Emery Lord: Minden velünk kezdődött + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. február 15., péntek

Emery Lord: Minden velünk kezdődött + Nyereményjáték

Újabb lebilincselő Emery Lord könyv jelent meg a Menő Könyvek gondozásában januárban. A Minden velünk kezdődött főhőse a 16 éves Paige, aki barátja elvesztése után a továbblépés reményében új célokat tűz ki maga elé. Miközben legjobb barátnői segítségével új tapasztalatokra tesz szert, rá kell ébrednie, hogy nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezte, azonban ez nem biztos, hogy rosszat jelent. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen újul meg Paige a történet során, és hogy kerül a képbe az édes kocka fiú, Max, akkor tartsatok a turné bloggereivel és játsszatok a könyv egy példányáért!

Eredeti cím: The Start of Me and You
Nyelv: magyar
Fordította: Szieberth Ádám
ISBN: 9789634036234
Eredeti megjelenés: 2015.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 408
Kiadta: Menő Könyvek

Fülszöveg:
Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen. 
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?
"Hiszen az igaz barátság arról szól, hogy az ember nem számolgatja a szívességeket. De azért jólesik visszafizetni a tartozást, még ha a legkisebb részletekben is."
Vélemény:
Emery Lord neve 2017-ben bukkant fel először a hazai könyvpiacon, amikor is megjelent az Amikor összeütköztünk című regénye. A sikeressége ellenére is kimaradt az életemből ez a könyv, így mit sem sejtve és valójában félve kezdtem neki a legújabb regényének. Ennek a félelemnek a legfőbb oka az volt, hogy a könyv főszereplője és köztem tíz évre nőtt az elmúlt napokban a korkülönbség, tehát már messze nem esek a célközönség kategóriájába. Az viszont mostanra már biztos, hogy rettentően bánnám, ha kihagytam volna ezt a fantasztikus, realista young adult történetet.

A Minden velünk kezdődött azonnal egy kemény felütéssel nyit, amikor kiderül, hogy főszereplőnk, Paige egy évvel korábban egy vízi balesetben elvesztette az első szerelmét. Szinte mindenki sajnálattal néz rá azóta is, s bár már szeretne továbblépni, az emberek szánakozó reakciója mégis bűntudatot ébreszt benne. A továbblépés reményében pontba szedi a céljait, amelyek megvalósításával úgy gondolja újra teljes és normális életet élhet. Ebben a listában olyan apróságok szerepelnek, mint a bulizás és társasági élet, egy szakkörre járás, a randizás (lehetőleg az iskola leghelyesebb és legmenőbb srácával természetesen), az utazás és maga az úszás... Paige magabiztosan veti bele magát a terveibe és ha néha meg is inog, a barátai és persze a családja is mindvégig a közelében vannak, hogy segítsék céljai elérésben.

Az egyik legnagyobb erőssége a Minden velünk kezdődöttnek, hogy igazi! Legyen szó akár a karakterekről, akár magáról a történetről, egyiknél sem a megszokott sablonokat kapjuk, hanem hús-vér szereplőket és átélhető problémákat. Ha akad is egy-egy klisé (amiből szinte alig van), az tökéletesen beleépül a történetbe és észre se vesszük az esetleges hasonlóságot.
Paige egy átlagos lány, elvált szülőkkel, nagyon jó barátokkal és szimpatikus személyiséggel. A gyásza és az azzal való megbirkózás, a szülei újbóli egymásra találása, a barátok közötti elkerülhetetlen feszültségek és a céljai eléréséhez vezető út kihívásai, szinte mind a hétköznapi élet velejárói amikkel nagyrészt saját magának, egyedül kell megbirkóznia. Fontos mondanivalója ez a könyvnek, amit a szerző nem erőltet ránk, ahogy a történetben megjelenő elfogadás témáját vagy az előítéletek destruktív hatását sem.

Amiért a legjobban imádtam ezt a könyvet, az a kifejező és erőteljes emberi kapcsolatoknak és személyiségeknek volt köszönhető. Paige egy tipikus tizenhat éves lány, aki nem emelkedik ki semmiben, akinek vannak álmai, de aki elnémul egy helyes srác társaságában és a szerelmet akkor sem veszi észre, ha éppen az orra előtt van. A kissé zárkózottá vált, de alapvetően nyitott lány bátran áll bele a kihívásokba és rengeteget változik a történet végére. Ha másért nem is, de ezért a bátorságért rettentően irigyeltem. No meg persze a legjobb barátai miatt. A négy barátnőt igazi és erős kötelék fűzi össze, amelyet a különböző nehézségek sem tudnak szétszakítani, csak erősebbé tenni azzal, hogy közösen keresnek megoldást a problémáikra. Ez volt az egyik pozitív csalódása a történetnek, hiszen amíg egy másik hasonló ifjúsági történetnél tömény drámát és öri-harit kap az ember, addig itt a dráma csak addig tart, amíg annak megoldása még jobban össze nem kovácsolja a négyesfogat tagjait.
A második pozitív csalódása a történetnek Paige választott randija, az iskola leghelyesebb és legmenőbb sráca, Ryan Chase volt. Nyilvánvaló, hogy nem passzolnak össze Paige-dzsel, de egyáltalán nem azért, mert a szokásos bunkó és rosszfiú vonalat képviseli, ahogy a könyvekben az lenni szokott, szimplán csak nem illenek össze. Ryan viszont egy rendkívül figyelmes és kedves fiú, aki a tipikus és szigorú iskolai hierarchia ellenére is kérdés nélkül csatlakozik be társaságával a lányok csapatába és válnak egy új baráti körré.
Szándékosan a végére hagytam a könyv nyilvánvalóan egyik legszimpatikusabb karakterét, Max-et. Paige úgy gondolja, hogy a Ryan Chase szívéhez vezető út annak unokatestvérével való barátkozásán keresztül vezet. Max Ryan tökéletes ellentéte: rajong a repülőgépekért és a sci-fi sorozatokért, kissé hipsteresen öltözködik és mindemellett rettentő okos és művelt... tehát egy igazi kocka. Ez a hármas felállás természetesen tartogat meglepetéseket és az elmaradhatatlan szerelem is kialakul, de szép lassan, s végül egy Bridget Jones-os Mr. Darcy-s fordulattal tetőzik is... (Remélem más is észrevette a hasonlóságot... :D)

Az ínyenceknek pedig, amilyennek kicsit magam is tartom, egy igazi kincsesbánya a könyv a különböző popkultúrális utalások tekintetében. Filmek és sorozatok, fantasztikus könyvek teszik még élőbbé a párbeszédeket és hozzák még közelebb a fiatalokhoz a történetet, valamint segítik a szereplőket a különböző helyzetek feldolgozásában.

Őszinte leszek: már amikor befejeztem a könyvet, azon gondolkoztam, hogy azonnal újra is kezdem. Ez mindent elmond arról, hogy mennyire imádtam minden sorát, hogy mennyire megszerettem a történetet és a szereplőket. Szerettem a természetességét, a humoros párbeszédeket és a legfontosabbat, azt hogy Emery Lord megmutatta nekünk, hogy a kockaság (és kocka srác) is lehet menő!
Ezek után abban pedig egészen biztos vagyok, hogy hamarosan sort kerítek a szerző másik magyarul megjelent könyvére is... :)

vagy

Kedvenc idézetek:
"Jót tesz az embernek, ha elfogadja, hogy néha veszít: így felszabadultabban tud próbálkozni, függetlenül az eredménytől." 
"(…) az élet nem csak páros és páratlan számokból, meg x-ekből és y-okból áll. És a bánat? Az is egy sokváltozós egyenlet, sőt, nincs is benne más, csak változó…" 
"Más kezébe adni a boldogságunk kulcsának egyetlen példányát… Úgy tűnt, hogy ezzel túl mindenről mondunk le: olyan sok mindenről, hogy annyit még a szerelem sem ér. Egy belső hang azt súgta: Ennek nem így kéne lennie!"
Nyereményjáték
Paige álma, hogy forgatókönyvíró legyen, és rengeteg sorozatot néz, amiből sokat tanulhat, így a játék során mi is erre fogunk fókuszálni. Minden állomáson találni fogtok egy híres amerikai sorozatból egy képet és rövid leírást, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy beírjátok a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Feladvány: Az amerikai kisváros kedvesen különc hőseivel együtt élhetjük át a temperamentumos, vonzóan fiatal mama, Lorelai és 16 éves lánya, Rory kalandos mindennapjait.

a Rafflecopter giveaway Állomások:
02.09. - Kelly és Lupi olvas
02.11. - Könyvvilág
02.13. - Könyv és más
02.15. - Nem félünk a könyvektől

Képek forrása: X X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése