Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. június 5., szerda

Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem + Nyereményjáték

Stan Lee, akinek a neve mára teljesen eggyé vált a Marvellel, ezúttal egy különleges és stílusosan képregényes életrajzi memoár formájában kerül bemutatásra a hazai olvasóknak a Kossuth Kiadó jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klub négy bloggerrével, ismerjétek meg a legenda életét egészen a kezdetektől és ha szerencsések vagytok, akkor a turné végén az egyikőtök megnyerheti a képregény egy példányát!
"Hihetetlen de életem különös, küszködésekkel teli korai éveiben nagyon szégyelltem, amiért csak képregényíró vagyok."
Vélemény:
Az (ön)életrajzi ihletésű képregények már a hazai olvasók számára sem jelentenek teljes újdonságot, hiszen elég, ha csak a nemrég újra megjelent, Art Spiegelman által jegyzett A teljes Maus-ra gondolunk. Mégis a hazai olvasók egy szélesebb, a popkultúrához szinte szervesen kapcsolódó rétegéhez igyekszik most szólni a Kossuth Kiadó a Marvel "atyjának", a nemrégiben elhunyt Stan Lee-nek az élettörténetével.

A mindenki által csak Stan Lee-ként ismert Stanley Martin Lieber, 1922. december 28-án látta meg a napvilágot New York Cityben. A kötet egészen innen, a kezdetektől kalauzol bennünket végig egy igazán eseménydús és kalandos életen: betekintést nyerhetünk Stan nélkülözésekkel teli gyerekkorába, ahonnan csodával határos módon, ám néhány kerülőutat maga mögött hagyva csöppent bele a képregénykiadás világába, majd kitartó munkával és a lehetőségek megragadásával egyre magasabbra tört (Excelsior!) és egyre nagyobb sikereket tudhatott magáénak. Az élete természetesen nem lehetett volna teljes, ha nincs mögötte egy támogató közeg, így a magánéleti sikerei, felesége és lánya épp úgy részét képezik a kötetnek, ahogyan a sokak számára ismert munkatársai, Jack Kirby és Steve Ditko (többek között...), valamint az általa megálmodott, immár örök életű karakterek, úgymint a Fantasztikus Négyes tagjai, Pókember, Hulk vagy épp az X-menek.

A könyv tökéletes alapot és kiindulást jelent, ha eddig még nem ismerted igazán "a nagy öreget", hiszen biztos vagyok benne, hogy sokatok csak a híres-hírhedt cameo-szerepei (kámea??!) miatt figyelt fel rá eddig. A képregény maga egy totál infantilis, szétszórt ember képét festi le nekünk, aki ezerrel pörög, ontja magából az extrémebbnél extrémebb ötleteket, de aki mégis, minden fellépő gond és probléma ellenére is állandóan pozitív, életigenlő és humoros, sosem csügged és rendíthetetlenül küzd a céljaiért, törtet előre, s nem utolsó sorban tesz arról, hogy a Marvel az a húzónév legyen, amit mára mindannyian ismerünk.

Érdekes része lehet Stan életének, hogy ő maga igazából "csak" író volt. A történetek, illetve a karakterek kitalálása jórészt az ő feladata volt, de a munka oroszlánrészét, vagyis ezeknek a megrajzolását,  olyan tehetségeknek köszönhetjük, mint Jack Kirby vagy Steve Ditko. Így hát értelemszerűen helyet kap a kötetben a közöttük fennálló konfliktus is, ami annak tudható be, hogy Stan vált a Marvel központi arcává és a sikerek mind nála csapódtak le. Persze tudjuk, hogy semmi sem fekete és fehér, itt is csak Stan szemszögéből látjuk a dolgokat (hiszen maga a kötet is még életében, a saját közreműködésével jelent meg), az ő nézőpontján keresztül érzékeljük a belső feszültségeket, s éppen ezért éreztem úgy néha, hogy nem teljesen őszinte, tettetett értetlenséggel áll a munkatársai felmondása, vagy az általuk megfogalmazott problémák előtt. Egy kis utánanézéssel amúgy mélyebben is beleláthatunk ezekbe a dolgokba és többük markáns, negatív véleményével is szembetalálhatjuk magunkat. (Lásd angolul ITT!) A stílusos ötlet ellenére is, néha kevésnek éreztem azt a 192 oldalt, hogy az említetteket és még sok már érdekes részletet is kifejthessen. Azt hiszem szívesen olvasnék egy klasszikus, részletes, kendőzetlen életrajzot róla és a Marvelről is, mint kiadóról.

Izgalmas volt amúgy végigkövetni a legendás karakterek létrejöttét, kicsit belelátni az egyes munkafolyamatokba. A gyakran az első kiadások borítóival, illetve vázlataival színesített mini eredettörténetek, illetve a DC-vel való rivalizálás, majd a velük való együttműködés igazi különleges részei ennek az általunk szinte elképzelhetetlen képregényes világnak.

A megjelenés óta számos fórumon megjegyzésre kerültek a fordítási hibák és egyéb bakik a könyvben. Ha nagyon otthon vagytok a témában, akkor ez kicsit ronthat az élményen, de például az én esetemben, mondhatni laikusként és abszolút kezdő képregényesként, nem mind tűntek óriási hibáknak. Gondolok itt Daredevil-re és Dr. Doom-ra, akik bár nem lettek lefordítva, de szerintem nem is igazán honosodtak meg, s éppúgy megállják a helyüket eredeti nevükön, mint Fenegyerekként vagy Fátum Doktorként. (Nekem úgy tűnik, hogy a filmes és sorozatos éra amúgy is gyakran csak így, az angol eredetijükön hivatkozik rájuk.) Amit már én magam is furcsálltam, az a Büntetőként fordított Punisher, aki bár a kezdetekkor ezen a néven futott, ma már mindenki csak a Megtorlóként ismeri. Logikusabb lett volna az elterjedtebb elnevezést használni... Mivel már az előrendelési időszakban lettek jelezve a kiadó felé fordítási/elírási hibák, így bíztam abban, hogy nagyobb figyelemmel lesznek a végső szövegváltozat irányába, de úgy tűnik ez sajnos végül nem történt meg...

A kirívóan színes rajzok egy amerikai származású hölgyemény, Colleen Doran tollából születtek, aki már olyan nagy neveknek is illusztrált, mint Neil Gaiman, Alan Moore vagy Anne Rice. Munkái többek között láthatók a Sandman-ben, a Wonder Woman-ben vagy épp a Vámpírnaplók című sorozathoz készült képregényben. Az illusztris névsor ellenére sem éreztem igazán erősnek a grafikát, noha rengeteg jó megoldásra és aranyosan vicces ábrázolásra volt példa. A kreatív panelhasználat és némely ábrázolás viszont tökéletesen visszaadja Stan néha már-már álomszerű életét, a karaktere nem egyszer lép ki a panelek adta korlátokból, így kerülve hozzánk még közelebb, s von be minket is az első lapokon felvázolt közönség soraiba... Színes és harsány, pont olyan, mint amilyennek maga Stan tűnt.

A gyengeségek ellenére is egy olyan kötetről van szó, aminek minden Marvel-rajongó, képregényolvasó vagy épp kezdő kocka polcán ott a helye. Szórakoztató módon informatív, ami egészen biztosan rengeteg új érdekességgel, no meg egy jó adag nosztalgiával fog szolgálni. Bízom abban, hogy nem fogod megbánni és te is vigyorogva leszel majd részese a nagy Marvel Comics-csodának! ;)


Kedvenc idézet:
"Furcsa az emlékezet. Nem lineárisan működik. Beszélsz valamiről, ami emlékeztet valami másra, azután vissza kell térned az eredeti témához." 



Eredeti cím: Amazing, Fantastic, Incredible
Nyelv: magyar
Fordította: dr. Sámi László
Illusztráció: Colleen Doran
ISBN: 9789630995795
Eredeti megjelenés: 2015.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 192
Kiadta: Kossuth Kiadói Csoport

Fülszöveg:
A nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.

A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.

A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.
Nyereményjáték
A rajongók az elmúlt évek során minden egyes alkalommal izgatottan várták, hogy a cameokirály Stan éppen milyen szerepben tűnik majd fel az aktuális Marvel mozifilmben. A kedves öregúr azonban nem csak szuperhősmozikban vállalt beugró szerepeket, hanem más népszerű sorozatokban és filmekben is! A feladat egyszerű: ismerjétek fel, hogy melyik filmben vagy sorozatban láthatók a kivágott jelenetek és írjátok be a címüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway Állomások:
06. 05. - Nem félünk a könyvektől
06. 07. - Hagyjatok! Olvasok!
06. 09. - Könyv és más
06. 11. - Deszy könyvajánlója

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése