Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. október 31., szerda

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú + Nyereményjáték

November elején a Könyvmolyképző újra visszavisz minket a grisák világába! Ezúttal Ketterdam sötét és koszos sikátorait járva csatlakozunk egy csapat bűnözőhöz, hogy aztán velük tartsunk egy (nagyrészt az önös érdekeik által vezérelt) veszélyes, ám rettentő izgalmas kalandba. Tarts te is Kaz Brekkerrel és bandájával, no meg a Blogturné Klubbal, hogy megnyerhesd a könyv 3 példányának egyikét!


Eredeti cím: Six of Crows
Nyelv: magyar
Fordította: Felföldi Edit
ISBN: 9789634573951
Eredeti megjelenés: 2015.
Magyar megjelenés: 2018.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 568
Kiadta: Könyvmolyképző

Fülszöveg:
Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.
"A népszerűségnek mégis van egy titka: életünk kockáztatásával mentsük meg társainkat attól, hogy egy rajtaütés során a levegőbe repítsék őket. Ezzel remekül lehet barátokat szerezni."
Vélemény:
Leigh Bardugo könyve volt az első, amit a Blogturné Klub keretein belül kinéztem magamnak, mindezt úgy, hogy korábban nem volt szerencsém a szerző egy másik könyvéhez sem. Ez sajnos rá is nyomta a bélyegét a közös kapcsolatunk kezdetére, ami így meglehetősen döcögősen indult. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne tetszett volna, sőt! Már az első pár oldal eseményei egyértelművé tették számomra, hogy imádni fogom és ez így is lett! De, hogy egy kicsit részletekbe is bocsátkozzam...

Mindenképp javaslom, hogy először olvassátok el a szerző magyarul megjelent másik két könyvét is, az Árnyék és csont-ot, valamint a folytatását, az Ostrom és vihar-t. Ez a két könyv ugyanis ugyanabban a világban játszódik, így tehát nem ugrasz fejest egyből a Grisaverzum ismeretlenjébe, ahogyan én is tettem. Persze, ha szereted a kihívásokat, akkor nem tartalak vissza, hiszen én is túljutottam rajta valahogy, de majdnem a teljes könyv kellett ahhoz, hogy minden dolog a helyére kerüljön, minden ismeretlen kifejezés tisztázódjon. Nagyjából ennyi is az, amit negatívumként a könyv számlájára tudnék írni, vagyis hogy önmagában talán annyira nem állja meg a helyét és egy kevésbé vállalkozó szellemű olvasót simán elrettent attól, hogy az első pár oldal után tovább folytassa a vele való ismerkedést. (Megjegyzés: Később másoktól azt hallottam, hogy hiába olvasták, nekik is voltak újdonságok ebben a történetben, de az tény, hogy magukról a grisákról több minden is kiderül a trilógia első köteteiből...)

A mostanság divatos YA könyvekkel általában az a bajom, hogy irreális képet festenek a tizenéves korosztályról. Meg kell menteniük a világot vagy egyéb olyan nagy tetteket kell végrehajtaniuk, amik egy felnőtt és érett személyiséget is alaposan próbára tennének, no és persze ott van az állandó és elmaradhatatlan szerelmi szál, ami minden mást felülír... Vagy ezzel, vagy a kibírhatatlan személyiségükkel általában képtelen vagyok azonosulni. Féltem ettől itt is egy kicsit, de szerencsére pozitívan csalódnom kellett.
Az írónő egy olyan kort és világot fest le, ami hasonlít a mi általunk ismert 18-19. századra és ahol teljesen hihetővé válik az, hogy tizenévesen, magukra maradva küzdeniük kell a fiataloknak a túlélésért. A mi főszereplőink sorsát úgy alakította az élet, hogy szülők nélkül, maguknak kell megküzdeniük a komor és kegyetlen világgal, ehhez pedig gyakran tisztességtelen eszközökhöz kell folyamodniuk.

Ebből adódik könyv egyik különlegessége, ami miatt rettentően imádtam: nem hősökről szól, nem átlagosan tökéletes emberekről, hanem olyan antihősökről, akiket amúgy messzire elkerülnél, akik határtalan önzőségükben csak a maguk érdekeit tartják szem előtt és ha bárki az útjukba áll, akkor annak gond nélkül kiszedik a szemét vagy elvágják a torkát. Mark Lawrence Tövisek hercege című könyve volt az első, ami beugrott erről, hasonlóan antihős főszereplőjével, aki mellett amúgy Kaz és csapata majdhogynem eltörpülnek. A szereplőknek itt is kiütközik szép lassan az emberi oldala, ahogy a történet előrehaladtával megismerjük mindegyikük múltját és ezáltal rájövünk arra is, hogy miért választották ezt a nem épp becsületes utat a túlélésre.

A könyv legnagyobb erősségét pont a karakterek jelentik. A hat főszereplő majdnem mindegyike rettentő mély, érdekes jellemmel és múlttal rendelkezik, egytől egyig karizmatikus személyiségek és ennek köszönhetően nem veszik el hol egyikük, hol másikuk az események sűrűjében. Nagyjából majdnem mindegyiküket sikerült is a szívembe zárni.
A csapat vezetője Kaz egy majdhogynem tipikus "öltönyös" rosszfiú. Ez a zseniális elme konkrétan maga köré épített egy kultuszt: a fokról fokra felépített image-e teszi őt igazán rejtélyessé és sugallja nekünk tökéletességét, noha ez valójában nincs így. Érdekes, hogy általában a kortárs ifjúsági regényekben az amúgy rosszfiúként kezelt karakterekről mindig kiderül előbb-utóbb, hogy valójában csak meg nem értett jófiúk, nos itt ez ennyire nem mérvadó jelenség. Nyilván valamennyire muszáj volt szerethetővé tenni Kaz karakterét, de ez maximum Inej iránti kósza gondolataiból és múltjából látszik csak, ugyanis némely jelenetnél, amikor azt várná az ember, hogy "Na, most..", akkor kiderül, hogy nem, Kazban tényleg nincs egy cseppnyi jóindulat vagy megbánás sem. Hideg, kegyetlen és önző.
Inej a legszimpatikusabb karakter számomra, hiszen nagyjából ő az egyetlen, aki a múltja és jelenje ellenére is igyekszik becsületes lenni, illetve az maradni a kíméletlen világukban.
A csapat másik női tagját, Ninát már kevésbé kedveltem. Ezzel azt hiszem eléggé kilógok a sorból, mert nagyon sokan szeretik, lelki szemeim előtt viszont mindig egy elkényeztetett cicababaként jelenik meg, – talán pont a neve miatt – ezt az érzést pedig nehezen tudtam levetkőzni. Ettől függetlenül is nagyon izgalmas személyiség, pláne azért, mert ő a csapat egyetlen grisája és ez okozza közte és szerelme, Matthias között elsődlegesen a konfrontációt. Matthias kilóg a sorból, ő nem tekinthető a csapat szerves részének, hiszen érdekből került be közéjük: egy teljesen más világ szülötte, más ideológiák között nevelkedett, amik nem csak a csapat többi tagjával való együttműködést nehezíti meg, de a Ninával való kapcsolatát is.
Két kevésbé "lényeges" karakter maradt még a végére, Jesper a mesterlövész és Wylan, aki szintén kilóg a sorból, ugyanis ő biztosítékként tart a csapattal. Wylanre végig kíváncsi voltam, mert benne amúgy láttam potenciált, a könyv végére kapott is egy nagyobb szerepet, amivel simán ellopta a show-t.

Történetileg tehát ez alapvetően egy nagyon egyszerű történet: egy tolvajsztori, ahol a gazdag kereskedő megbíz egy csapat bűnözőt, hogy lopjanak el neki valami értékes és veszélyes dolgot. Mindemellett azonban lehetőség nyílik arra, hogy kibontásra kerüljenek a karakterek, hogy ideológiai viták születhessenek, láthassuk a vallási fanatizmus árnyoldalait és persze, hogy csavaros és izgalmas események közepébe csöppenhessünk. Természetesen ez a könyv sem érhet véget másként, mint függővéggel, hogy aztán türelmetlenül várhassuk a folytatást. Szerencsére ezt nem éreztem a szokásos zárásnak, ugyanis nem az események közepén vágta el a szálat az írónő, hanem inkább egy-két karakter további sorsát tette kétségessé, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy egy más irányból, egy új kalanddal folytatódhasson a következő rész.

Összességében tehát mindenképp ajánlom, akkor is ha nem szeretitek az ifjúsági regényeket, mert nagyon jó, nagyon értelmes és izgalmas, ráadásul a stílus is szuper! Nálam abszolút az idei év egyik legjobb olvasmánya volt és már most rettentően várom a folytatást!


Kedvenc idézetek:
"- Nem természetes, hogy nők harcoljanak.
- Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt van."
„– Nem akarom, hogy imádkozz – mondta a fiú.
– Akkor mit akarsz?
A régi válaszok könnyen eszébe jutottak: pénzt, bosszút, hogy Jordie hangja örökre elhallgasson a fejemben. De a belsejéből egy újabb válasz tört elő hangosan, sürgetően és zavaróan: Téged, Inej! Téged!” 
"- Jer molle pe oonet. Enel mörd je nej afva trohem verret. Nyina nagyot nyelt. Emlékezett erre a szövegre, és arra is, hogy igazából mire vonatkozott. Arra teremtettek, hogy megvédjelek. Csak a halál gátolhat meg abban, hogy ezen eskümet teljesítsem. Ez volt a drüskellék Fjerdához szóló esküje, most pedig Matthias neki tett ígérete lett." 
"Mindannyian szörnyetegek vagyunk valaki szemében, Nyina." 
"- Nincs szükségem pesztrára! - csattant fel Jesper.
- Inkább gardedám, de ha azt akarod, hogy mossa a pelenkáidat, és este ágyba dugjon, az a te dolgod."
 
"A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat." 
"Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet." 
NYEREMÉNYJÁTÉK
Elítélt, szerencsejáték-függő, szökevény, kém, szívtörő, tolvaj… Csupa rosszfiú, illetve rossz “lány”, akiket mégis a könyv végére a szívünkbe zárunk (vagy nem). Ezúttal olyan szereplőket keresünk, akik igazi antihősök: gonoszak, lelketlenek, nem egyszer gyilkosok…
Minden állomáson egy idézetet olvashattok egy negatív (fő)szereplőtől/ről, a feladat pedig egyszerű: ki ő és melyik könyvben szerepel?
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Idézet: “Még hogy tizenöt! Hát dúlnék én falvakat, ha tizenöt volnék?
Tizenöt évesen Király leszek!”
10. 31. - Nem félünk a könyvektől
11. 10. - Kelly & Lupi olvas 
11. 12. - Deszy könyvajánlója

Források: X X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése