Jégvarázs ​2. – Filmkönyv + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2020. március 7., szombat

Jégvarázs ​2. – Filmkönyv + Nyereményjáték

Anna és Elza története végre nemcsak a mozivásznon, hanem könyv formában is folytatódik! A Kolibri jóvoltából most már ebből a gyönyörűen illusztrált mesekönyvből is megismerhetjük a Jégvarázs II. cselekményét, és követhetjük, hogyan menti meg a két testvér az otthonukat, Arandelle-t. Tarts hét bloggerünkkel, játssz velünk, és nyerd meg te ennek a gyönyörű könyvnek az egyik példányát!
"– A múlt más, mint aminek látszik – mondta Troll Papa. – Amikor nem látjuk magunk előtt a jövőt, más út nincs, mint tenni, ami helyes."
Vélemény:
Ha az elmúlt évek legnépszerűbb meséit kellene megneveznem, akkor az egyik ezek közül mindenképp a Jégvarázs lenne. A mesefilm sikere máig töretlen, elképesztő brand alakult köré és nincs már olyan felnőtt vagy gyerek, aki ne hallott volna róla. Évekig tartó mozis pályafutásom egyik maradandó élménye volt az első rész, számtalanszor néztem bele a gyerekzsivaj közepette és könnyeztem meg minden áldott alkalommal a végét. Elkerülhetetlen volt hát, hogy az elejétől a végéig végig is nézzem majd. Amikor kiderült, hogy jön a folytatás, a gyermeki énem majdhogynem ugyanolyan izgatottan várta, mint akármelyik más Marvel-filmet. Sajnos az élet úgy hozta, hogy moziba nem sikerült eljutni rá, de olyan körülmények adódtak, amelyek miatt a második rész filmkönyvére boldogan mondtam igent, s írok végül róla nektek! :)

A történet maga – filmkönyv révén – értelemszerűen a második rész eseményeit meséli el nekünk. Elza szeretné megtudni, honnan is ered a varázsereje és egy napon útnak indul húga, Anna, valamint Kristoff, Sven és Olaf társaságában, hogy választ találjon kérdéseire, s mindeközben kijavítsa a régmúlt hibáit...

A cselekmény számomra minden hibája ellenére is kellően izgalmas volt, bár a kedvesnél jobb szóval nem biztos, hogy tudnám jellemezni. Az első rész varázsa és újdonsága a lapokon keresztül nem jött sajnos át, de ez nem jelenti azt, hogy a film maga is hasonló lenne. Lévén, hogy nem láttam a második részt, így nem tudok nyilatkozni a kettő hasonlóságáról, különbözőségéről érdemben, mindenesetre a mágia, a már megszeretett és az új szereplők is tettek arról, hogy végül jóleső érzéssel csukjam be a könyvet. Azt hiszem nem véletlen a sikere a Jégvarázsnak, hiszen nem a hagyományos értelemben vett Disney-hercegnős történetet kaptuk meg vele. Elképesztően fontos és központi szerepet kap a család, azon belül is a testvéri kötelék, s az hogy főszereplőnk nem átlagos, bajba jutott hercegnő, hanem egy félelmetes és hatalmas erővel, egy szinte ijesztő különcséggel bíró lány, akinek meg kell békélnie önmagával és el kell fogadnia magát olyannak, amilyen... Számomra ez a leginkább tetsző motívum, amit nyomokban azért még itt is sikerült felfedezni, a nagy szerelmek és kalandok közepette.

A legnagyobb negatívuma a könyvnek a szövegezése, ami a mese megnézése nélkül válik csak igazán feltűnővé. Érthető módon minél rövidebben igyekeztek megfogalmazni a cselekményt, amivel alapvetően nem is lenne gond, de egyes részeken – ami a filmvásznon feltehetően a nagyobb snitteket jelenti – rettentő döcögőssé, darabosság válik a szöveg, s már-már olyan érzést kelt, mintha kivágtak volna részeket. Az éles váltások között nincs meg az a finom átmenet, amitől gördülékenyebb lenne a történet és ez (legalábbis felnőtt szemmel) mindenképp zavaró. Ha módom lesz majd olvasni a megfelelő korosztály egy tagjának, akkor mindenképp kíváncsi leszek a tőle érkező reakciókra is.

Ami mellett nem mehetek el szó nélkül, az értelemszerűen az illusztráció, illetve a kiadás maga. Azt mondanom sem kell lassan, hogy imádom a Kolibri Kiadó gyermekkönyveinek minőségét. A nagyalakú, keményborítós kötet a minőségi oldalaival mondhatom talán, hogy igazán gyerekbarátak, de ezt még csak tetézik a gyönyörű színek és jelen esetben a képek maguk is. Ezt azért is emelném ki, mert nem az amúgy megszokott, egyszerűen csak kivágott jeleneteket tördelték bele a kötetbe, hanem szinte mindenhol újrarajzolt, álomszerű grafikával találkozunk. Csatolom is a kedvenc képem, hogy lássátok, miről van beszélek! :) >>

Összességében egyáltalán nem bántam meg, hogy bevállaltam Elza és Anna legújabb kalandjának történetét, mert egy dolgot mindenképp sikerült nálam elérnie: most még inkább szeretnék sort keríteni a mozgóképes verzióra is!

Eredeti cím: Frozen 2 Movie Storybook
Nyelv: magyar
Fordította: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9789634376613
Eredeti megjelenés: 2019.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 128
Kiadta: Kolibri Kiadó

Fülszöveg:
Arendelle népe boldog új királynőjük gondos uralkodása alatt, de Elzát egyre jobban foglalkoztatja, hogy honnan eredhet a mágikus ereje. Egy napon rejtélyes hang szólítja, és Elza Anna, Kristoff, Sven és Olaf társaságában útnak ered, hogy válaszokat találjon a kérdéseire.

Hagyd, hogy a nagy sikerű Jégvarázs várva várt folytatása varázslatos helyekre repítsen, és éld át a kalandot e gazdagon illusztrált mesekönyv segítségével
Nyereményjáték
A Jégvarázs és a Jégvarázs II. is tele van emlékezetes jelenetekkel, ezért a mostani játékunkban idézeteket kell felismerned a filmekből. Minden állomáson egy-egy emlékezetes kijelentést találsz a Jégvarázs első vagy második részéből, a feladatod pedig az, hogy kitaláld, hogy ki mondta az adott idézetet.

(Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Az idézet:
„Felébresztett az éj, és most ébren vagyok, úgyhogy játszani kell!”

a Rafflecopter giveaway
Állomások:
03. 05. - Utószó
03. 06. - Csak olvass
03. 07. - Nem félünk a könyvektől
03. 08. - Sorok között
03. 09. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 10. - Könyv és más
03. 11. - Flora the Sweaterist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése