Book Tag #4 - Influential Women - Nem félünk a könyvektől!

2018. március 9., péntek

Book Tag #4 - Influential Women

Rendhagyó bejegyzéssel jövök mára, ugyanis tegnapelőtt este kaptam egy meghívást Bacchante Blues bloggerinától ennek a book tag-nek a kitöltésére és miért is ne lehetne épp erről szó ma, hiszen tegnap épp nőnap volt... ;) Kicsit rendhagyó tag-ről van szó, itt vannak hát a szabályok:

1. Sorold fel azt a 10 híres hölgyet, akik a legnagyobb hatással voltak a saját életedre. Lehet történelmi személy, politikus, sportoló, feltaláló, kutató, művész, ingyenélő celeb, amit csak akarsz. A lényeg, hogy ne pusztán a nagyvilágban elért tettei miatt emeld ki, hanem mert személyesen Rád nagy hatással volt az élete és munkássága.
2. Párosíts a 10 híres hölgyhöz 10 fiktív karaktert, akikre szerinted a legjobban hasonlítanak. Nem muszáj egy az egyben megegyeznie az életüknek, elég, ha a fő jellemvonásaikban találsz hasonlóságot.
3. Jelöld meg, kitől kaptad és kinek adod tovább a feladatot!

Elöljáróban el kell viszont mondanom, hogy nem rendelkezek 10 hölggyel és hosszas agyalás után sem lennék képes összeszedni sokat. Világéletemben különböző férfiúkat csodáltam és hosszas listát tudnék összeállítani belőlük, akik nem csak sármosak, de tehetségesek, sokoldalúak és csodás személyiségek. Én ebből következőleg pedig egy felszínes és egyszerű lány vagyok, aki mindig is a másik nemet csodálta és nem törődött eleget a sajátjával... :)
De elég a magyarázkodásból, jöjjön az én foghíjas listám. :)

#J. K. Rowling & ??


Rowling történetét szinte mindenki ismeri már. A válását követő nehéz időszakban fejezte be a Harry Potter széria első kötetét, amivel aztán több kiadónál is házalt, mire a Bloomsbury végül rábólintott a kiadásra. Innentől pedig már tudjuk mi történt: díjak, világsikerek és gazdagság. Számomra Rowling egy csoda, elsősorban a tehetségéért. Hogy csodásan ír, hogy a legapróbb részletekig kidolgozta szinte a teljes világát és akárhányszor újraolvasom a könyveit, mindig észreveszek valami addig még fel nem tűnt apróságot. Csodálom azért, mert a pénz és hírnév nem változtatta meg és ugyanaz az ember maradt aki volt: a magánéletét tabuként kezeli, rendszeresen jótékonykodik. A mai világban olyan értéket képvisel, amikre érdemes felnézni.
Rowlingot nem tudnám senkihez sem hasonlítani az olvasmányaiból, ha esetleg van tipp bárkitől azt szívesen fogadom. :D

#Jane Austen & Liz Bennet


A messzi távolból Jane Austen olyan mint a hősei. :) Egy nagycsaládos, nem túl tehetős família második legkisebb gyermeke, aki igazi szabad szelleme volt korának. Csodálatosan intelligens és finoman kritikus műveket írt és megküzdött azért, hogy mások olvashassák és nevet szerezzen magának. A tehetsége, az elköteleződése mellett csodálom azért is, hogy bár az élete végül sosem vett olyan irányt, mint regényei, hiszen magánéleti és egészségügyi problémái is voltak, ő nem adta fel: szeretett, alkotott és haláláig törekedett arra, hogy elismerjék tehetségét.
A Büszkeség és balítélet Liz Bennetje szerintem egy az egyben Austen... :) Legalábbis ilyennek képzelem. Büszkének és rettentő intelligensnek, aki a hibáik ellenére is imádja a családja minden tagját... :)


#Emma Watson & Hermione Granger


Egy kicsit nagyobb ugrással az időben emelném ki Emma Watsont. Soha nem voltam óriási rajongó, de a Harry Potter filmek után nem csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nagyon szép lány. A könyvbeli karakteréhez hasonlóan Emma Watsonon látszik, hogy nem kell a szomszédba mennie egy kis sütnivalóért. Irtó okos csajszi, aki az elmúlt években rengetegszer szólalt fel a női egyenjogúsággal kapcsolatban: támogatja a nők/lányok oktatását, rendszeresen adományozik és folyamatosan tabu-témákat feszeget. Az utóbbi időben  a szexuális zaklatások elleni kampány élén találkozhattunk vele legtöbbször.
Hermione karaktere szinte egy az egyben Emma Watson. Nem csak a megszemélyesítés miatt, de azért is, mert a személyiségük is hasonló. Hermione is rendszeresen küzdött a kiközösítéssel, védelmezte társait és igyekezett kiállni mások jogaiért, gondoljunk csak a házimanókra... :)

#Hugonnai Vilma & Josie Moraine


Hugonnai Vilma hazánkban folytatott úttörő tevékenységet a női egyenjogúsággal kapcsolatban. A nem túl támogató férje mellett a zürichi egyetemen tanult orvosnak, majd itthon szerette volna érvényesíttetni diplomáját, ami akkoriban (1880 körül) még komoly akadályokba ütközött. Az évek során minden olyan szervezkedésben részt vett, amely a nők egyenjogúságáért küzdött. 17 év kellett, hogy itthon is elismerjék a diplomáját és hogy orvosként dolgozhasson. Tudományos érdeklődése a gyermeknevelésre, a nők és gyermekek egészségvédelmére, a nők ipari foglalkoztatásának kérdéseire, a nők képzésére összpontosult. Lelkes kezdeményezője volt a leánygimnáziumok szervezésének, a nők szellemi képzésének.
Ruta Sepetys Kalitkába zárt álmok könyvének főszereplője egy másik kor és egy másik kontinens szülötte. A körülményei is mások, de a cél nagyjából hasonló. Az oktatásban való részvétel mint kitűzött cél... :)

#Carrie Fisher & Tatjana


Bár számos filmes szerepet tudhatott magáénak, mégis Carrie Fisher neve eggyé vált a Star Wars-beli karakterével: ő mindenki Leia hercegnője. A naplóját olvasva jutottam arra, hogy neki is itt a helye. Ő tipikusan annak a személynek tűnik, aki soha nem volt kiemelkedő, hanem egy átlagos, szeretettel teli és naiv lány, aki menhetetlenül belehabarodott egy idősebb férfiba és aki egész életében magában hordozta a fájdalmat. Nem csak a viszonzatlan szerelem miatt, de az élete is keserédes volt, nem tudott mit kezdeni a nyakába szakadt hírnévvel és egyáltalán... naplójából úgy tűnik, mintha egy álomvilágban élt volna. De a naivitása, a gyermekiessége és a kedvessége valahogy mégis szimpatikussá tette és halála sokkoló hírként hatott. :(
Talán egy nagyon picit, de Tatjana-t tudnám Carrie-hez hasonlítani az Anyeginből. De tényleg csak annyira picit, hogy a viszonzatlan szerelem köszön vissza mindkettő esetben. Csak Tatjana sokkal erősebbnek tűnt a külvilág felé. :)

Ez az öt személy is igencsak feladta a leckét, bocsássatok hát meg, ha kissé összeszedetlen lett.
Kedves Bacchante Blues: legközelebb kettőt és könnyebbet! :P

Akiket pedig meghívnék, hogy szenvedjenek egyet velem, azok:
Virág, a Never Let Me Go bloggerinája
és
Gothic, a Goodbye Agony szerkije!
Ha gondoljátok, hajrá csajok! :*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése