Sara Holland: Everless – A varázslónő és az alkimista + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. november 10., szombat

Sara Holland: Everless – A varázslónő és az alkimista + Nyereményjáték


A pénzed az időd. Az időd a pénzed. Everless világában a kettő ugyanaz. A Blogturné Klub 5 állomásos turnéra indul Sempere királyságába, hogy együtt próbálja meg felfedni a rejtélyeket Julesszel. 
Tarts velünk, és ha ügyes vagy, a Maxim Kiadó által felajánlott három kötet egyikét is megnyerheted.

Eredeti cím: Everless
Nyelv: magyar
Fordította: Bihari György
ISBN: 9789632619699
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 416
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:
Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. A tehetős arisztokraták, például a dúsgazdag Gerling-család, halálra adóztatják a szegényeket, hogy évszázadokkal megtoldhassák saját életüket. Senki sem gyűlöli jobban a Gerlingeket, mint Jules Ember, aki tíz éve az apjával együtt a szolgálatukban állt, amíg egy végzetes baleset arra nem kényszerítette őket, hogy éjnek évadján meneküljenek el a fényes kastélyból. Amikor Jules rájön, hogy az apja haldoklik, tudja, hogy vissza kell térnie Everlessbe, időt kell szereznie az apjának, mielőtt örökre elveszítené. Ám a visszatérés Everlessbe több veszéllyel – és kísértéssel jár – mint Jules várta. Hamarosan beletéved a sötét titkok mocsarába, és nem tud választani két testvér között, akikről azt hitte, hogy sohasem fogja viszontlátni őket. Döntéseivel megváltoztathatja a sorsot – sőt, magának az időnek a sorsát.
"Valahol mélyen gyökerezik az ötlet, és tudom, hogy amint lehet, módok találok rá, hogy elmenjek az időn kívüli városba."
Vélemény:
A fülszöveg (no meg persze a gyönyörű borító!) tette egyértelművé, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Nagyon kevés az igazán kreatív, egyedi történet manapság és az Everless szinopszisában pont ezt sikerült meglátnom, még ha pár évvel korábban már mozikba került is hasonló elemekkel operáló film. (Ezt én máig nem láttam amúgy, ezért is jelentett teljes mértékig újdonságot Sara Holland könyve.) Bár maga a bejegyzés nagyon nehezen akart megszületni, azt nem mondhatom, hogy ez a könyv hibája lett volna, hiszen abszolút nem okozott csalódást...

...ugyanis tényleg nagyon érdekes világépítésnek lehetünk tanúi. Egy klasszikus fantasykat megidéző környezetben található Sempera királysága, ahol a fizetőeszköz az idő, amelyet a szegények véréből vonnak ki, ezekből érméket készítenek, a nagy részét leadózzák, majd az adóként befolyt időt a gazdagok általában az italaikban feloldva megisszák, meghosszabbítva ezzel már amúgy sem rövid életüket. Ez már önmagában is rettentő ötletes, de ehhez még hozzájön egy komplett mítosz, amely magyarázatot próbál adni az idő ilyenfajta megjelenítésének. Ami számomra kicsit nehézkessé tette magát a könyvet, az pont ez a mítosz volt, az alapötlet ugyanis zseniális, de a kifejtése már inkább homályos volt, kissé nyakatekert és főként darabos: gondolok itt arra, hogy a legkülönbözőbb helyeken és időpontokban lettek elejtve információmorzsák ebből az amúgy sem egyszerű elgondolásból, így összerakni ezt a puzzle-t már nem volt épp a legegyszerűbb feladat. Sok elvarratlan szál és megkezdett gondolat is nyitva maradt, ami reményeim szerint a következő részben azért tisztázódni fog vagy többé-kevésbé kifejtésre kerül majd.

Főszereplőnk Jules nagyon szimpatikusan kezdett. Kicsit olyan volt, mint Katniss, aki küzd a családja túlélésért, de közben már az első oldalakon kiderül, hogy valami nem stimmel vele, többre hivatott, minthogy egy egyszerű, nincstelen lány sorsát élje... A szegénység persze itt is nagy úr és fel kell áldoznia magát azért, hogy meghosszabbítsa apja életét, ezért munkát vállal Everlessben, a gazdaság, a pompa és fertő melegágyában, ahonnan egyszer már menekülniük kellett. Ez nagyon szuper alapot jelentett újra a cselekmény szempontjából, de sajnos nem igazán sikerült teljes mértékig kihasználni ezt az ígéretes kezdetet.
A könyv nagy részében ugyanis Jules a munka mellett nem csinál mást, mint agyal. Márpedig ha nem tesz aktívan valamit, akkor a cselekményben sem tudunk előrébb mozdulni. Amikor pedig lehetőséget kap, akkor se sikerül semmi érdemleges dolgot felfednie. Ebből is következik, amit már fentebb említettem, hogy bár gyakran nagyon izgalmas helyszíneken járunk Jules-szal, amikor az igazság után kutat, mégis sok elszalasztott lehetőséget látok, amiket nem tudott teljesen kiaknázni az írónő.

Önmaga megtalálása és a múlt iránt való érdeklődés mellett nagyjából hasonló hangsúlyt kapott Julesnak a két Gerling-testvérrel való kapcsolata is. Míg az egyikért epekedett, addig a másikat a félelemtől görcsösen igyekezett elkerülni...
A fülszöveggel ellentétben viszont nem mondanám, hogy Julesnak választania kellett volna közülük. Az elvakult gyermeki rajongása vagyis inkább "szerelme" a kisebb testvér, Roan iránt szerintem érthető volt, hiszen ennyi idős fejjel még javában előfordulhat az, hogy a végletekig idealizálunk valakit, aki persze a valóságban nem váltaná be a hozzá fűzött reményeinket. Az elejtett utalásokból itt is ez derül ki és ami számomra inkább zavaró volt, hogy Jules egyszerűen képtelen volt észrevenni a Roan tökéletlenségére utaló jeleket. 
Ugyanez vonatkozik a másik tervérrel, Liammel való kapcsolatára is. A gyerekkori sérelmét hordozza és elvakultan tekint a fiúra, aki nagyjából semmilyen módon nem bizonyítja a Jules irányába mutatott állítólagos gyűlöletét.

Mivel ez a "szerelmi szál" igazából nem uralja annyira hangsúlyosan a könyvet, mint ahogy a fülszöveg sejtetni engedi, így bőven alkalmat ad más karaktereknek is az érvényesülésre. Roan jegyese, Ina, a szolgálója Cora és a királynő sokkal meghatározóbbak a cselekmény szempontjából, mint a fiúk. Ők lendítik előrébb az eseményeket és nekik köszönhető a történet végén található egyik hatalmas csavar is, amire abszolút nem számítottam és szerintem ti sem fogtok!

Végül persze a Jules által kutatott igazság is kiderül, ami a könyv egy másik nagy fordulata és ami szintén hatalmas lehetőségeket rejt magában a következő kötetre nézve. Bennem rengeteg új kérdés merült fel a hatására, így remélem legalább egy kis részükre fény derül majd a továbbiakban.

Az Everless tehát a néhány gyenge pontja ellenére is egy nagyon izgalmas, kreatív ötletekkel és udvari intrikákkal teli történet, jó karakterekkel és persze sok nyitva hagyott kérdéssel és elvarratlan kapcsolati szállal, amikre izgatottan várhatunk a következő megjelenésig... :)


Kedvenc idézetek:
"Az erdőtől majdnem mindenki fél, mert elhiszik a régi meséket a tündérekről, akik megfagyasztják a vérünkben az időt, vagy a boszorkányokról, akik egyetlen elsuttogott szóval éveket onthatnak ki a hóra." 
"Több eszem van annál, semhogy meséktől rettegjek." 
"Új gondolat kólint fejbe: talán én magam vagyok egy rejtély – egy titok –, amelyet szintén meg kell oldani." 
"A múlt súlyosan nyomja a vállamat, és megyek a jövő felé, amely olyan vad és kiismerhetetlen, akár a szívem."
NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Everless világában minden az időről szól - ahogy most a játékunkban is. A borító és a regény világa inspirálta ugyanis mostani játékunkat. Keresd a homokórákat! A feladat egyszerű:
számoljátok meg az állomásokon található homokórákat - majd a végén adjátok is össze, mennyit találtatok.
Figyelem! Előfordulhat, hogy egy állomáson több, de az is, hogy egyetlen homokórát sem rejtettünk el. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway Állomások:
11.08 - Deszy könyvajánlója
11.10 - Nem félünk a könyvektől
11.12 - Sorok között blog
11.14 - Kelly & Lupi olvas
11.16 - Dreamworld

Források: X X

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nem számítanak, csak azok amik különböznek a borítón lévőktől és minden állomáson ugyanazok. Nálam a nyereményjáték bannerje alattiak... :)

    VálaszTörlés