Novák Vica: Minka és a betűvetők + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. március 21., csütörtök

Novák Vica: Minka és a betűvetők + Nyereményjáték

Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt. 
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért. 
Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!
"Ahogy telt a nap, a betűk egyre fogyatkoztak, és ez igazán nem lehetett véletlen! Elfogytak a reklámokból, a busz oldalára ragasztott hirdetésből, a plakátokból és a tévéből. Mire Minka hazaért az iskolából, a láthatatlan betűlopó szinte teljesen megdézsmálta a könyveket is."
Vélemény:
A Minka és a betűvetők nem sokkal az első rész eseményei után veszi fel a fonalat. Külön örömömre szolgált hát, hogy a felhőfoltozókkal közös kaland után azonnal kézbe is vehettem a folytatást és hogy őszinte legyek, ez a rész még jobban is tetszett, mint az előző, pedig biztosan emlékeztek, hogy abba sem tudtam igazán belekötni...

Minka végre elkezdhette az iskolát, amit annyira várt már, de ahogy telt-múlt az idő, a lelkesedése egyre inkább alábbhagyott, ugyanis nem ment neki valami jól a tanulás. Kifogott rajta az ábécé és az olvasás, a többiek pedig gyakran kinevették... Egy nap azonban észreveszi, hogy a müzlisdobozról kezdenek eltűnni a betűk, s nem csak onnan... Az első részből már jól ismert Szélvész segítségével a rejtély nyomába erednek hát, s első útjuk a betűvetőkhöz vezet, hogy aztán a hunyorgók birodalmában leljék meg a megoldást a problémára.

A mese felütése már sokkal komolyabb problémát helyez a középpontba az első rész gyermeki félelme után. Ezúttal Minkának valós problémái akadnak az iskolában, amely már önmagában is jó alapot szolgáltatnak egy tanulságos történethez. Minka gondja persze nem egyedi, hiszen sokan küszködnek hasonlóan az olvasás elsajátításával, vagy épp a matematikával vagy a környezetismerettel... Minka viszont bebizonyítja az ifjú olvasónak, hogy a helyzet koránt sem olyan reménytelen, mint amilyennek elsőre tűnik: bármikor kérhetünk segítséget vagy kitartással és gyakorlással akár is egyedül is sikerülhet elsajátítani bármit, ahogy a történet végére Minka is tette az írással és olvasással egyaránt.

A betűvetők és a hunyorgók által az olvasás fontossága is hangsúlyossá válik ebben a részben, ami talán még inkább tett arról, hogy sokkal inkább magaménak érezzem Minka kalandjait. Rendkívül értékelek ugyanis mindenféle törekvést az olvasóvá nevelésre, s ebben egy gyermekkönyvnek is óriási szerepe lehet. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor egy hatalmas csavarral bemutatja, hogy milyen hatásokkal jár, ha az előítéleteink irányítanak bennünket és mennyit számít a másikra való odafigyelés, kedvesség és empátia.

A legszebb pedig az a Minka és a betűvetőkben, hogy a számos mondanivaló ellenére sem tisztán didaktikus, hanem kalandos, izgalmas, no meg rettentő kreatív, ahogy az az első rész után már talán várható is. Imádtam például a papírföldeken szó szerint betűmagokat vető és azokat gondozó, nevelgető betűvetőket, akik többek között varázsceruzáikkal a vágypalánták és mesedudvák létrehozásáért is feleltek.

Az élményt ismét Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik teljessé, amiket már a Minka és a felhőfoltozókban is annyira szerettem. Ugyanolyan minőségi és a történettel tökéletesen harmonizáló rajzok teszik még élvezetesebbé Minka kalandjait.

Azt hiszem Novák Vicának köszönhetően ezentúl több figyelmet fogok szentelni a meséknek is, hiszen a történetei ugyanolyan kellemes szórakozást nyújtottak, mint a többi olvasmányom. Remélem jövőben lesz még részünk újabb kalandokban Minkával és Szélvésszel. :)

vagy

Kedvenc idézetek:
"Minka úgy megörült, hogy Szélvész nyakába ugrott, aki hősiesen tűrte az ölelést, bár nem igazán volt hozzászokva. Ha a széllények körülölelték, úgy vacogott a foga, hogy Szeles-zug másik végében is hallani lehetett." 
"A történetekkel elrepülhetnek új helyekre, mint mi a szelek hátán, vagy te a szárnyaiddal."

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
ISBN: 9789634575269
Eredeti megjelenés: 2018.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 60
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:
Ajjaj, hova szöknek a betűk?
Minka elsős, de van egy bánata: nem boldogul az olvasással. 
Talán butább, mint a többiek? Ő már sose fogja megtanulni az ábécét? 
Megpróbál elolvasni egy feliratot, ám furcsa dologra lesz figyelmes: egymás után illannak el belőle a betűk! Eltűnnek az újságokból, a képernyőről, sőt, a könyvekből is. Minka rögtön üzen a szelek hátán utazó, furcsa barátjának, Szélvésznek. Lehet, hogy valami galiba történt a betűvetők titkos földjén?
Kósza, a széllény hátán kalandra indulnak Szeles-zugba, hogy visszaszerezzék a betűket, és megmentsék a történeteket a feledéstől. Ki tudja, ha sikerrel járnak, hátha még Minkának is sikerül megtanulnia az olvasást.
Bűbájos, fantáziadús történet a betűkkel most ismerkedő óvodásoknak és elsősöknek.
Eredj te is ez elveszett betűk nyomába!
Nyereményjáték

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó
néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:



a Rafflecopter giveaway Állomások:
03.09. - Hagyjatok! Olvasok!
03.10. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.11. - Könyv és más
03.12. - Szembetűnő
03.13. - Nem félünk a könyvektől
03.14. - Sorok között
03.15. - Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
03.16. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03.17. - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
03.18. - Hagyjatok! Olvasok!
03.19. - Könyv és más
03.20. - Szembetűnő
03.21. - Nem félünk a könyvektől
03.22. - Sorok között

Képek forrása: X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése