Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. március 13., szerda

Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók + Nyereményjáték

Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt. 
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért. 
Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!
"– A világon minden titok buborékokba van rejtve, ezt jegyezzétek meg! Csak az emberek nem elég ügyesek, hogy bele tudjanak nézni a belsejükbe."
Vélemény:
Ismét valami merőben új dolgot üdvözölhettek ennek a bejegyzésnek a keretében, hiszen mindezidáig még nem volt példa arra, hogy gyerekkönyvről írtam volna nektek. Ennek egész egyszerű az oka, mégpedig, hogy nem szoktam meséket olvasni... :) Éppen ezért kicsit félve, de izgatottan néztem az új kihívás elébe.

A kezdeti félsz hamar eltűnt, amikor is először találkoztam Minkával. Az ifjú leányzó az iskoláslét küszöbén saját szobát kap a házuk emeletén és ezzel együtt jár a gyermeki szorongás is: félni kezd attól, hogy a szülei már többé sose látogatják majd meg a hosszú lépcsősor tetején. Vihart kíván, hogy anyukájával összebújhasson az égzengés alatt, de csak egy Szélvész nevű, fura fiú jelenik meg az ablakában. Innentől pedig kezdődik a kaland, hogy visszacsalogassák ketten az égszakadás elől elmenekült Napot. :)

Nyilvánvaló, hogy egy 56 oldalas kötetről nehéz oldalakat írni, ráadásul anélkül, hogy ellőném a történet teljes egészét... Annyit mindenesetre mindenképp le kell szögeznem, hogy amennyire tartottam az elején attól, hogy én már kinőttem ebből a mesekorszakból, a végére mégis annyira élveztem Minka kalandjait. Novák Vica különleges és bájos meséjében ugyanis a klasszikus mesei sablonokat valami igazán modernre cserélte, s kedves színes cselekményével és szeretnivaló karaktereivel egyből belopta magát a szívembe a történet. A modern mese jelleg persze nem jelent egyet azzal, hogy kapunk egy színes-szagos semmitmondó történetet, épp ellenkezőleg. A család szeretete, a bizalom, a barátság és a bátorság fontossága mind-mind kiemelkedő szerephez jutnak.

Ami még inkább kiemelkedővé teszi a szememben Minka történeteit az Szimonedesz Hajnalka illusztrálása. Nem titkolom, hogy elsősorban az ő rajzai miatt bólintottam rá a könyvekre, ugyanis valami elképesztően élő és kedves, már első pillantásra is szívet melengető stílusával azonnal levett a lábamról. A rajzok és a történet tökéletes harmóniában működnek együtt, egymást erősítve már-már mesefilmszerűen láttam magam előtt, ahogy Minka a szelek szárnyán repül, buborékokat fúj vagy felhőket foltoz. ;) Kedvenc rajzocskám is van, a nyuszifogú manócska, akit az idézet mellett is láthattok. :)

Azt az egyet sajnálom, hogy az unokaöcsém még olyan pici, hogy nem élvezné ezt a néhol humoros, máskor megmosolyogtató, de mindenképp imádnivaló történtet. Mindenesetre alig várom, hogy megismerhesse ő is, s remélem hogy legalább annyira szeretni fogja majd, mint amennyire én szerettem. Pár nap múlva pedig a folytatást is bemutatjuk nektek, szóval mindenképp nézzetek vissza! :)

vagy

Kedvenc részlet:
"Az ujjai már majdnem belecsimpaszkodtak a létra aljába, amikor hirtelen megjelent előtte egy manó arca, fejjel lefelé. A manó óriási, kerek szemüveget viselt, és olyan nagy metszőfoga volt, mint egy kisegérnek. Ijedtükben a manó és Minka egyszerre sikoltottak fel, a kislány kibillent az egyensúlyából, és esés közben fellökte Szélvészt is. Szerencsére nem potyogtak le a felhőről.
– Jaj, te ijedős! Az egy felhőfoltozó volt, és most megszökik miattad! – morgott a fiú.
– Ne menj el, manócska! – Minka kétségbeesetten szólongatta a felhőfoltozót. Aztán észrevette, hogy a tűpárna, amit a manó a fején viselt kalap gyanánt, kikandikál a kövér fellegből.
– Látom ám, hogy ott vagy!"

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
ISBN: 9789634572596
Eredeti megjelenés: 2017.
Magyar megjelenés: 2017.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 56


Fülszöveg:
Minka külön szobát kap, ami bizony megijeszti. Talán a szülei már nem is szeretik?
Azt kívánja, legyen hatalmas vihar, égzengős és villámlós, mert így anyukája mellé bújik majd. A kívánságcsillag rákacsint, és a vágy beteljesül.
Ám ekkor egy különös fiú állít be az ablakon át. Azt mondja, elszabadultak az elemek, és Minka az egyetlen, aki helyre hozhatja a véget nem érő égszakadást.
A szelek szárnyán útra kelnek, és különleges kalandokba keverednek, ahol csak a bátorság és az ügyesség segíthet abban, hogy helyrehozzák a galibát.
És ki tudja, talán végül Minka az anyukájának azt is elmondhatja, ami a szívét nyomja, ha egyszer újra kisüt a nap…
Hatalmas fantáziával megírt, szeretnivaló mese. Vidd haza, bensőséges élmény lesz.


Nyereményjáték

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó
néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép: 

a Rafflecopter giveaway Állomások:
03.09. - Hagyjatok! Olvasok!
03.10. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.11. - Könyv és más
03.12. - Szembetűnő
03.13. - Nem félünk a könyvektől
03.14. - Sorok között
03.15. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.16. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.17. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
03.18. - Hagyjatok! Olvasok!
03.19. - Könyv és más
03.20. - Szembetűnő
03.21. - Nem félünk a könyvektől
03.22. - Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése