Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. november 25., vasárnap

Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló + Nyereményjáték

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során 10 blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni nevezetű olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.

Nyelv: magyar
Illusztrálta: Kőfaragó Anna
ISBN: 9789634335054
Eredeti megjelenés: 2018.
Megjelenés dátuma: 2018.
Kötésmód: keménytáblás
Oldalszám: 192
Kiadta: Libri Kiadó


Fülszöveg:
Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük - erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal,
SZABADOS ÁGNES
"A könyvek egyszerre szolgálnak biztonságos kikötőként és felfedezésekre induló hajókként. Minden egyes könyv új világba visz, még akkor is, ha már többször jártam ott, s ha megunom a keresgélést, vagy belefáradok, vagy csak nem tetszik, amit felfedeztem, akkor visszatérek kikötőmbe, ismerős, legkedvesebb könyveim közé, hogy újra és ismét rájöjjek: csak én változtam, ezek a társak ugyanazok, mint amikor 10, 20, 40 éve megismerkedtünk.
Kondor Vilmos"
Vélemény:
Szabados Ágnest azt hiszem nem sokunknak kell bemutatnom, ugyanis 2017-ben bombaként robbant be a köztudatba, amikor is meghirdette olvasásnépszerűsítő kampányát, a Nincs időm olvasni! kihívást. Na jó, ez elég drámaian hangzott, de én nem szoktam tévét nézni, így nem is ismertem addig Ágit. :) Azok közé a könyvmolyok közé tartozok amúgy, akiknek szívügye az olvasásnépszerűsítés (amint azt már párszor említettem is különböző platformokon) és erre utal a blogom címe is, így nagyon megörültem ennek a kezdeményezésnek...

...Azt persze be kell vallanom, hogy ezután nem voltam aktív követője a kihívásnak, csak pár hónapja csatlakoztam Ági csoportjához, ugyanis (mint gondolom a blogból is kiderül) nem igazán van szükségem plusz motivációra ahhoz, hogy időt szakítsak az olvasásra. Ettől függetlenül figyelemmel kísértem az aktuális havi témákat és örömmel láttam mindig a könyvtárak válogatott ajánlóit, illetve hallgattam az ismerősök aktuális havi könyves élményeit. :) Egyértelmű volt hát, hogy részt akarok venni ebben a turnéban, s ezzel együtt valamennyire részéve válhassak Ági olvasásnépszerűsítő kampányának! <3

A múlt, a jelen és a jövő?
Nem szoktam alcímekre tagolni a bejegyzéseimet, de most kicsit kivételt veszek, hiszen nem egy hagyományos értelemben vett könyvről van szó.
Azért is töltött el örömmel az Olvasónapló megjelenése, mert régi szép emlékeket idézett vissza. Rengeteg embertől hallottam már, hogy füzetet vezetett az általa olvasott könyvekről. Természetesen ez velem sem volt másként. Még mindig pontosan emlékszem, hogy a 2004-ben, vagyis 11 évesen kezdtem bele a saját füzetembe és az első könyvcímem pont az Egri csillagok volt. :) Igazából csak a szerzőt, a címet, az olvasás kezdetét és végét jelöltem, de imádtam a gondolatot, hogy vissza tudom követni az olvasmányaimat és összeszámolgathatom, hogy "igen, én már ilyen sok könyvet elolvastam!". Ezt egészen 2012. augusztusáig műveltem, aztán ráleltem a moly.hu-ra és kitárult előttem a (könyves) világ. :) Azóta is ott vezetem az olvasmányaimat, értékelek, idézeteket "gyűjtök" stb...

Az Olvasónapló viszont visszahoz valamit a régmúlt időkből. Mostanában óriási divatja van minden olyan dolognak, amit saját kezűleg készítünk, dekorálunk, firkálunk... A kézzel írt napló, a Bullet Journal sikere vitathatatlan és úgy érzem az Olvasónaplóé is az lesz.
A sok digitális dolog mellett egyszerűen igényünk van arra, hogy néha valami hagyományos dologgal foglaljuk le magunkat. Ezért kreatívkodunk a BuJo-val, ezért színezünk és ezért fogjuk újra papíron vezetni az olvasmányainkat.

A Napló
Az Olvasónapló egy kompakt kis könyv lett, határidőnaplóhoz hasonló mérettel és uniszex (barack és sötétkék) színekkel, aminek köszönhetően nem csak a nők, de a férfiak is nyugodtan kézbe vehetik, mindenféle szégyenérzet nélkül. A masszív, keménytáblás borítója és vastag, minőségi lapjai még inkább biztosítanak minket afelől, hogy maximálisan igényes kiadásról van szó. Ráadásul egy szaténszalag könyvjelző is helyett kapott a könyvben!

A napló felépítésileg nem sokban különbözik amúgy az átlagos határidőnaplóktól, az első oldalakon felvihetjük bele az alapadatainkat, majd Ági köszöntője utána belevághatunk mi is a könyvek értékelésébe.
Itt nekem egy kicsit furcsa megoldása következik az értékelések vezetésének, hiszen alapvetően az időrendiséghez szoktam, ezzel szemben most ABC-sorrend szerint jegyezhetjük le az olvasmányainkat. Fel is merült bennem egyből a gondolat, hogy mit fogok tenni, ha mondjuk csupa "D" betűs szerzőtől akarok olvasni... Majd a C-hez és az E-hez is vezethetem a könyveket. :)
Ettől függetlenül a megoldás persze érdekes, de a lényeg, hogy pár sorban értékelhetünk, idézhetünk és azt is leírhatjuk, hogy mit kaptunk a könyvtől.
Az egyes betűcsoportokat pedig könyvekről és olvasásról szóló idézetek választják el egymástól, amiket én mindig szívesen olvasok.

Ha pedig nem volt elég a helyünk, akkor a napló az értékelések után még plusz helyet biztosít a kedvenc idézeteinknek, a jegyzeteinknek és ráadásként még számos extrát is tartalmaz: vezethetünk kívánság- és várólistát, részt vehetünk évszakokhoz kötött kis kihívásokon vagy felírhatjuk a könyves eseményeinket, amiken részt akarunk majd venni. Számos kis apróságot találhattok még, nem is lőnék le itt mindent, hiszen akkor hol maradna a felfedezés öröme. Annyit még elmondanék, hogy belül is számos ízléses és vidám grafika színesíti tovább a tartalmat. (Fotóztam nektek belőle pár oldalt, amiket már kitöltöttem, ha rákattintotok, nagyobban is láthatjátok őket! (= )

Összességében tehát:
Nagyon szuper ötletnek tartom és főként azoknak ajánlom, akik csak néhány mondatban akarnak megemlékezni az olvasmányaikról, mert ha vagytok olyan grafománok, mint én, akkor egyrészről imádni fogjátok, másrészről viszont keveslitek majd a helyet, ahova írhattok. :) Viszont ajándéknak mindenképp kiváló akár karácsonyra, mert rettentő ízléses és azok is biztos örömmel veszik, akik nem akkor számítógép- és internetguruk, mint a mi korosztályunk, akik a blogok és a Moly világában "nőttek fel".


vagy

NYEREMÉNYJÁTÉK
A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
A könyv leírása:
2018-ban áprilisi témaként egy olyan könyvet kellett választani, amelynek egyetlen szóból áll a címe. A keresett történet két főszereplője Cata és Fergus, akik kóros álmatlanságban szenvednek. Ők és még öt fiatal részt vesz egy kísérleti kezelésben, mely során benne ragadnak egymás rémálmaiban.
a Rafflecopter giveaway Állomások:
11. 24 - Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 25 - Nem félünk a könyvektől!
11. 26 - A Szofisztikált Macska
11. 27 - Never Let Me Go
11. 28 - Függővég
11. 29 - Deszy könyvajánlója
11. 30 - Szembetűnő
12. 01 - Sorok között
12. 02 - Olvasónapló
12. 03 - Könyv és más 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése