Noelle Stevenson: Nimona + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. december 10., kedd

Noelle Stevenson: Nimona + Nyereményjáték

Ismét a képregények világába kalandozunk, ezúttal a Noelle Stevenson nagysikerű webképregényén alapuló Nimona került terítékre. A humoros, fordulatos és néha megható történetben egy lágyszívű gonosztevő és alakváltó csatlósa kalandjait követhetjük végig egy különleges világban, ahol lovagok, őrült tudósok és sárkányok is felbukkannak. Tartsatok négy bloggerünkkel, játsszatok az állomásokon, és ha nektek kedvez a szerencse, megnyerhetitek a Ciceró Könyvstúdió által felajánlott három példány egyikét!
"– És hogy terjeszti el a szuperhalálos mérget?
– Almákkal.
– Almákkal?
– Almákkal.
– Fú, mint egy igazi, régivágású főgonosz! Bosszantja, hogy nem maga a legszebb a világon?"
Vélemény:
Tudjátok, vannak olyan könyvek vagy – ahogy jelen esetben is – képregények, amelyek iszonyatos mértékű lelkesedést képesek belőlem kiváltani, még ha alapvetően nem is feltétlen indokolná a dolgot semmi, hiszen nem a magaskultúra ékes bizonyítékai és még csak a spanyolviaszt sem találták fel... Viszont jómagamat az első betűtől az utolsóig megvettek kilóra, legyen szó a történetről vagy képregény esetében a rajzolásról. Nos, a Nimona pontosan ezek közé a művek közé tartozik, annak ellenére is, hogy korábban egyáltalán nem hallottam róla, szimplán csak nagyon megtetszett a borítón is látható karakterábrázolás... Azt hiszem az objektivitásom éppen emiatt kicsit csorbát is fog jelen bejegyzésben szenvedni, de ezt kérlek nézzétek el nekem.

Lord Ballister Bitangfő egy igazi antihős, aki egy napon új csatlósra tesz szert a címszereplő Nimona személyében. Az alakváltó lány hurrikánként forgatja fel az amúgy nem túl gonosz főgonosz életét és nem titkolt célja minden gaztett aktív részesévé váljon. A gonoszkodásaik közepette azonban rájönnek, hogy a nép védelmére felesküdött Rendfenntartó és Lovagügyi Intézet valami nagyon rosszban sántikál, így hát úgy döntenek, megpróbálják leleplezni titkos ténykedéseiket a hősök ezen csoportjának, élükön Sir Ambrosius Aranypőccel, Lord Bitangfő mondhatni ősi ellenségével. Természetesen semmi és senki nem az, mint aminek látszik és ahogy az lenni szokott, ebből már csak egy jó nagy kalamajka keveredhet...

Mit is mondhatnék hát a Nimonáról? Elsőként talán azt, hogy messzemenőkig imádom azt a töméntelen kreativitást, amivel Noella Stevenson felépítette az amúgy nem teljesen egyedi, de mégis fantasztikus világát és a szeretnivaló karaktereit, hogy aztán meseszerű ábrázolásukkal még inkább elragadóvá varázsolja a történetet és igazán közel hozza azt az ember szívéhez. Erre még rátesz egy lapáttal Márton Zsófia fordítása, nem csak a finom humor, de a beszélő nevek végett is. Mert hát basszus, én teljes mértékig odáig vagy Lord Ballister Bitangfőért és Sir Ambrosius Aranypőc. Bátran mondjátok csak ki őket hangosan! Zseniális, nem igaz? :D

Mivel alapvetően szeretem a fantasy történeteket, így nem volt kérdéses, hogy a Nimonát is szeretni fogom. A pontot az i-re mégis az ötletes újítások tették fel, ugyanis a klasszikus fantasy elemeket, illetve a középkorra jellemző stílust a modern technológia vívmányaival egészítette ki Stevenson, így bár elsőre furának hathat néhány környezetidegen dolog, de mégis valami iszonyatos kreatív dolog sült ki belőle, ami nem egyszer magát a humor forrását is képezte.

Ha pedig humor, akkor nem mehetek el szó nélkül a szereplők közötti párbeszédek mellett sem. A szócsaták Nimona és Bitangfő között egy igazán imádnivaló kapcsolatot építenek fel a kezdeti bizalmatlanságtól kezdve az igazán bensőséges, már-már apa-lánya viszonyig. Szerettem, hogy a látszólag felszínes cselekmény mélyebb mondanivalót is takar, elgondolkodtat a jó és rossz kapcsolatáról vagy épp a múltról és arról, hogy mik határoznak meg bennünket. Éppen ezért is mondhatom azt, hogy minden korosztálynak ajánlott, de azt fontos megjegyeznem, hogy az elfogadó és nyitott hozzáállás is feltétlen szükséges, mert belefuthatunk néhány LMBTQ-elembe, hogy egészen pontos legyek, azonos nemű szereplők közötti vonzalom jeleibe. Ezek amúgy minden esetben nagyon finoman ábrázoltak, akár értelmezés függvényében teljesen el is vonatkoztathatunk tőle, ráadásul egyáltalán nem nyomja rá a bélyegét semmilyen tekintetben a történetre.

Külön imádtam, hogy ráadásként a kötet kis különálló történeteket, illetve karaktervázlatokat is tartalmaz, legyen szó akár Nimona kialakulásáról vagy csak a szereplőkről készült első skiccekről. A rajzolás amúgy is egyszerű, a mesefigurákra jellemzően bájos, mégsem érződik gyerekesnek, sőt... A színek és a dinamikus ábrázolások csak még inkább dobnak a történeten.

Összességében, hogy ha vannak is hibái vagy nem a világ legegyedibb sztorijáról is van szó, a Nimona az egyik olyan abszolút kedvenc képregényemmé vált, amit a szomorúbb vagy lehangolt napjaimon egészen biztosan gyakran elő fogok venni, mert egyszerűen nem lehet nem szeretni! Olvassatok csak bele és ti is meglátjátok majd! ;)



Eredeti cím: Nimona
Nyelv: magyar
Fordította: Márton Zsófia
Illusztráció: Noelle Stevenson
ISBN: 9789634321132
Eredeti megjelenés: 2015.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 272
Kiadta: Ciceró Könyvstúdió

Fülszöveg:
NIMONA
gaztettekre fogékony, lobbanékony természetű, fiatal alakváltó.

LORD BALLISTER BITANGFŐ
vendettára készülő gaztevő.

Nimona és Lord Bitangfő, a csatlós és a főgonosz komoly felfordulást tervez. Céljuk, hogy bebizonyítsák a királyság népének, hogy Sir Ambrosius Aranypőc és haverjai a Rendfenntartó és Lovagügyi Intézetben korántsem akkora hősök, mint azt az emberek hiszik.

BOSSZÚ!
SÁRKÁNYOK!
TUDOMÁNY!
SZIMBOLIZMUS!

De ahogy az apróbb csínytevések sorából kegyetlen összecsapás kerekedik, Lord Bitangfő ráébred, hogy Nimona képességei épp olyan homályosak és rejtélyesek, mint a lány múltja. Természetének kiszámíthatatlan, sötét oldala pedig veszélyesebb lehet, mint azt Bitangfő hajlandó beismerni.
Nyereményjáték
Aktuális nyereményjátékunkban további képregény-hősnők nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet népszerű képregények női főszereplőiről, a ti feladatotok pedig, hogy a képregény írójának nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép:

a Rafflecopter giveaway Állomások:
12.08 - Always Love a Wild Book
12.10 - Nem félünk a könyvektől
12.12 - Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése