Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. augusztus 9., péntek

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről + Nyereményjáték

Karin Tidbeck neve szerencsére már nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, Amatka című regénye után ezúttal novelláinak borongós, misztikus világába pillanthatunk bele. Az Agave Könyvek jóvoltából megjelenő Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről című kötet szürreális, nyugtalanító, ugyanakkor végtelenül izgalmas vidékekre és szereplők közé kalauzol minket, ahol lubickolhatunk az urban fantasy, horror, steampunk és weird stílusjegyekben. Tartsatok négy bloggerünkkel az öt állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!
"Néhány helyen az idő erőtlen és alkalmi jelenség. Hacsak valaki nem tart igényt az idő múlására, talán sor sem kerül rá, vagy csak részben történik meg, az események önmagukba kunkorodnak, hogy spirálokat és köröket hozzanak létre."
Vélemény:
Tudjátok, mindig is vonzottak a skandináv országok, mert titokzatosak, mert valami furcsa kettősség árad belőlük, valami békesség és valami nyugtalanság, a csodálatos tájak, amik szépségükkel egyszerre hívogatnak, s amik a zordságukkal egyszersmind óva is intenek... Ahol a napkelte és a napnyugta között akár több mint 20 óra is eltelhet és ez kicsit olyan érzést kelt, mintha a világon bármi megtörténhetne. Ezeket az érzéseket keresem legtöbbször a skandináv szerzők műveiben és részben ezért is voltam kíváncsi arra, hogy a hazánkban amúgy az Amatka című regénye révén már jól ismert Karin Tidbeck mit tud nyújtani számomra a novelláskötetével...

Szokták mondani, hogy egy újszülött számára minden vicc új... Egy kicsit talán ez áll az én helyzetemre is, ugyanis szinte alig olvastam eddig novelláskötetet, amiket igen, azok is csak válogatott szerzők műveit tartalmazták. Éppen ezért, mivel abszolút nincs tapasztalatom a novellákkal (és az irodalomórák is már jó rég voltak), kicsit tartottam a könyvtől, annak tudatában, hogy ezúttal valami más lesz, máshogy kell olvasnom, előbb kell ütnie a mondanivalónak, mint egy regény esetében és feltehetőleg másként kell majd értékelést is írnom róla... Végül azonban nem csak formáját, de tartalmát tekintve is egy igencsak kellemes, pozitív csalódásban volt részem.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra mindig izgalmas egy új szerzőt megismerni, felfedezni annak stílusát vagy épp belekezdeni egy olyan könyvbe, amiről szinte semmilyen információval nem rendelkezem. Az újdonság varázsát pedig az hatványozza igazán, ha az adott szerző valami újat is képes mutatni, ha olyan hangulatot, világot és cselekményt teremt, amiben még nem volt addig részem. Ezt tette meg ezúttal Karin Tidbeck, aki rögtön az első novellájával, a steampunk elemekkel átszőtt Beatrice-szel biztosított arról, hogy mi bizony jó barátságban leszünk nem csak ezen kötet során, hanem a jövőben is...

A kötet tizenhárom novellája több mint egy évtized publikációjának válogatása, így szinte elkerülhetetlen, hogy találjunk benne nagyon jól és kevésbé jól sikerült alkotásokat. Mégsem marad bennünk hiányérzet, legalábbis nem a megszokott értelemben vett módon. A fantasy irodalom különböző műfajai és azok típusai nemcsak hogy tökéletesen megférnek egymás mellett, de üdítő változatosságot is nyújtanak. A már említett steampunk novella mellett ugyanis belekóstolhatunk a weird fantasyk világába, a mitológiával és skandináv folklórral átszőtt történetekbe, amik mellett megférnek a mágikus realista és sci-fi jellegű szösszenetek is. Ami viszont fontos, hogy bár a hossza alapján egy nagyjából együltőhelyben-elolvasós kötetnek tűnik, ne siessünk vele, hagyjunk ne csak magunknak, de a novelláknak is időt, hadd ülepedhessenek le, hogy aztán kicsírázhassanak elménk termékeny táptalaján. :)

Tidbeck történetei ugyanis, ha engedjük, akkor átmosnak, elgondolkodtatnak és sokáig a hatásuk alá vonnak. Egy, az előszóban található, az írónőtől származó idézet adja vissza legjobban azt a hangulatot, amit eddig csak gyenge ecsetvonásokkal próbáltam felvázolni:
"Rengeteg időt töltünk alkonyati időben, ami egyfajta köztes állapot, a senki földje. A fénynek titokzatos és melankolikus természete van. Azt hiszem, ez a tapasztalás is lenyomatott hagyott az írásaimon, titokzatos és melankolikus minőségében egyaránt, ahogyan az az érzés is, hogy a peremre kerülve az ember egy másik világba lép, ahol a nap megállt a pályáján."
Az olvasás során szinte végig éreztem, hogy azon a bizonyos peremen egyensúlyozunk, hogy hiába a már-már kézzelfogható skandináv hangulat, a lelki szemeink előtt magasodó hófödte hegyek, a fenyők illatától súlyos levegő és a hidegben a szánkból kiáradó párafelhő, az alkonyi fény csak sejtelmes, kísérteties derengésbe vonja a történéseket és valami furcsa, kissé talán szorító érzéssel, izgatottsággal olvasva várjuk majd végül a novellavégi csattanót.

Nem veszem végig a novellákat egyesével, mert úgy érzem, ezt mindenkinek magának kell felfedeznie, viszont a kedvenceimről azért mindenképp ejtenék néhány szót.
Az egyik ilyen a Kicsoda Arvid Pekon?, ami abszurditásával és szürrealizmusával a kötet egyik legerősebb alkotása lett számomra. A címszereplő Arvidnak ugyanis már a (lehetetlen, ám egyben realista) munkaköre is meghökkenésre ad okot, de az egyre furcsább és bizarrabb események láncolatában végül önnön léte is megkérdőjeleződik, amire egy nagyon gyors, nagyon hatásos, s egyben nagyon döbbenetes, már-már filmszerű választ kapunk, ami után nem marad más bennünk, csak valami különös hiány...
A Pyret című darab ellenben már a skandináv folklórhoz nyúl egy kis alapért, a végeredmény viszont egy sci-fiket idéző, frusztráló gondolatokkal záruló anekdota-gyűjtemény, ahol felmerül a kérdés, hogy honnantól tekinthető értelmesnek egy idegen faj, mikortól tekinthetünk emberinek egy idegen lényt?
Az Augusta Primában ötvöződnek leginkább a különféle műfajok sajátosságai. Az alapvetően mitológiai hangulatot pillanatok alatt zúzza darabokra egy krikettütő, pontosan úgy, ahogy főszereplőnk az egyik inasának az arcát... Az egyszerre morbid és kegyetlen világ, Augusta otthona meginogni látszik, amikor a lány talál egy órát és vele egy felfedezi magának az idő fogalmát...

Ha őszinte akarok lenni, akkor be kell vallanom, hogy hiába a rövid ízelítő egy-egy novellából, nem tudnálak titeket igazán meggyőzni sosem, mert ezt a hangulatot, ezeket az érzéseket és ezeket a történeteket nektek, saját magatoknak kell megtapasztalnotok. A misztikum, a kissé frusztráló hangulat mögé látni egyedül ti tudtok és ha szeretitek a borongósabb, komorabb, valamint elgondolkodtató történeteket, akkor biztosan ti is imádni fogjátok Tidbeck legújabb könyvét. Én azt mondom, egy próbát mindenképp megér! :)



Eredeti cím: Jagannath
Nyelv: magyar
Fordította: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra
ISBN: 9789634196365
Eredeti megjelenés: 2012.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 176
Kiadta: Agave Könyvek

Fülszöveg:
Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.
Nyereményjáték
Csak hogy a műfaj keretein belül maradjunk, aktuális nyereményjátékunkon olyan novelláskötetek után nyomozunk, melyeket szintén jó szívvel ajánlunk olvasásra. Minden állomáson találtok 3 novellacímet, amik alapján ki kell derítenetek, mely kötetekről van szó, és azok szerzőjét és címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Novellacímek:
Majd alszunk a hóban; Kisgömböc; Ezer fog

a Rafflecopter giveaway Állomások:
08.07 - Könyv és más
Képek forrása:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó poszt, eddig is érdekelt a könyv, de most még jobban felcsigázott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, köszönöm! Remélem te sem fogsz csalódni! :3

      Törlés