Csin Jung: A Sasíjász legendája 1. – Hős születik + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. július 24., szerda

Csin Jung: A Sasíjász legendája 1. – Hős születik + Nyereményjáték

A Blogturné Klub tagjai keleti utazást tettek a nemrég megjelent Hős születik című kötettel, ami a már Kínában rendkívül sikeres és kultikus A sasíjász legendája címet viselő sorozat első része. Sokan egyenesen a “kínai Gyűrűk Uraként” emlegetik Csin Jung fantáziavilágát, így minden BTK tag igazán kíváncsian vette kezébe a kötetet. Ha neked is felcsillant a szemed a fönt emlegetett mű miatt, vagy csak érdekelnek a harcművészeti fantasyk, tarts velünk a turné mind az öt állomásán és nyerj egy saját példányt!
">>Mindig becsületes szívvel bánj másokkal, és büszkén emeld magasra a fejed! Ha az ördögi tettek büntetlen maradnak, csak az ördög fog életben maradni.<<"
Vélemény:
Mint ahogy már többször is említettem, az olvasmányaim kiválasztásakor mindig igyekszem a lehető legszélesebb spektrumból válogatni és nem leragadni egyetlen műfajnál. Megfoghat egy könyv esetében bármi... egy mondat, egy gondolat, egy szerző vagy akár a borító is, de ami a fontos, hogy igyekszem folyamatosan nyitni az ismeretlen felé. A Sasíjász legendájának nemrég megjelent első kötetével ezúttal nem mással, mint magával a kínai kultúrával szerettem volna egy próbát tenni, hiszen eddig csak japán szerzők művei fordultak meg a kezeim közt. Kíváncsi voltam hát, hogy miben lesz más ez a regény és milyen pluszt fog majd adni, amivel esetleg felül is múlja majd az említett könyveket...

A Hős születik visszakalauzol bennünket a 12–13. századi Ázsia területére, ahol a kínai Szung birodalom épp a fennmaradásáért küzd a dzsürcsi Csin birodalommal. Itt ismerjük meg a két bátor, kínai hazafit, Tomboló Menny Kuót és Vasszívű Jangot, akik nem csak harcostársak, de jó barátok is egyben. A kettejük közötti kapcsolatot a gyermekeik révén akarják még szorosabbra fűzni, így ismerjük meg nem sokkal később Kuo Csing fiát, Kuo-t, aki központi szereplőjévé válik a történetnek. Ebben az első részben egészen Mongóliáig követjük őt, ahol Temüdzsin, vagyis a későbbi Dzsingisz kán pártfogásába kerül, s ahol a kínai birodalom egyik íjásza, valamint a Dél Hét Különce oktatja őt számos különböző harcművészeti stílus titkára. Vasszívű Jang fia, Jang Kang mindeközben a Szung birodalom emberévé válik, s hiába a köztük lévő távolság, a kettejük találkozása elkerülhetetlen. A kérdés már csak az, hogy mit hoz számukra a jövő és melyikük válhat  végül igazi hőssé...

Mielőtt belekezdenék a konkrét véleményezésbe, azt azonnal le kell szögeznem, hogy akit a "kínai Gyűrűk Ura" gondolat fogott meg elsőként a fülszöveg kapcsán, az bizony csalódni fog, mert hacsak nem epikusságát és többkötetes voltát tekintjük, lényegében semmi hasonlóság nem fedezhető fel a két mű között. A maga kultúrközegében viszont valószínűsíthetően ugyanolyan meghatározó alkotásról beszélhetünk és ennek járhat most már utána személyesen is a magyar olvasóközönség.

Ha már mindenképp hasonlítani akarjuk valamihez Csin Jung művét, akkor elég ha csak felidézzük bármelyik kínai filmet, amit addigi életünk során láthattunk... A lehetetlenül nagyokat ugró, falakra könnyedén felszaladó, képtelenebbnél képtelenebb módokon harcoló szereplők köszönnek vissza a Hős születik lapjairól is, ami egyáltalán nem véletlen. Ez a vuhszia, vagyis harcművészeti fantasy, amely eredetileg irodalmi műfajként jelent meg a kínai kultúrában. A rendkívüli népszerűségének köszönhetően ezeknek hősöknek a kalandjai idővel számos más művészeti ágba szivárogtak át, többek között a filmek világába, amely megismertethette ezt a nagyon sajátos műfajt a nyugati világ kultúrájával is. A legjobb az egészben pedig az, hogy ez nagyon jól működik a könyvünk lapjain is...

A Hős születik egy elképesztően és nem várt módon olvasmányos, szórakoztató, a történet szempontjából pedig meglehetősen modern felfogásokat megjelenítő, ám mégis történelmi jellegű kötet, amit garantáltan nem fogsz tudni lerakni, miután belevetetted magad az olvasásába! A kezdeti "nehézségek" ne riasszanak majd meg, a szereplők ugyanis gyakran hosszú vagy szimplán több névvel rendelkeznek, de olyan is előfordul, hogy hirtelen egyszerre nagyon sokukat ismerjük meg, így idő, mire mindenkit helyére rak magában az olvasó. A beazonosításukban viszont a segítségünkre lehet egy a kötet elején található jegyzék a megjelenő karakterekről, amelyhez bármikor visszalapozhatunk úgy, ahogyan én is tettem nem egyszer.

A fikció és a valóság izgalmas keveredése, a különleges harcművészetekben gazdag részek igazi friss élményt nyújtottak a mozgalmas, emberi sorsokat bemutató karakterábrázolásokkal együtt. A nem egyszer csodálatos költői képekkel ábrázolt jelenetek amúgy számos filozófiai kérdést, morális és erkölcsi tanítást is elhintenek, megjelenítve és kidomborítva olyan erényeket, mint a hazafiság, a hűség, a kitartás és a becsület. Együtt tanuljuk ezeket Kuo Csinggel és azt hiszem egy kicsit talán mi is jobbak lehetünk általa, ha kicsit hagyjuk leülepedni magunkban az élményt, amit nyújt. :)

Néhány negatívumát is megemlíteném a könyvnek, ami inkább a kiadással kapcsolatos. Az első, ami talán az eredeti verzió "sara", hogy a kötet elején az előszó mellett helyet kap a cselekmény összefoglalása (a következő részekével együtt), valamint egy rövid, a szereplőket bemutató jegyzék. A cselekmény leírása már önmagában balszerencsés, mert sokan szeretnék maguk felfedezni a történetet, szintúgy a szereplőket, akiket ráadásul nagy valószínűséggel megjegyezni sem leszünk képesek, pláne olyan információk függvényében, hogy ki kicsoda és kivel van milyen kapcsolatban. Ezeket szívem szerint inkább a könyv végére raktam volna, ahová bármikor hátralapozhatunk szükség esetén. Másrészről pedig ez azért is kellemetlen lehet, mert tapasztalatlan olvasóként biztosan elrettentene a több oldalnyi, számomra még érhetetlen információ, amiből arra következtetnék, hogy azért van szükség ennyi magyarázatra már az elején, mert nehéz lesz a könyv szövegezése, nem lehet majd jól követni a cselekményt, ez egyáltalán nincs így...
Amit inkább nagyobb problémának érzek, az a temérdek elgépelés. Szerintem bárki megmondhatja, hogy mennyire elnéző vagyok ilyen téren, hogy sose szoktam említeni egy-egy elütést vagy helyesírási hibát, mert mindenki ember és bárki tévedhet... Esetünkben viszont amikor szinte minden oldalon három elgépelés is található, akkor azért már illik megjegyezni, hogy bizony még egy átnézés nem ártott volna a nyomda előtt. :/

Összességében azt egyértelműen kijelenthetem, hogy nagyon szerettem ezt a könyvet és jó volt megismerni az ázsiai kultúra egy újabb szeletét. Imádtam a harcművészeti stílusok garmadáját, a csodás és nem egyszer lírai megfogalmazást, illetve a finom humorral átszőtt mozgalmas jeleneteket. A természetesen legizgalmasabb pontján abbahagyott könyv befejeztével csak annyi kérdésem lenne, hogy ugye nem kell sokat várni a folytatásra sem...? :)


Kedvenc idézetek:
"A becsületes munka farag embert a gyerekből (...)"
">>Tiszta szív, távolba zárt érzelmek,
üres testben keringeni tud a csí.
Az elme halott, de a szellem él,
a jin árad, a jang visszavonul.<<
" 
Érdekesség:

A Hős születikből számos adaptáció is született már az 1957-es megjelenése óta. Az alábbi videón a könyvből készült 2017-es sorozat első részét láthatjátok! Érdekes, ugye? :) 




Eredeti cím: 射鵰英雄傳
Nyelv: magyar
Fordította: Károlyi-Szalai Eszter
ISBN: 9789634791065
Eredeti megjelenés: 1957.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 470
Kiadta: Helikon Kiadó / Szenzár Könyvek

Fülszöveg:
A 12–13. században a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harcban áll. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek, és szívből gyűlölik az északi, dzsürcsi betolakodókat. Asszonyaik gyermeket várnak, a férfiak pedig megesküsznek, hogy gyermekeik egy életre összetartoznak majd.

Egy, a kormány embereivel vívott harc közben Tomboló Menny Kuo meghal, Vasszívű Jang pedig eltűnik. Kuo fia, Kuo Csing Mongóliába kerül, ahol Dzsingisz kán védőszárnyai alatt cseperedik fel. Kiváló íjász lesz, aki egyszer egy nyílvesszővel két sast is lelő – így lesz a neve Sasíjász. Bosszút akar állni apjáért, és fel akarja szabadítani hazáját a Csin birodalom igája alól. Jang Kang a Szung birodalom katonája, majd árulója lesz. A két fiú, akit szüleik testvéreknek szántak, egymással szemben találja magát.

A Sasíjász legendáját, a „kínai Gyűrűk Urát” eddig több mint 300 millióan olvasták világszerte, a regényciklusból számos mozifilm és tévésorozat készült.
Nyereményjáték
Mivel a teljes sorozat a harcművészetek körül forog, így a nyereményjáték során is ennél a témánál maradunk. A feladat nem más, mint megnevezni a rafflecopter megfelelő rubrikájában a származási országát a megadott harcművészeti irányzatoknak.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A harcművészeti ág:
Tai chi

a Rafflecopter giveaway Állomások:
07.22 - Könyv és más
07.24 - Nem félünk a könyvektől
07.26 - Ambivalentina
07.28 - Spirit Bliss Sárga könyves út
07.30 - Kelly és Lupi olvas

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése