Tóth Csaba (szerk.): Fantasztikus világok - Nem félünk a könyvektől!

2018. március 23., péntek

Tóth Csaba (szerk.): Fantasztikus világok

Nyelv: magyar
ISBN: 9789632936710
Eredeti megjelenés: 2017.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 400
Kiadta: Athenaeum Kiadó

Fülszöveg:
Szuperhősök, ​varázslók, jedik – sok mindenben különböznek tőlünk. A világok, amelyeket benépesítenek, mégis hasonlóak Földünk társadalmaihoz. E világok társadalmi és politikai kérdéseibe kalauzol el ez a könyv, ami Tóth Csaba A sci-fi politológiája című, nagy sikerű munkájának folytatása. 
Hogyan kell megszervezni egy sikeres lázadást az elnyomó Galaktikus Birodalommal szemben? Indokolt volt-e a Trónok harcának Vörös Nászában a szószegő Starkok legyilkolása? Hogyan reagálna Földünk, ha hirtelen idegenek, netán zombik támadnák meg országainkat? E kérdések csak ízelítők azok közül, amelyekről ebben az antológiában olvashatunk. 
A kötet tizenöt szerzője – a hazai társadalomtudomány, a közéleti elemzés és a tudományos-fantasztikus újságírás legjobbjai – megannyi izgalmas világba kalauzol el, hogy olyan összefüggésekre mutassanak rá, amelyek könnyen elkerülhették figyelmünket, miközben lézerkardok összecsapására, vámpírok és vérfarkasok küzdelmére, vagy éppen Batman pofonjaira figyeltünk.
A szerzők: Ceglédi Zoltán, Filippov Gábor, Földi Bence, Hoffman István, Kisteleki Károly, Lovász Dorottya, Muchichka László, Pintér Bence, Sik Endre, Szabó Zoltán Ádám – Oroszlány Balázs, Tóth Csaba, Török Gábor, Zotter Judit, Zsótér Indi Dániel
"...a film második percében ellehetetlenítve a steril, szenvtelen elemzői szándék fenntartását, amennyiben itt most az éjszaka két kegyetlen, rettegett igazságosztóját kellene látnunk, de csak arra tudunk gondolni, hogy mindjárt leereszkedik egy diszkógömb, és táncba hív Gloria Gaynor valamelyik vérpezsdítő slágere! Hallatlan!"
Vélemény:
A Fantasztikus világok nem egy szokványos könyv, hanem mondhatni egy tanulmánykötet. Nyilván kell egy bizonyos fajta érdeklődés, hogy kezébe vegye az ember a kötetet, de ezt mindenkinek ajánlom, főleg ha vagytok akkora kockák, mint én. Ugyanis társadalmi és politikai szempontok alapján veszik sorra a szerzők a sokak számára ismert popkult filmeket, sorozatokat és könyveket. Nem mondom, hogy minden szerző tanulmányával elégedett voltam, de a többség igazán érdekes volt. A továbbiakban egyesével veszem őket sorra és írok róluk pár rövidebb gondolatot.

A kötet a szerkesztő tanulmányával kezd, aki egy Star Wars filmet, azon belül is konkrétan a Zsivány egyest elemzi ki. Igazából minden főbb történést végigvesz, hogy bemutassa a Birodalom és Köztársaság kapcsolatát és részletes leírást ad magát a különálló történetről is. Az egyik legjobban összeszedett és legalaposabb tanulmány volt ez.

A második tanulmány a Battlestar Galactica című sorozat és Star Wars filmek társadalmi berendezkedését tárgyalja. A sorozat bevezetése, pontosabban annak történetének elmesélése elég hosszúra nyúlt és a számtalan esemény végigzongorázása kicsit sok volt, alig bírtam követni őket... Végül viszont rávilágított az amerikai társadalom berendezkedésével kapcsolatos párhuzamokra, amik roppant érdekesek voltak. A Star Warssal kapcsolatos rész hasonló volt, mint az előző tanulmányban, nem volt rossz, de szerintem felesleges volt. Tartalmilag rövidebb lett, mint a Battlestar Galacticáról szóló rész és igazából nem is volt köztük semmilyen kapcsolat. Elhagyható lett volna teljes mértékig.

Földi Bence, a harmadik tanulmány szerzője szintén a Star Warsról értekezett. Ez újfent egy nagyon jól felépített, érdekes rész volt, amelyben a Birodalom megfélemlítő politikájáról írt a szerző. A konzekvencia egyértelmű: hosszú távon nem létezhet olyan berendezkedés, ami a félelemre épít.

A folytatásban kicsit más vizekre evezett a könyv, ami nem is volt akkora gond. Ceglédi Zoltán a közelharcról értekezett a Batman-filmekben. Ez a téma azért is más, mert mondhatni egy szimpla filmelemzésről van szó. Nagyon összeszedetten, meghatározott szempontok szerint végigvette a hét legismertebb Batman-filmet, a főbb ellenfeleket és az ellenük használt harcformákat. Rendkívül izgalmas volt végigkövetni, hogy mennyit változtak a filmek az elmúlt évek során és hogy ezek a változások milyen látványosan jelentek meg például az akciójelenetek esetében. A szerző amúgy nem volt túl tudományos, a saját, szubjektív véleményének is gyakran hangot adott.

Zsótér Indi Dániel a Beavatott filmeket veszi alapul tanulmányában. Az egészet pusztán a filmek alapján írta meg, ami engem meglehetősen zavart. A csoportrendszerüket vázolja fel, azon kívül sokat nem tett hozzá szerintem. Kicsit mintha érződött is volna rajta, hogy nem rokonszenvez a témával, ami nem is lenne baj, ha objektívebb tudott volna maradni, viszont nagyon kiérződött rajta, hogy mennyire be akarja mutatni a filmek irrealitását.

Zotter Judit vámpírokról, vérfarkasokról és zombikról értekezett. Az egyik legjobban várt téma volt és mégis az egyik legnagyobb csalódás lett. Annyi lehetőséget rejt ez a téma magában és ennek jó része teljes mértékig kiaknázatlan maradt. Hoz nagyon sok jó példát, amit rosszul fűz egybe, ráadásul az egész iszonyat szájbarágós volt, folyamatosan ismételte önmagát és semmi mélyebb tartalmat, semmiféle konzekvenciát nem sikerült leszűrnie... Nagy csalódás volt.

Szabó Zoltán Ádám és Oroszlány Balázs tanulmánya megint egy kakukktojás. Ez lehet az én fáradtságomnak volt köszönhető, de annyi maradt meg az egészből, hogy nagyon király popkult példákat hoztak és ennyi... Amúgy viszont a három legnagyobb képregénypiac: Amerika, Franciaország (és Belgium), illetve Japán képregényterméseit mutatják be.

Muchichka László tanulmányában az Amerika kapitány: Polgárháború eseményeit elemzi ki. Végigveszi párhuzamosan a filmet és a képregényeket is, a különbségeket és hasonlóságokat, keresi a miértekre a választ és mindig igyekszik jól alátámasztani példákkal a mondanivalóját.

Kisteleki Károly tanulmánya volt az egyik nagy kedvenc. A Trónok harca néhány főbb eseményét emeli ki és vizsgálja meg azoknak jogi oldalát. Fel is jegyeztem magamnak, hogy így kellene mindenhol tanítani a jogot! Érthetően elmagyarázza a valós jogi oldalt és ezeken keresztül mutatja be a könyvből vett példákat. Ha kell, hozzáveszi a történet alapjául, ihletőéjül szolgáló történeti vagy irodalmi adatokat. Nagyon alapos volt, érthető és szórakoztató!

Sik Endre egy Prachett könyvsorozat zsarnok főszereplőjén keresztül mutatja be annak világát és a magát a zsarnoki rendszert. Vagyis mutatná be, ami szerintem nem igazán sikerült. A szerzőnek valahogy nem igazán tudta átadni a mondanivalóját, abszolút nem keltette fel az érdeklődésem a mű iránt sem. A könyv idézeteiből kiindulva ez lehet nem is magának a tanulmánynak a szerzőjének a hibája...

Pintér Bence Hannu Rajaniemi Jean le Flambeur-trilógiájának világát mutatja be... és te jó ég! :D Egy vérbeli sci-firől van szó, amire végig nagyon kellett koncentrálnom, elképesztően elrugaszkodott és pont ezen ok miatt semmilyen formában nem feleltethető meg a valóságnak. Ettől függetlenül nagyon érdekes társadalmat mutatott be, még ha csak elmélet szintjén is lehet róla beszélni.

Filippov Gábor tanulmányában az Alien-filmek jövőbeli világát festi le. Őszintén szólva már az Alien-filmek több, mint felét láttam, mégis egészen eddig fogalmam sem volt arról, hogy miről szólnak... :D Az összefoglalónak köszönhetően azonban egyből világossá vált a történet fő irányvonala. Összeszedett és értelmes kérdéseket tesz fel egy olyan esetben, hogy mi történik akkor, ha politika és a demokratikus intézmények nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel és kicsúszik az irányítás a kezükből.

Lovász Dorottya Isaac Asimov és a robotjogok fejlődését veszi számba. Szintén egy nagy jó tanulmányról van szó, kezdésnek ugyanis példákkal szemlélteti, hogy jelenleg hogy áll a tudomány a mesterséges intelligencia és robotok terén. Ez már önmagában is rettentő érdekes volt, nagyon sok új információval szolgált. Ezek után több aspektusból végigvizsgálja Asimov néhány választott novelláját és a benne szereplő jogi viszonyokat, illetve hogy ezt mit jelentene a valóságban.

Végezetül Török Gábor a The Walking Dead című sorozat alapján mutatja be egy posztapokaliptikus világ berendezkedését. Nagyon alaposan végigveszi az elmúlt évek során a sorozatban feltűnt közösségeket, azoknak a különböző típusú vezetőit, bemutatva a vezetésükben tapasztalható különbségeket és az általuk generált konfliktusokat. Szintén egy jó tanulmányról van szó.

Összegzésül tehát a hullámzó színvonal ellenére is egy szuper könyvről van szó, mintha rengeteg jó szakdolgozatot gyűjtöttek volna egy kötetbe. Amúgy ha tetszettek az írások, akkor készítsétek magatokat, mert áprilisban a kiadó hozza a hasonló elvre épülő "Nevelj jedit!" című könyvet, ami viszont a pedagógia oldaláról vizsgálja majd meg többek között a Harry Potter, az X-men vagy éppen az Az világát! Én már nagyon várom!

Kedvenc idézet:
"Az a hatalom ugyanis, amelyik megpróbálja magát jobb színben feltüntetni, mint az elődje, amelyik megpróbál igazságtalan módszerekkel kormányozni, amelyik megpróbálja az egyént ellehetetleníteni, az a hatalom attól fél, hogy elbukik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése