Bryan Lee O'Malley: Repeta + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. szeptember 5., csütörtök

Bryan Lee O'Malley: Repeta + Nyereményjáték

Tudjuk, hogy az élet szép és hogy csak egy esélyünk van megélni azt… De mi történik, ha kapunk egy második… vagy harmadik… vagy negyedik esélyt arra, hogy újraéljük azt és kijavítsuk a hibáinkat? A Fumax kiadásában megjelent Repeta főszereplőjének, Katienek egy ilyen lehetőség hullik az ölébe, hogy aztán a feje tetejére álljon végül minden! Ha Blogturné három bloggerével tartasz, akkor te is megismerheted Katie történetét és ha velünk játszol, a turné végén egy példányt is nyerhetsz majd a képregényből!
"– Mi van akkor, ha a házi szellem nem boldog? 
– Az életedet... valódi pokollá teszi. 
– Hát... az szívás. Oké... Menő."
Vélemény:
A rövid képregényolvasói pályafutásom már igen hamar rádöbbentett, hogy van élet a szuperhősökön túl és nem is akármilyen. Ha kedvencet kellene választani, akkor gondolkodás nélkül egy szamurájnyulat választanék, a szuperképességekkel röpködő, kigyúrt fazonok helyett. Éppen ezen ok miatt szerettem volna mindenképp esélyt adni a Repetának is, de hogy ne egyből az ismeretlenbe ugorjak fejest, beszereztem a szerző, Bryan Lee O'Malley másik magyarul is megjelent híres sorozatát, a Scott Pilgrimet, hogy az addigi filmadaptációból szerzett emlékeimet képregényesre cseréljem és persze, hogy lássam, mire számíthatok majd a Fumax újdonsága kapcsán. Azt hiszem jelen bejegyzés alapján is nyilvánvaló, hogy O'Malley valahogy levehetett a lábamról, s ezek után kíváncsian vártam, hogy ezúttal mit fog nyújtani számomra...

Jelen történetben ezúttal Scott Pilgrim tökéletes ellentétét ismerhetjük meg, a már fiatalon is rendkívül sikeres, önálló, magabiztos, ám a szerelemben kevésbé szerencsés karrierista lányt, Katiet. Bár egy jól menő étterem konyhafőnöke, ennek ellenére is szeretne tovább és feljebb lépni, ezért teljes gőzzel dolgozik új éttermének megnyitásán, ami egyszerűen sehogy sem akar elkészülni, s amit balszerencsés események állandó sorozata akadályoz... Az új esély lehetősége egy háziszellem és néhány varázsgomba képében jelenik meg, amivel újrakezdhet mindent és kijavíthatja a múlt hibáit. De vannak szabályok... szabályok, amiket be kell tartani, s amiknek a megsértése beláthatatlan következményekkel járhat... Katieről pedig egy valamit tudnotok kell... Nem tiszteli a szabályokat. Ahogy pedig várható, a bonyodalmak ezek után csőstül jönnek...

Mielőtt kielemezném... vagyis inkább csak áttekinteném magát a képregényt, muszáj ejtenem néhány szót magáról a fizikai példányról, annak ellenére is, hogy tudjuk, a Fumax neve lassan teljesen egybeforr a minőséggel. A tartalom ismét egy igényes, fényes vastag papíron kap helyet, a lassan elmaradhatatlan szalagkönyvjelzővel, s amik igazából nem is jelentenek nagy újdonságot, ellenben a borítónak a rendkívül kreatív megoldásával. Ez nem látszik a neten keringő fotókon, de maga a piros rész Katievel és a címadatokkal egy olyan egyszerű védőborító, ami kisebb, mint a kötet teljes mérete és ami a felső részen is látható, a fehér pöttyökkel telehintett kékség, az szolgál alapul a keménytáblás borítórésznek, ami kis meglepetésként a kötet egy-egy részletét ábrázolja. Jó jó, tudom ez így leírva nem nagy szám, de higgyétek el, hogy baromi jól néz ki a valóságban.

És akkor most kicsit a történetről...
Ha röviden kellene összefoglalnom, hogy miért is tetszett a Repeta, akkor ki kellene emelnem, hogy a rövidsége és az egyszerűsége ellenére is képes volt egy olyan, alapvetően már elcsépelt témába új életet lehelnie O'Malleynek, amit nagyon sokan, nagyon sokféleképpen megírtak már. Az új(abb és újabb) esélyek, illetve lehetőségek által nyújtott vélt vagy valós előnyök elérése fenekestől felfordíthatja az addigi életünket, s ami a legfontosabb, hogy minden tettünk előre be nem látható következményekkel járhat. Célszerű hát úgy élnünk, hogy semmit se bánjunk meg és ha hibázunk, akkor meg tanulnunk a hibáinkkal együtt élni. A pillangóhatásnak nevezett effektus Katie életét is alaposan átalakítja és keserves tapasztalatok árán kell megtanulnia, hogy a döntéseinek következményei vannak és azokat viselnie kell.

S hogy mégse a teljes komolyság és filozófiai vonal domináljon, a rejtélyes házi szellem képében nem csak a humort szőtte bele O'Malley a képkockákba, hanem néhány folklór elemet is, ami igazán különleges színt vitt az amúgy egyszerű kis történetbe. Viszont hiába a számos szerethető elem, a főszereplőnket, Katiet egyszerűen képtelen voltam megkedvelni. Egy elképesztően törtető, néha rettentően önző és meggondolatlan egyéniségről van szó, akit a karakterfejlődés útjára is szinte úgy kellett rugdosni, sőt, az azon tartása is elképesztő erőt és megfeszített munkát igényelt... Scott se volt annó semmi, de nálam Katie messze túltett rajta.

Hiába új keletű az ismeretségem a szerzővel, aki amúgy a rajzoló is, mindenképp kell pár szót ejtenem magáról a grafikáról, amihez viszonyítási alapnak ismét a Scott Pilgrimet hívnám kicsit segítségül. Ha olvastátok a sorozat köteteit, akkor mindenképp tudjátok, de ha nem, a borítóból akkor is nyilvánvalóvá válhat, hogy O'Malley mangaszerű karakterekkel dolgozik. A stílusát tekintve elsőre én nem sok újdonságot érzékeltem, de egy alaposabban szemlélődés után azért látszik néhány változás, például, hogy bizonyos jeleneteknél sokkal több a részlet, sokkal kidolgozottabb lett egy-egy képkocka. A jelentős változást a színes panelek jelentik, amiket én a Scott Pilgrim esetében kicsit hiányoltam, hiszen az őrült sztorihoz őrült színek is dukáltak volna, pontosan olyanok, amilyeneket a borítók is kaptak. A Repetában viszont nincs belőlük hiány és azt kell, hogy mondjam, hogy ettől sokkal élőbbé és dinamikusabbá vált maga a történet, határozottan jól álltak neki a színek és ettől az összkép is végül igazán hangulatosra sikerült. Személy szerint amúgy is gyengéim azok az alkotások, ahol két karakteres szín dominál és ha az ezekkel való játékot igazán jól űzik, akkor a végeredmény valami igazán különleges és látványos dolog lesz. A Repetában a vörös és kék nyertes párbajának érdeme Nathan Fairbairn színezőnek jár! :)

És végezetül bár a fordítást nem tudom megítélni, s nem is tisztem, hiszen nem értek hozzá, de mindenképp szeretnék gratulálni Tót Barbarának az első beírásához, mert szerintem tök jóra sikerült! :D Csak így tovább, jöhet még sok! ;) (Illetve ezúton is köszönet az élvezetes élménybeszámolóért Molyon!)

Összességében könnyed kikapcsolódásra ajánlom ezt a képregényt, amiből nyugodtan repetázhattok többször is, mert a hasatokat biztos nem fogjátok vele elcsapni. ;) A te könyved lesz, ha szeretnél valami egyszerűt és aranyosan olvasni, ha úgy érzed, elég nehéz hétköznapok súlyos témáiból és ha csak gyorsan át szeretnél pörgetni egy lazább kis történetet. Próbáld csak ki!

vagy

Kedvenc idézet:
"Sűrűn szakadt a hó, odakint minden üres és fehér. Mintha épp eltörölnék a világot." 

Eredeti cím: Seconds
Nyelv: magyar
Fordította: Tót Barbara
Illusztráció: Bryan Lee O'Malley
ISBN: 9789634701064 
Eredeti megjelenés: 2014.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 328
Kiadta: Fumax

Fülszöveg:
Katie ​sínen van: tehetséges fiatal konyhafőnökként már jól menő éttermet visz, és éppen a következő, még jobb hely nyitásán dolgozik. De az új éttermen mintha átok ülne, és Katie élete lassacskán romba dől.
De jó lenne ilyenkor egy második esély! Vagy több?
Katie szerencséjére egyik éjjel megjelenik egy rejtélyes lány, egyszerű utasításokkal, hogy miként is kezdheti újra a dolgokat:
1. Jegyezd fel a hibád
2. Egyél meg egy gombát
3. Feküdj le aludni
4. Kelj fel új emberként
Ennyi az egész! A rossz dolgok meg sem történtek, és Katie megpróbálhat szembemenni a jövővel, és helyrehozni, ami félrecsúszott.
Azonban egy nagy fióknyi varázsgomba birtokában ellenállhatatlan kísértést érez, hogy az életét ne csak jobbá, hanem egyenesen tökéletessé tegye. Csak hát ezt nem lenne szabad. Katie pedig hiába lázadozik a szabályok ellen, azok megsértése beláthatatlan következményekkel jár…
A világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Scott Pilgrim-sorozat alkotójának új története életszagú fordulataival, humorával, frissességével szintén belopta magát az olvasók szívébe.

„A Repetában Bryan Lee O’Malley a fiatalkori szorongást nagy ívű történetbe szövi, ezáltal mind a témára, mind a választott műfajra különleges módon irányítja rá figyelmünket. Remekmű!”
– GUILLERMO DEL TORO

„Bryan Lee O’Malley Repetája szeretnivaló, kísérteties, mókás és gyönyörű. Tökéletes recept a nagyszerű képregényhez!”
– SCOTT McCLOUD, a Képregény felfedezése szerzője
Nyereményjáték
A történet főszereplője, Katie a város egyik, ha nem a legnépszerűbb ifjú szakácsa. Az egyes állomásokon ezúttal egy-egy fantasztikusan finom recept hozzávalóit találjátok, a feladat pedig nem más, mint kitalálni ezek alapján, hogy milyen ételről van szó, majd ennek nevét beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő helyére. :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A hozzávalók:
Tészta:
250 g finomliszt
0.5 ek só
150 ml víz
0.5 teáskanál cukor
3.5 g instant élesztő
1.5 ek napraforgó olaj

Töltelék:
160 g tonhalkonzerv
10 dkg mozzarella (2 golyó)
5 dkg fekete olajbogyó
3 közepes db paradicsom

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
09. 05. - Nem félünk a könyvektől
09. 07. - Könyv és más
09. 09. - Hagyjatok! Olvasok!

Képek forrása: X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése