utolsó homokszem is belepottyan a lyukba, és örökre elnyeli a sötétség." 
"Az igazi barátok sohasem hagyják cserben egymást." 
"Vajon a tudatlanság tényleg boldogít?" 
"A felnőttek hajlamosak elveszíteni a képzelőerejüket, és nem hisznek azokban a dolgokban, amelyek ismeretlenek a számukra. A gyerekek tényként fogadják el a misztikumot, és ritkán vonják kétségbe a létezését."
NYEREMÉNYJÁTÉK
A vámpírok a legritkább esetben jók, ha csillognak, akkor esetleg elképzelhető… Viszont a többségük veszélyes gyilkos, aki jobb esetben csak a véredre pályázik, de némelyik ha az útjába kerülnél, nem lenne rest és azonnal eltenne láb alól. Vannak viszont bizonyos kellékek, amikkel védekezni tudsz ellenük, ezeket azonban előbb meg kell szerezned!
A feladatod pedig nem más, mint hogy megtaláld az állomásokon elrejtett tárgyakat, amiket egy-egy szóra linkeltünk  és nevezed meg ezeket a Rafflecopter doboz megfelelő helyén.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
12. 18. - Nem félünk a könyvektől
12. 20. - CBooks
12. 22. - A Szofisztikált Macska

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése