Szaszkó Gabriella: Maradj velem - Nem félünk a könyvektől!

2018. augusztus 1., szerda

Szaszkó Gabriella: Maradj velem

Nyelv: magyar
ISBN: 9789632615264
Eredeti megjelenés: 2016.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 416
Kiadta: Maxim Könyvkiadó

Fülszöveg:
David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. 
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz… 
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? 
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?
"Nagyon mélyen el kellett rejtenem a szobámban az olcsón vett rémregényeket, de a fantáziámat nem vehette el tőlem senki, magamnak bármikor kitalálhattam újakat. A belső világom mindig a rendelkezésemre állt, hogy elmeneküljek a valóság elől."
Vélemény:
Szaszkó Gabriella könyve már a megjelenése óta várólistás volt és ennek több oka is van. Egyrészt a Maxim kiadó gondozásában jelent meg, akik bár nem bővelkednek magyar szerzőkben, mégis igényes ifjúsági irodalomban utaznak. Másrészt pedig a csodálatos borító, a tökéletes letisztultságával elég volt ahhoz, hogy olvasni akarjam. A fülszöveg pedig már csak hab volt a tortán. Sokáig nem sikerült hozzájutnom a könyvhöz, de ez nem akadályozott meg abban, hogy felfigyeljek az írónőre és aztán követni kezdjem a munkásságát, hogy aztán egyre több dolgot tudjak meg róla...

...ugyanis azt el kell mondanom, hogy rendkívül figyelemreméltó az, ahogy hozzáállt a könyvíráshoz. A blogján is aktív írónő (http://szaszkogabriella.com/) bejegyzéseiből ugyanis kiderül, hogy milyen alázattal áll is a szakmához. Nagyon tiszteletreméltónak tartom, hogy mennyi munkát és energiát fektetett abba, hogy jobbá váljon, így nem is csoda, hogy a Maxim kiadó felfigyelt a végül a könyvére és úgy gondolta, hogy szárnyai alá veszi. Az olvasás végeztével pedig elmondhatom, hogy nem csalódtam.

A könyv minden sorából süt, hogy az írónő nem vette félvállról a kutatómunkát. Alapos volt és mégsem erőltetett, a saját szakmai tudása is tökéletesen belesimul a történetbe. Nem hiszem, hogy könnyű volt körbejárni a mű témáját. Maga az öngyilkosság és annak a hátterében meghúzódó okok: a családon belüli erőszak különböző formái, az ezekre adott reakciók és a hatásai két fiatal felnőtt életére, akik az öncsonkításba, az alkohol és drogok világába menekülnek... Olyannyira hiteles és nehéz téma volt ez, hogy folyton szüneteket kellett tartanom az olvasás közben.

A két főszereplőnk David és Amy egymást támogatva, a maguk módján próbálják feldolgozni egy testvér és egy volt szerető halálát. Párhuzamosan ismerjük meg a múltat és követjük végig a jelent. A múltból ismerjük meg Christ és a könyv végére azt is megtudjuk, mi vezetett el tettéig. Egy csodás emberi lélek volt, aki végül már nem bírta a küzdelmet. Amy karaktere volt egy kisebb talány számomra, de bízom abban, hogy a következő kötetben az ő szemszögéből más megvilágításba kerülnek majd a dolgai.

Nem nagyon szeretném szaporítani a szót ezzel a könyvvel kapcsolatban. Egy csodás testvéri kapcsolat története ez, egy torokszorítóan szép utolsó bekezdéssel.
Ha nem riadsz vissza a kicsit erősebb témájú alkotásoktól, akkor mindenképp ajánlom figyelmedbe, mert Szaszkó Gabriella valami egyedülállót alkotott a magyar kortárs írók között. Remélem a folytatást is hamarosan olvashatom!

Kedvenc idézetek:
"Eddig a kocsim rejtekében egészen rendben voltak a dolgok, hiszen csak a visszapillantó tükörből kellett anyám szemébe néznem. A Harry Potter és a baziliszkusz jutott róla eszembe. Szemtől szemben kizárólag az ellenző menthetett meg anyám kővé dermesztő pillantásától." 
"Szeretném, ha az élet igazságos lenne, de nem az." 
"A kérések kiszolgáltatják az embert. Gyerekként, ha valamit nagyon szeretnénk, másokon múlik, hogy megkaphatjuk-e. Anyám nagyon jól tudta ezt, élt is a lehetőségével." 
"– Jó lenne egyszer normálisnak lenni. – Az tudod, milyen kurvára unalmas?"
Érdekességek:
  • A Maradj velem-re erősen hatott az Odaát című sorozat: az írónő a Winchester-testvérekéhez hasonló kapcsolatot szeretett volna a Pennington-fivérek között is megjeleníteni.
  • Az írónő azért választotta Glens Fallst a fiúk otthonának, mert amerikai nyaralása során keresztülutaztak volna rajta busszal, amiből végül mégsem lett semmi, de a bakancslistára felkerült.
  • Mint ahogy a legtöbb író, Szaszkó Gabriellának is egyik ihlető forrása volt a zene. Az írás folyamata során tudatosan kereste a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének számait, amik David és Chris gyerekkorát is meghatározhatták. Így zenei listáján Rainbow, Aerosmith és AC/DC számok is helyet kaptak.
Még több érdekességet és extrákat az írónő oldalán találhattok: http://szaszkogabriella.com/

Forrás: http://szaszkogabriella.com/

2 megjegyzés: