Robert Beatty: Szerafina ​és a Fekete Köpeny + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. október 26., szombat

Robert Beatty: Szerafina ​és a Fekete Köpeny + Nyereményjáték

A Könyvmolyképző kiadó legújabb ifjúsági regények főszereplője egy Szerafina nevű kislány, aki a Biltmore ház alagsorában rejtőzködve él, és akinek a lelkére kötötte az édesapja, hogy ne hagyja el a birtokot. Ám amikor gyerekek kezdenek eltünedezni a házból, akkor Szerafina Braeden Vanderbilttel, a bitrok tulajdonos unokaöccsével a rejtély nyomába ered. Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és borzongjatok együtt bloggereinkkel. Ne feledjétek, hogy három szerencsés olvasó meg is nyerheti a Szerafina és a Fekete Köpeny című ifjúsági regényt!
"Vajon a gonosz teremtmények gonosznak tartják magukat? Vagy talán helyesnek tartják, amit tesznek? Vajon a gonoszság az ember szívéből fakad, vagy abból, ahogyan a többiek látják?"
Vélemény:
Néha egy fantáziadús és izgalmasnak tűnő fülszöveg elég ahhoz, hogy olyan könyvet is kézbe vegyek, amely már határozottan nem az én korosztályomat szólítja meg... Így történt ez a Szerafina és a Fekete Köpeny esetében is, ami a middle grade, vagyis magyarul a kiskamaszok korosztályát szólítja meg. Hiába hát az életkori besorolás, egy különleges, kissé sötét hangulatú fantasyt engedett sejtetni nem csak maga a fülszöveg, hanem a kötethez készült könyv-előzetes is, így nem volt kérdés, hogy az olvasmányaim között szeretném tudni Szerafina történetét is!


A fiatal Szera ugyanis egy nem hétköznapi lány, ahogy azt már biztosan sejtitek. A lány mint egy szellem, éjszakánként a hatalmas Biltmore-birtok folyosóit járja, ekkor merészkedhet ugyanis csak elő alagsori rejtekéről. A Vanderbilt házaspár otthona azonban, az egyik ilyen sötét, késő éjszakán egyenesen egy rémálom helyszínévé válik. Szerafina tanúja lesz annak, amint a ház vendégeinek gyermekeit egy fekete köpenyes alak rabolja el, hogy aztán a szülők kétségbeesetten kutatni kezdjék az eltűnteket. Hogy Szerafina fényt derítsen a rejtélyre, még attól sem riad vissza, hogy felfedje magát a Vanderbilt házaspár unokaöccsének, Braedennek, aki társául szegődik a nyomozásban. A rejtély kulcsát viszont nem a ház falai rejtik... Szerafinának az apja által tiltott, a birtokkal határos erdőbe kell mennie, ha meg akarja menteni a gyerekeket és ki akarja deríteni, az idegen titkát...

A kicsit lassan beinduló cselekmény ellenére is hamar beszippantott a könyv hangulata. A kissé steampunk és gótikus történetekre jellemző atmoszféra már az első oldalaktól különleges légkört teremtett ennek a félig-meddig valóságosnak tetsző, mégis teljes mértékig fantasy világnak. Néha úgy érzem azonban, hogy nem ismerem olyan jól a fantasy műfaját, mint illene, ugyanis sokakkal ellentétben nekem nem volt elsőre nyilvánvaló a Szerafinával kapcsolatos rejtély. Sejtéseim voltak nyilván, de ez egy olyan szelete a fantasztikus irodalomnak, amivel még nem igazán találkoztam. Ezt természetesen nem mint negatívum említem, csupán mint gondolat fogalmazódott meg bennem.

Azt viszont be kell vallanom, hogy volt egy-két pillanat, amikor elég rendesen elbizonytalanodtam abban, hogy kiket is igyekszik megszólítani ez a könyv. A stílusát vagy épp a szereplők életkorát tekintve értelemszerűen a fiatalabb korosztályt célozza meg, mégis a történet során néha sikerült belefutni olyan, egyenesen ijesztő, illetve már-már gyomorforgató részekbe, aminél megkérdőjeleződött bemennem a korhatár besorolása. Konkrétabban arra gondolok, hogy Szerafina az egyik jelenetében az erdőben botorkálva megbotlik és egy elhullott állat tetemén csúszik-mászik, amelyet messzemenő részletességgel tár elénk a szerző... Az indokoltságát sem feltétlen értettem ennek az aprólékosan bemutatott jelenetnek, mindenesetre itt azért nem árt, ha erősebb gyomorral rendelkezünk  mi, olvasók.

Persze nem működhetne igazán jól ez a könyv, ha szimplán mint fantasy-irodalom tekintenénk rá. Kell, hogy legyen mondanivalója, valami plusz, amiért megéri a kiskamaszok kezébe nyomni. Nos, természetesen nem is kell messze menni, hogy találjunk ilyet a kötetben, bár néha úgy éreztem, hogy kissé sikerült túllőni a célon és elég didaktikus irányt vett néhol ez a dolog...
Szerafinának köszönhetően leckét kapunk önmagunk elfogadásáról, illetve arról, hogy ha nem is mindig tűnik úgy, de helyünk van a világban, csak meg kell találnunk azt. A család, a barátok és az elfogadás... Mind-mind központi szerepet kap a könyvben és ezzel sikerült aztán igazán közel hozni Szerafina történetét az olvasóhoz.

És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy ha az olvasás után ti is úgy lesztek vele, mint én, hogy megszerettétek ezt az igazán bájos történetet, akkor nem kell lemondanotok végleg Szerafina társaságáról, hiszen még két további kötetben folytatódnak majd a különleges lány kalandjai... :) Én már kíváncsian várom!

Kedvenc idézetek:
"Hiába a sok csipkelődés és lopakodás, néha tanácsosabb csendben maradni és szót fogadni, mert ez a legbiztosabb módja, hogy az ember megélje a holnapot." 
"(...) a világunk tele van rejtélyekkel, olyasféle dolgokkal, amiket nem érthetünk meg." 
"JELLEMÜNKET NEM A MEGNYERT VAGY ELVESZTETT CSATÁK HATÁROZZÁK MEG, HANEM AZOK, AMIKET VAN BÁTORSÁGUNK MEGVÍVNI." 
"Rájött, hogy sötétebb erők is léteznek a világon, mint valaha gondolta volna, ugyanakkor jelen volt a fénylő csillogás is. Még nem értette pontosan, vajon neki hol a helye, vagy milyen szerepet fog játszani a jövőben, de most már tudta, hogy igenis része a világnak, nem csupán megfigyelője. Abban is biztos volt, hogy a sorsát nem az határozza meg, miként vagy hol született, hanem a meghozott döntések és a megvívott csaták. Nem számít az sem, hogy nyolc vagy tíz lábujja van-e, borostyán vagy kék színű a szeme. Csakis az számít, amit véghez akar vinni az életében."

Eredeti cím: Serafina and the Black Cloak
Nyelv: magyar
Fordította: Robin Edina
ISBN: 9789634572534
Eredeti megjelenés: 2015.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 280
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:
„Sose tedd be a lábad az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”

Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.
Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és Szerafinának kell tehát fényt deríteniük a Fekete Köpenyes Férfi valódi kilétére, mielőtt az összes gyermeknek menthetetlenül nyoma vész.
A kutatás során Szerafinát éppen abba az erdőbe vezeti az útja, amitől mindig is óvakodnia kellett – és ahol egy régen elfeledett mágia nyomaira bukkan. A gyermekek megmentéséhez Szerafinának nem csupán legsötétebb ellenségével kell szembenéznie, hanem saját származásának különös rejtélyeivel is.
Nyereményjáték
Gidean, a dobermann egyszer-kétszer kihúzza a csávából Szerafinát, de nem csupán ebben a regényben van négylábú megmentő! A bejegyzések végén található leírásokból rá kell jönnötök, hogy kinek a hűséges társát keressük az adott állomáson. A rafflecopterbe a regények címét kell beírnotok, nem az állatét! (Könyvsorozatnál mindegy melyik rész címét írjátok be.)

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A feladvány:
"Gyönyörű ír farkaskutya vagyok, és telepatikusan tudok beszélni a gazdámmal, aki druidák utolsó képviselője."
a Rafflecopter giveaway Állomások:
10. 26. - Nem félünk a könyvektől
10. 29. - Sorok Között
11. 01. - Könyv és más
11. 04. - Olvasónapló
11. 07. - Hagyjatok! Olvasok!

2 megjegyzés:

  1. A szép borító felkeltette az érdeklődésemet, és amiket írtál róla - gótikus hangulat -, meggyőzött, hogy ez nekem tuti kell és tetszene is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borítóba én is nagyon beleszerettem! Igazi meglepetés volt látni az előrendelések között. Remélem neked is tetszeni fog a könyv! :)

      Törlés