Adam Bray: Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. július 25., csütörtök

Adam Bray: Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes + Nyereményjáték

A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel amiről tudnod kell és tudni érdemes című kötete, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, gonoszát és segítőjét akik a kiterjed képregényes világban eddig előfordultak, megtudni, hogy milyen kalandokba keveredtek, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével. 
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!
"Az én munkám, hogy jobbá tegyem a holnap világát. Mindig is ez volt... mindig lesz valami, amiért harcolni kell. És én mindig katona leszek."
Vélemény:
Néhány hónappal ezelőtt amellett, hogy egy kicsit panaszkodtam a Kolibri Kiadó másik Marvel kiadványa, a Marvel Studios – Szereplők nagykönyve kapcsán (ami amúgy a filmek ifjú rajongóit volt hivatott kiszolgálni és ami valójában az én képregényes univerzumra éhező lelkemnek csak egy aprócska és nem túl ízletes falatkát jelentett...), felmerült bennem a kérdés, hogy miért van az, hogy ennyi ráálltunk a mozis irányvonalra és vajon mikor jutunk el oda, hogy a képregények iránt  is érdeklődő, akár idősebb korosztály számára is érdekes, háttérinformációkban gazdag kiadvánnyal szolgáljon egy kiadó. A legnagyobb örömömre Adam Bray legújabb könyvével, az Amiről tudnod kell és tudni érdemessel majdhogynem maradéktalanul teljesült a kívánságom!

A képregények iránti érdeklődésem az X-men filmek első részéig vezethető vissza, miután rajongásig lelkesedni kezdtem a kitaszított mutánsok történetéért, s ekkor fedeztem fel magamnak magukat a Marvel-képregényeket is, noha tudatos olvasóvá még évekig nem váltam... Ennek a legfőbb oka az volt, hogy addigra már ez az egy szem csapat is annyi megjelent számot és történetet tudhatott maga mögött, amennyivel nem bírtam lépést tartani és őszintén szólva ez tizenpár évesen eléggé megrémített. Cserébe inkább minden összegyűjtött információt igyekeztem elolvasni az általam kedvelt szereplőkről a neten, s ez a szokásom mondhatni mindmáig megmaradt. Az elmúlt években pedig a szinte hamvaiból újjáéledő képregénykiadás szele engem is megcsapott és (immáron saját keresettel rendelkező felnőttként) pótolni kezdtem a hiányosságaimat, s többek között így kapcsolódtam be a Képkocka Kiadó által felélesztett X-men képregények vásárlásába is. :) Ez a kötet talán, ha nem is mindenben, de reményeim szerint néhány kérdésben mankóul szolgálhat majd a jövőbeni olvasmányaim során...

Az első, amit mindenképp meg kell jegyeznem a könyvvel kapcsolatban, az a minőségi kiadás. A masszív külső egy színes, szagos... de inkább színes és tényleg igazán látványos belsőt takar. Első pillantásra beleszerettem a legkülönbözőbb képregényekből válogatott képek és az ötletesen tördelt szövegrészek kombinációjába, szóval rettentő izgalommal vártam, hogy végül sort keríthessek az olvasására is.

A logikusan felépített fejezetek sorra veszik a legfontosabb szuperhősöket és gonosztevőket, a belőlük verbuválódott csapatokat, de a különböző helyszínekről, ikonikus tárgyakról és a legnagyobb hatással bíró eseményekről is szó esik. Személy szerint imádtam, amikor ismerős információkra bukkantam (és ha a filmekért rajongtok, már akkor titeket is érhet majd ilyen meglepetés!), de a külön örömöt ezúttal az jelentette, hogy rengeteg olyan tudnivaló is helyet kapott, amikkel eddig még nem rendelkeztem (mondjuk ez nem is olyan nehéz... :P). A válogatott tények és a szórakoztató, nem egyszer humoros érdekességek, a képekkel ötvözve tökéletesen megfelelnek azon célnak, hogy ne csak átvezessék a leendő fiatal olvasókat az adaptációk világából a képregények rengetegébe, de az idősebb korosztály is részben legalább megtalálhassa a számításait. Az olvasás során rengeteg új karaktert és csapatot ismertem meg, valamint olyan alternatív cselekményszálakat, amiknek eredetijét remélem egyszer a polcomon fogom tudni. Az egyik ilyen kedvencem amikor szeretett hőseinket visszarepítik 1602-be, az Erzsébet-kori Európába és ehhez a korszakhoz idomulva lesz például Amerika Kapitányból Rojhaz, a rejtélyes amerikai őslakos indián, Nick Furyból Sir Nicholas Fury, Erzsébet királynő kémmestere vagy Fenegyerekből Matthew Murdoch, a vak vándorénekesnek álcázott zsoldos... Izgalmasan hangzik, nem igaz? :)

A pozitívumok ellenére is van néhány negatívum, ami mellett viszont nem tudok elmenni szó nélkül. Hiába az ötletes tördelés, a szép grafika, a szövegelhelyezés sajnos borzalmasra sikerült. Jó lett volna ha mondjuk alapul veszik a képregények szövegbuborékjainak olvasási sorrendjét, mert itt egyszerűen követhetetlenné válnak a véletlenszerűen elhelyezett információk... Nincs köztük semmilyen kapcsolódási pont és ezért előfordul, hogy értetlenül olvasol olyan eseményekről, amiknek az előzménye egy másik, jóval odébb elhelyezett buborékban található.
Ha pedig értelmetlennek tűnő információk, akkor sajnos azt is meg kell jegyeznem, hogy bár a legérdekesebb dolgokból igyekszik mindig szemezni a könyv, sokszor ezek mindenféle magyarázat nélkül, a kontextusokból kiemelve kerülnek leírásra és ezért laikusként érhetetlenné válnak bizonyos részek (például a Multiverzum nagypályásait összegyűjtő rész számomra teljes káosz volt...).

Az elmúlt évtizedek során számos alkotó tette hozzá a magáét a Marvel képregények világához, így számos alternatív szál, rengeteg különböző univerzum jött létre és mára szinte lehetetlen meghatározni egy fő sodort. Ebből adódóan eredhetnek furcsaságok is az információk között, egy konkrétumot mindenképp megemlítenék, ami az én fejemben az olvasás során szöget ütött... A Pókember képregények (és filmek) egyik főbb szereplője Gwen Stacy, aki Peter Parker MJ előtti szerelme. A halála vízválasztó volt a Marvel-képregények történetében, ezért nem meglepő módon erről is olvashatunk a könyvben... Nem is egyszer! Az egyik olvasat szerint Gwennek ikrei születnek Norman Osborntól, akit távol akar a gyerekeitől tartani, ezért a férfi megöli őt... A másik olvasat szerint pedig Pókember barátnője a lány, akit Osborn elrabol és ledob egy hídról, s így leli halálát. Javítsatok ki ha tévedek, de két teljesen különböző történetről van szó és nem tekinthető egyik a másik folytatásának vagy kiegészítésének, igaz? Nos, ez csak egyetlen apróság ami feltűnt az olvasás során, viszont ennek tudatában akár sokkal kaotikusabb is lehet a könyvben fellelhető információk helyzete.

Összességében az apróbb hibák ellenére is jó szívvel ajánlom ezt a rendkívül igényes kiadványt mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a Marvel képregények iránt vagy csak szeretne továbblépni a filmekről és megtudni még többet a kedvenc szereplőiről. Azt ajánlott nem elfelejteni, hogy a Kolibri kiadó a legifjabb korosztályt célozza kiadványaival, így náluk garantált lesz a siker, az idősebb, a képregények világában eddig nem túl jártas rajongóknak pedig megfelelő bevezetésként szolgálhat a jövőre nézve és méltán lehet a könyvespolcok dísze, amit bármikor élmény lesz fellapozni!

Eredeti cím: Marvel Absolutely Everything You Need to Know
Nyelv: magyar
Fordította: Sepsi László
ISBN: 9789634373995
Eredeti megjelenés: 2016.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 240
Kiadta: Kolibri Kiadó

Fülszöveg:
Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Marvel Kapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!
Nyereményjáték
Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy nevet, ami a hősök polgári neve, persze kicsit összekeverve a betűket. Ha megfejtitek, akkor az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Hősünk:
WNADA IOFMAMXF

a Rafflecopter giveaway Állomások:
07.19 - Olvasónapló
07.21 - Hagyjatok! Olvasok!
07.22 - Dreamworld
07.23 - Könyv és más
07.25 - Nem félünk a könyvektől
07.26 - Sorok között
07.27 - Kelly és Lupi olvas
07.28 - Függővég

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése