Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. november 5., hétfő

Héctor García – Francesc Miralles: Ikigai – A boldogság japán titka + Nyereményjáték

A Bookline Könyvek Kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk a Héctor García és Francesc Miralles szerzőpáros útmutatóját a boldogságunk felfedezéséhez. A könyvben szereplő gyakorlatokat követve, az általuk adott feladatokat elvégezve felfedezhetjük a saját ikigaiunkat! Tartsatok bloggereinkkel, mert nem csak a könyvvel ismerkedhettek meg, hanem a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Bookline Könyvek Kiadó által felajánlott könyvet is!

Eredeti cím: El método Ikigai: Despierta tu verdadera pasión y cumple tus propósitos vitales
Nyelv: magyar
Fordította: Varju Kata
ISBN: 9789634333074
Eredeti megjelenés: 2017.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: keményborítós
Oldalszám: 264
Kiadta: Bookline Könyvek | Libri Kiadó

Fülszöveg:
35 GYAKORLAT ÁLMAINK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ
Mindannyian keressük a boldogság és az elégedettség titkát. Japánban ehhez a titokhoz az ikigai jelenti a kulcsot. Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek.
Az ikigai a boldogság záloga.
Nem könnyű azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet örömmel végzünk. Az IKIGAI – A HOSSZÚ ÉLET JAPÁN TITKA című kötettel világhírűvé vált és a japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros új könyvében azonban részletesen elmagyarázza, mit kell tennünk. 
Miközben elvégezzük a szerzők által adott gyakorlati feladatokat, megismerjük vágyainkat és azt, hogy miként használhatjuk ki legjobban saját képességeinket. Alaposabb önismerettel és az útmutatásokat követve könnyebben ismerjük fel életcélunkat és valósítjuk meg álmainkat, ezáltal mi magunk is boldogabbak lehetünk, ráadásként pedig a világot is boldogabbá tehetjük. 
"Az ikigai - 生き甲斐 - japán szó, aminek nincs pontos fordítása. Az ikigai az élet értelme, vagy az, ami miatt minden reggel örömmel kelünk fel."
Vélemény:
Izland után Japán a másik olyan ország, amit nagyon szeretek: imádom a kultúráját, az épületeit, az irodalmát, így hát nem volt kétséges, hogy a mentalitásukról is szívesen olvasnék többet. Őszintén szólva viszont sosem olvastam önfejlesztő, illetve önsegítő könyveket, mégis úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom. Mivel nem ismertem a szerzőpáros korábbi kötetét, az Ikigai – A hosszú élet japán titkát, így igazából egy Hygge-féle illusztrált életmódkönyvet vártam...

..., amit végül nem kaptam meg. Illusztrációk voltak persze, de ha ti is ez alapján választanátok a könyvet, akkor fontos leszögeznem, hogy ez nem az a színes-szagos könyvtípus, amit a fentebb említett (mondhatni) sorozatnál megszokott az olvasó. Bár megtudunk a japánok életmódjáról is ezt-azt, mégis – ahogy a fülszöveg is mutatja – tisztán gyakorlati oldalról közelíti meg a boldogság elérésének titkát.

Ahogy a fenti idézetből már kitűnik az ikigai maga nagyjából az élet értelmének feleltethető meg, vagyis inkább annak, ami miatt minden reggel örömmel kelünk fel. A kötet azt tűzte ki célul, hogy különböző gyakorlati feladatok segítségével mi is eljuthassunk önnön boldogságunkhoz. Viszont ha azt gondolnátok, hogy a japánoknak van erre valami spéci módszerük, akkor el kell, hogy szomorítsalak. Ha van is ilyen, akkor sajnos ebből a könyvből ez nem fog kiderülni. A japánok életmódja rendkívül szabályozott és szigorúnak tűnő, nagy hangsúlyt fektetnek a munkavégzésre, hogy minél többet, minél jobban valósítsanak meg. A könyvből nagyjából az derül ki, hogy a munka jelenti a legnagyobb örömöt (számukra) és ha mi is jól csináljuk, akkor boldogok lehetünk. Ezt igyekszik néha próbálja átültetni az élet más területeire is, például a hobbikra, a viselkedésünkre, de alapvetően a munkára helyeződik a nagyobb hangsúly.

A gyakorlati feladatok között ettől függetlenül van nagyon sok hasznosnak tűnő és motiváló gondolat, de ha például egyetemista vagy, akkor garantáltan találkoztál már nem eggyel ezek közül, amikor próbáltál hatékonyabb tanulási módszert keresni magadnak a vizsgaidőszak kellős közepén. ;)
A gyakorlatok nagy része ugyanis nem köthető szorosan japán módszerekhez, inkább csak abban próbál segíteni, hogy ezekkel jobban magunkévá tehessük a japánok sajátos mentalitását.

Az viszont biztos, hogy ezeket az elemeket rettentő jól ötvözi a szerző a saját tapasztalataival, történelmi érdekességekkel Japán és más országok kultúrköréből. A kötet szó szerint egy utazásra visz bennünket a jövőnkből a múltba, majd abból jelenünkbe, természetesen néhány illusztráció, valamint több infografika segítségével, amelyek segítik az olvasmányosabbá tételt.  Ezekhez igazítja a gyakorlatokat is, csoportosítva őket aszerint, hogy a jövőnk megálmodását, korábbi tapasztalataink újra felfedezéseit vagy ezek ötvözését szolgálják-e a jelenünkben.

Ami nekem igazán fájó pont volt, hogy bár a japán titokról szól, vajmi keveset kapunk maguknak a japánoknak a világából. Legalábbis sokkal kevesebbet, mint amit egy ilyen könyvnél elvárna az ember. Mindettől függetlenül is tele van számos jó gondolattal a könyv, amik közül biztosan ki fogok próbálni jó néhányat. Amúgy nagyon olvasmányos és az érdekes kiegészítéseknek köszönhetően szívesen ajánlom, ha még csak most ismerkedtek az önsegítő/önfejlesztő könyvek világával.


Kedvenc idézetek:
"...az egyetlen ami sosem változik, éppen a változás ténye." 
"Boldogságunkhoz és céljaink eléréséhez elengedhetetlen elfogadnunk, hogy az idő múlása egy lehetőség." 
"Talán abban áll a hosszú élet titka, hogy mindig elfoglaljuk magunkat, olyan feladatokkal, melyeket szeretünk végezni." 
"...az emberi lény természeténél fogva kényelmes, azonban ha szeretnénk meghaladni önmagunkat és magasabbra törni, akkor harcolnunk kell a megalkuvás ellen."
NYEREMÉNYJÁTÉK

A Bookline Könyveknél nemrég megjelent a Héctor García és Francesc Miralles szerzőpáros második Ikigai könyve, ami az első nyomait követve egy boldogabb, teljesebb élethez segíti befogadó olvasóit. A könyv nem csupán különféle gyakorlatokból áll, hanem a szerzőkkel együtt bejárjuk Japánt, a Felkelő Nap országát is, ezért a mostani feladatotok az, hogy a képek alapján kitaláljátok, hol jártak, és a VÁROS vagy FALU nevét beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway Állomások:
11. 05. - Nem félünk a könyvektől
11. 07. - Hagyjatok! Olvasok!
11. 09. - Ambivalentina

Források: X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése