Marissa Meyer: Cinder + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. október 28., vasárnap

Marissa Meyer: Cinder + Nyereményjáték

Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata immáron a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozatában jelenik meg, felújított kiadásban, extra novellával! Hamupipőke feldolgozásból ilyet még nem olvastál, ezt garantáljuk! Ahogy az eredeti fülszöveg is írja: ez nem az a tündérmese, amit már ismersz, de olyan, amit sosem fogsz elfelejteni. Tarts hát velünk blogturnénkon Te is Új-Pekingbe, hogy megismerd Cinder és a többiek kalandjait! Ha pedig ügyesen játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted.

Eredeti cím: Cinder
Nyelv: magyar
Fordította: Bujdosó István, a novellát fordította: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634574804
Eredeti megjelenés: 2012.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 448
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:
Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!
Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…
Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.
Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.
A modern hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?
"– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái?
– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét."
Vélemény:
Rengeteg olyan könyv van, amivel a megjelenés óta szemezek, aztán nem sikerül beszereznem és aztán végül el is felejtem. A Cinder is ezek közé tartozik, de a legnagyobb örömömre a Könyvmolyképző gondozásába került a történet, így lehetőségem nyílt rá, hogy végre elolvashassam, ezúttal is a Blogturné keretein belül. El se tudjátok képzelni, mekkora öröm volt látni a megjelenésre váró könyvek listáján, így hát nem is haboztam. És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy az első betűtől az utolsóig beváltotta a hozzá fűzött reményeket...

Sőt, igazából azt kell, hogy mondjam, az idei év egyik legjobb olvasmánya volt. Marissa Meyer igazi tehetség: tudatosan, gördülékenyen ír és még a klisés részeket is olyan gonddal varázsolja újjá, hogy abszolút nem érzi erőltetettnek az olvasó. Ahogy cím is sugallja, ez egy amolyan Hamupipőke átirat, de egyszerűen sehol nem érzi az ember, hogy erőszakosan igyekezne ragaszkodni az eredeti vonalhoz. Megmaradtak olyan lényegi elemek, mint a hányattatott sors, a gonosz mostohaanya és mostohatestvérek, a herceg és a bál... Viszont a történet a jövőben játszódik, Hamupipőkénk egy kiborg és a sci-fi könyvek elemei ötvöződnek a fantasyval, a mechanika a mágiával, ráadásul mindezek tökéletesen kiegészítik egymást.
Különösen fantasztikusnak tartom, hogy az írónő meg mert lépni olyan dolgokat, ami egy átlagos young adult történetben nem sokszor történik meg. Képes volt megölni támogató főszereplőt és nem érezte annak sem szükségét, hogy csöpögős romantikus drámává változtassa a történetet.

Ezekből is adódik, hogy erős és jól megírt karaktereket adott nekünk. A főszereplő, Cinder kiborg-léte már önmagában elég ahhoz, hogy kemény jeleneteket szüljön. Az eredeti történethez hasonlóan a gonosz mostoha és az egyik testvér a nap minden pillanatában tesz róla, hogy Cinder rosszul érezze magát. Már a Hamupipőkével szembeni viselkedés is kicsapta a biztosítékot, de jelen könyv esetében ezen érzéseim csak fokozódtak. A mostohaanya, Adri Cinder legnagyobb "bűnének" azt tartotta, hogy a lány kiborg. A könyv egy pontján kiderül, hogy ez a lánynál nagyjából 36%-nyi robotikus testrészt jelent, de... Igen, bizony ott egy hatalmas DE! De se az agya, se a szíve, se semmilyen belső része nem mechanikus. És ezzel nem csak ő volt így, hanem más kiborgok is, akik mondjuk baleset útján vesztették el egy-egy testrészüket. Ezek miatt utálják őket a "normális" emberek és ez a felfogás számomra annyira abszurd volt és dühítő, hogy el nem mondhatom. Már önmagában a mesterséges intelligencia kérdése is nehéz dolog, de jelen esetben még erről sem volt szó. Hús-vér emberekről csak, akiket mechanikus testrészekkel tudtak megmenteni a haláltól. Az ebből fakadó düh és undor hasonló érzéseket váltott ki belőlem is, csak éppen Cinder mostohaanyja és idegesítő mostohatestvére iránt. Szerencsére őket megpróbálta ellensúlyozni, Cinder kisebb mostohatestvére, Peony, aki elfogadta és szerette a lányt, de sajnos ő csak aprócska része volt az egésznek.
Kai herceg karakterét igazán megkedveltem, bár nem került túlzottan előtérbe a személye emiatt nem is nyomta el Cindert. Erőteljes és határozott volt, illetve néhol azért előbújt belőle a gyermeki én. Remélem a folytatásokban még többet láthatunk belőle és azt, ahogy felnő majd az uralkodói feladatához.

A legnagyobb újdonságot a szereplők tekintetében Holdbéli királynő karaktere hozta. Levana úrnő szintén az utálnivaló szereplők táborát erősíti, ráadásként egy igen erősnek, már-már legyőzhetetlennek tűnik. Neki, illetve udvartartásának köszönhető a könyv egyik legnagyobb csavarja is.

Itt meg is jegyeznék egy érdekességet, amit éppen egy másik olvasmányomban találtam... Nem tudom mennyire volt tudatos az írónő részéről a holdbeli emberek kitalálása, de a Japán kultúrában nem ismeretlenek. A Fudzsi-hegyről szóló történetek közül a legelső egy Kaguja nevű, Holdról származó fiatal lányról szól, aki elutasítja a császár házassági ajánlatát, majd egy napon fény nyeli el, a holdemberek visszavitték otthonába... Nyilván ez csak nyomokban hasonlít Cinder történetére, mégis szerintem nagyon érdekes párhuzamról van szó. :)

Természetesen a vége folytatásért kiállt és nagyon bízom benne, hogy nem is kell rá sokat várni. Meyer íráshoz való tehetsége vitathatatlan, rendkívüli módon ötvözi az általunk ismert Hamupipőke történet elemeit a saját lehengerlő fantáziájával és ezzel letehetetlenné varázsolja könyvét. Azoknak mindenképp ajánlom, akik szeretik a mesékből készült különböző feldolgozásokat, például ha korábban odáig voltál a Once Upon a Time című sorozatért (Egyszer volt, hol nem volt), akkor ezt is tuti imádni fogod!

Azoknak is meleg szívvel ajánlom, akik már olvasták vagy csak az előző kiadás van a birtokukban, ugyanis a Könyvmolyképző most a Glitches című novellát is elhozza nekünk ebben a könyvben, ami egy előzménytörténet Cinderről és arról, hogyan került a jelenlegi családjához.
Csak annyit mondok: olvassátok!

vagy

Kedvenc idézetek:
"Iko odagurult hozzá, és a fémfogóival átkarolta magát.
– Kai herceg! Gyorsan nézd meg a ventilátoromat, mert úgy érzem, mindjárt túlhevülök!" 
"– Európában sok beteg volt? Hogy emlékszik? Voltak esetleg nagyobb járványok a környékükön? – Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről.
A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly.
– Csak vicceltem."

"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra." 
"– Micsoda mázlista vagyok!
– Igazán hálás lehetne – emelte fel az egyik ujját az orvos –, hogy a sebészek ilyen gondos munkát végeztek.
– Biztos sokkal hálásabb leszek, ha találok egy pasit,aki arra gerjed, hogy tele vagyok tömve vezetékekkel."
NYEREMÉNYJÁTÉK

A Cinder nem titkoltan Hamupipőke feldolgozás, ahogy ezt már a blogturnénk felvezetőjében is olvashattátok. Ennek örömére merüljünk el a Hamupipőke feldolgozások világában!
Minden állomáson egy jelenet fotót találtok valamilyen filmből, ami részben vagy egészben Hamupipőke-feldolgozás, vagy legalábbis merített Hamupipőke történetéből. 
A feladat egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba a filmek címét! (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway Állomások:
10.25 - Deszy könyvajánlója - EXTRA 
10.28 - Nem félünk a könyvektől - Értékelés 
10.29 - Kelly & Lupi olvas - EXTRA 
10.30 - Hagyjatok! Olvasok! - EXTRA 
10.31 - Sorok között blog - EXTRA 
11.01 - Függővég - EXTRA 
11.02 - Hagyjatok! Olvasok! - Értékelés 
11.03 - Nem félünk a könyvektől - EXTRA

Források: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése