Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2019. május 17., péntek

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk + Nyereményjáték

A Netflix azonos című természetfilm-sorozatához hasonlóan A mi bolygónk című kiadvány nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megmutassa, mennyire csodálatos és egyben törékeny földünk élővilága, amelyen egyre láthatóbb jelei vannak a felelőtlen emberi beavatkozásoknak. A könyv amellett, hogy feltárja olvasói előtt az összefüggéseket és a pusztítás mértékét, egyben megoldásokat is javasol ahhoz, hogy bolygónk élővilága meggyógyulhasson – mielőtt még túl késő lesz. Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével ezen a bolygót átszelő utazáson és nyerjétek meg A mi bolygónk egy példányát!
"A világ már soha nem lesz a régi. Ami régen érintetlen volt, mára beszennyeződött. A természet azonban még nem bukott el."
Vélemény:
A Netflix szolgáltató idei egyik nagy dobása kétségkívül a David Attenborough által narrált Our Planet című nyolcrészes dokumentumfilm sorozat, ami nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy bemutassa bolygónk sokszínűségét a legmélyebb tengerektől a füves szavannákon át az olvadó sarkvidékekig... A mi bolygónk kiadvány, mely a világpremierrel szinte együtt jelent meg ehhez a sorozathoz készült, ám önmagában is épp annyira megállja a helyét, mint annak kiegészítéseként...

Ez a lenyűgöző kötet nyolc fejezeten keresztül mutatja be az elképesztően gyönyörű, ám a pusztulás határán álló bolygónkat. A műsor készítőinek útján át az északi és déli pólusok jég borította birodalmából eljutunk a sekély- és nyílt tengerekbe, az édesvizekbe, illetve a szárazföldön található sivatagokba és füves pusztaságokba, valamint az erdőkbe és az esőerdőkbe is. A csodálatos utazásnak a nem titkolt célja mégis az, hogy bemutassa, mit veszítünk, ha nem változtatunk nemtörődöm magatartásunkon.

Személy szerint évek óta elborzadva nézem azt a pusztítást, amit művelünk a világunkkal. Mára elértem egy olyan pontra, aminél teljes kétségbeeséssel próbálok nem gondolni arra, hogy merrefelé rohanunk... Minden nap minden órájában szembesülök a borzalmakkal és egyre az fogalmazódik meg bennem, hogy mi kell még ahhoz, hogy mások is felfogják, mit veszítünk épp? Mi kell ahhoz, hogy az embereknek végre felnyíljon a szeme és hogy a kapitalista életmódról lemondva vezetőink végre az élhető jövőért cselekedjenek? Hogyan rázhatjuk fel a többséget ebből a mérhetetlen apátiából? Bízom abban, hogy mind a sorozat, mind a könyv eljut majd számos emberhez és segít abban, hogy jobbakká legyünk.

A könyv ugyanis nem a hagyományos értelemben vett képes album és ismeretterjesztő alkotás. Egy portré a csodálatos, ám veszélyben lévő bolygóról, amely nem csak az általunk is (még) ismert szépségeket mutatja be, hanem feltárja azokat a szövevényes kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek fenntartják az életet és amelyek visszafordíthatatlanul felbomlanak, ha nem teszünk ellene. A mi bolygónk azt is bemutatja, hogy természet milyen csodálatos módon képes megújulni, ha teret adunk neki, számos jó gyakorlatot mutat be a nagyvilágból és kifejti, hogy ezek hosszú távon milyen előnyökkel járnak nem csak a természet, de az emberiség szempontjából is. A csodálatos képi illusztráció ettől függetlenül nem marad el. Akár igazi képes album is lehetne, ritka és lélegzetelállító fotókkal, de mégis... több még ennél is. (Itt azért meg is jegyezném, hogy szerintem órákig bámultam a borítót, amelyen az aranyozás valóban olyan, mintha világítana a Föld sötét borult része... :))

A szerzőpáros mindvégig igyekszik objektív, de legfőképp pozitív maradni. A felvázolt katasztrófák mellett folyamatosan a változás lehetőségét hangsúlyozzák, hogy még van időnk a cselekvésre. Én mégis úgy éreztem, hogy túl optimisták és nem mernek drasztikusabb hangnemet megütni. Irigylem tőlük ezt a feltétlen és hatalmas bizalmat, minden bizonnyal én képtelen lettem volna így írni a témáról. De mindennek ellenére is biztos jól tették a dolgukat, mert egyszerűen nem tudtam papírzsebkendő társasága nélkül olvasni az általuk papírra vetett sorokat...

Számomra a legborzasztóbb ugyanis a kötet által felvázolt pusztítás mértéke... Hogy nagyjából negyven év alatt olyan mértékben kiszipolyoztuk és tönkretettük a földet, amit tudósok a dinoszauruszokat is elsöprő aszteroida hatásához hasonlítanak. Hogy ez alatt az időszak alatt a vadon élő állatok száma megfeleződött(!!), hogy a világunk már sosem lesz a régi, minden beszennyeződött és hogy a helyzet egyre ijesztőbb... Szeretnék hinni abban, hogy lesz változás, ahogy a könyv is írja. Hogy a 2020-ban tartandó pekingi klímakonferencia olyan változásokat hoz, amivel megmenthetjük a bolygót.

Azt hiszem zárnám is a soraimat azokkal a gondolatokkal, amik közvetlenül a könyv becsukása utána megfogalmazódtak bennem, vagy hogy ha még sosem olvastál... vagy már nem szoktál... vagy néha igen... vagy rendszeresen... akkor ezt az EGY könyvet MINDENKÉPP olvasd el! Kérlek! Fontos... BENNE A JÖVŐNK. :')


Kedvenc idézet:
"Semmi kétség, mindeddig rossz bérlői voltunk az otthonunknak.
A hűtő szinte üres. A bútorokat összetörtük. A vízvezetékek rossz állapota miatt időről időre csőtörés van. Lyukas a tető. Valaki piszkálta a termosztátot. A kertet pedig lebetonoztuk. Talán értik mire gondolunk.
Fel kell nőnünk. Meg kell becsülnünk az otthonunkat, takarítási tervet kell készítenünk, és munkához kell látnunk."

Eredeti cím: Our Planet
Nyelv: magyar
Fordította: Molnár Csaba
ISBN: 9789634334668
Eredeti megjelenés: 2019.
Magyar megjelenés: 2019.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 320
Kiadta: Libri Könyvkiadó

Fülszöveg:
A ​mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák. 

Legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel: bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Ehhez azonban azonnali cselekvésre van szükség. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is. 

A mi bolygónk, a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Sir David Attenborough nevével fémjelzett Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.
Nyereményjáték
Bolygónk élővilágának fenntartását biztosítja a fajok sokfélesége és ezen fajok egymással való kapcsolata. A játékban ezúttal olyan élőlények képeit és jellemzéseit találjátok az állomásokon, amik nélkül igen hamar felborulna az élőhelyük ökoszisztémája. A feladat – miután beazonosítottátok a képen szereplő egyedet – , hogy megírjátok nekünk, milyen, ember által előidézett ártalmak érik napjainkban ezeket az élőlényeket? 
Példa: ha mondjuk a szélesszájú orrszarvú szerepel a képen, akkor a Rafflecopterbe azt kell beírni, hogy orvvadászat. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kép és a leírás:
05.11 - Könyvparfé
05.13 - Dreamworld
05.15 - Spirit Bliss a Sárga könyves út
05.17 - Nem félünk a könyvektől

Képek forrása: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése