Erik Axl Sund: Üvegtestek + Nyereményjáték - Nem félünk a könyvektől!

2018. szeptember 28., péntek

Erik Axl Sund: Üvegtestek + Nyereményjáték

A skandináv krimi rajongóinak körében nagy népszerűségnek örvendő Victoria Bergman-trilógia szerzőpárosa újabb lebilincselő történettel örvendezteti meg a hazai olvasókat. A következő napokban a Blogturné Klub három bloggere kalauzol el benneteket az Üvegtestek nyomasztó világába, a nyereményjáték kérdéseire helyesen válaszolók között pedig három példányt sorsolunk ki a kiadó felajánlásából.

Eredeti cím: Glaskroppar
Fordító: Papolczy Péter
Nyelv: magyar
ISBN: 9789633109762
Eredeti megjelenés: 2014.
Megjelenés dátuma: 2018. 09. 03.
Kötésmód: puhaborítós
Oldalszám: 392
Kiadta: Libri Kiadó | Insomnia Könyvek

Fülszöveg:
Bizarr öngyilkossági hullám rázza meg Svédországot: egyre több fiatal vet véget az életének borzalmas és merőben szokatlan körülmények között szerte az országban. A tragikus eseteket egyetlen momentum köti össze, mégpedig az, hogy haláluk előtt régi magnókazettákról egy Hunger nevű zenész drámai muzsikáját hallgatják. 
Ugyanebben az időben valaki meggyilkolja a főváros egyik legbefolyásosabb üzletemberét, és amikor Jens Hurtig főfelügyelő összefüggésbe hozza ezeket az eseteket az elhunyttal, körvonalazódni kezd egy ijesztő méreteket öltő gyilkos járvány.
Az Erik Axl Sund álnéven író svéd szerzőpáros, Jerker Eriksson és Hakan Axlander Sundquist sötét hangulatú bűnregényei már több országban sikert arattak. A Bomlás, az Éhség és a Tisztulás című korábbi műveikért, azaz a Victoria Bergmant középpontba állító trilógiáért különdíjat kaptak a Svéd Krimiírók Akadémiájától.
"A csend nem a hang távolléte, gondolja. Inkább a hiánya. Csak akkor éli meg az ember a csendet, amikor hiányzik neki a hang. Előtte a csend csak a létezés része. Az ember fülsüketítő csendet élhet meg a fociszurkolók rikoltozó tömegében, és egy kietlen domboldalon a pusztaságban is hallhat rengeteg hangot."
Vélemény:
A kapcsolatom a skandináv krimikkel még meglehetősen újkeletű, pár éve vettem ugyanis kézbe a Millenium-sorozat első kötetét, A tetovált lány-t. Mondanom sem kell, hogy azóta is etalon és az egyik kedvenc könyvvé avattam. Annyira jól sikerült műről van szó és persze annyira teret nyertek mellette a további skandináv országokból származó krimik, hogy én sem tudok elmenni szó nélkül mellettük. Larsson után próbálkoztam Jo Nesbo-val és egyértelmű volt, hogy a Blogturné Klub keretein belül szívesen megismerkednék Sund könyvével is! Szinte teljesen mást kaptam végül, mint amit vártam...

...bár ez nem feltétlenül jelent rosszat. Ami egészen biztos, hogy garantáltan ez a legsötétebb skandináv krimi, amit eddig olvastam. Sőt, az összes olvasmányom közül egynél se éreztem hasonlót... Ugyanis az Üvegtestek már az első oldalaktól borús és komor, a rövid mondatszerkezetek pedig csak erősítik azt a rettentően nyomasztó érzést, amit a történet és táj megalapoz. Egyszer sem tapasztaltam még, hogy bármi ennyire rám telepedjen és minden alkalommal feszélyezzen a kézbe vétel.

Kicsit nehezen rázódtam bele a történetbe amúgy. A rövid mondatszerkezetek mellett nyúlfarknyi fejezeteket is kapunk, így bár az olvasás gyors és kényelmes, a megértés kicsit nehezebbé válik. Az egyes fejezetek a különböző szereplők szemszögét mutatják be: nemcsak a főszereplőkét, hanem a mellékszereplőkét is külön-külön. Így tehát a nagyon sok szereplő és váltakozó nézőpont, no meg a hasonló nevek miatt néha nehéz volt követni, hogy épp kiről van szó és az elején többször is vissza kellett lapoznom. A kevésbé gyakorlottaknak még problémát jelenthetnek a svéd városok és területek nevei is: én örömmel ismertem fel közülük többet is Millenium-könyvek végett. Kicsit olyan érzésem is volt, mintha abba a világba csöppentem volna bele újra, de az eltérő stílus miatt ez inkább zavaró volt, így igyekeztem később el is vonatkoztatni tőle.

A rövid fejezetek szinte mindegyike függővéggel ért véget, így szinte nem is volt megállás. Az izgalmas befejezések majdnem mindig egy óriási kérdőjelet hagytak maguk után, így azonnal lapoztam tovább a folytatásért. A kirakós darabkái a könyv vége felé már igazi csavarokkal kerültek a helyükre és teljesen ledöbbentettek, hiszen abszolút nem számítottam rájuk.

Egyértelműen hozzátesznek amúgy a szorongáshoz a kirakósnak azok a bizonyos darabjai. A könyvön átvonuló rejtélyes, de egyben bizarr és véres öngyilkossághullám betekintést enged a megtört lelkű, boldogtalan és a helyüket nem találó fiatalok körébe. Ám ez csak a kezdet, mert a szerzőpáros nem fukarkodik és úgy tűnik egyetlen könyvbe igyekeznek belesűríteni az összes olyan testi és lelki atrocitást, ami egy embert érhet. Az összes szereplő élete szenvedés, ki a testvére öngyilkosságával próbál együtt élni évekkel később is, ki azzal, hogy erőszakot követtek el rajta, ki a vallási fanatizmus döbbenetes hatásait nyögi. Ezek a témák már önmagukban is annyira erősek, hogy külön regényt érdemelhetne mindegyik.

A szereplők nagyon jól kidolgozott karakterek, de egyszerűen a legártatlanabbnak tűnő személyhez is alig akaródzott közel kerülni. A rövid mondatokkal tökéletesen megfestett komor és bizonytalan hangulat miatt nagyjából mindenkihez gyanakvással álltam. Ami pedig számomra abszolút váratlan és elképesztő csavar volt, hogy gond nélkül öltek szerzőink főszereplő(ke)t is, ráadásul olyat, akit nagyon megkedveltem az olvasás során.

Összességében egy rettentő izgalmas, elgondolkodtató és elmélkedő könyv volt ez a világ nagy és fontos dolgairól, amit nyugodt szívvel ajánlok a műfaj kedvelőinek, ám lehetőleg egy napsütötte délutánon vegye mindenki kézbe, amikor a fény nem hagyja, hogy teljes sötétségbe boruljon tőle az ember hangulata.

Kedvenc idézetek:
"Él az, akit senki nem figyel? Vagy azáltal nyer megerősítést az életünk, hogy mások látnak minket?" 
"A világ felfoghatatlan, és egy borotvapenge legalább mindent kézzelfoghatóbbá tesz." 
"Önmagunk megismerése életre szóló feladat."
"Minden ember egy két lábon járó alkotás lenne, amely a halál után megszűnik létezni?" 
"Az élet nem játék, írom. Egy megnyerhetetlen háború egyetlen szabállyal: Mindenki magáért, Isten mindenki ellen." 

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyvben központi szerepet játszik a zene – még ha nem is éppen a legpopulárisabb fajtája –, Svédország pedig rengeteg híres zenészt adott már a világnak. 
A feladat: találjátok ki a képeken szereplő svéd származású előadók nevét, és a legismertebb (vagy akár egyetlen) slágerük címét! Segítségként adunk egy kis információt a szóban forgó dalokról. Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

Fontos! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy a levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!
Feladvány: A keresett dal a 2016-os év legnagyobb nyári popslágere volt, és még annak is belemászott a fejébe, aki nem akarta. Ez a szám megtanította az egész világnak, hogy a pillanatnak kell élni és minden percet úgy kell kiélvezni, mintha csak az utolsó lenne.

a Rafflecopter giveaway Állomások:
09.26. A Szofisztikált Macska
09.28. Nem félünk a könyvektől
09.30. Zakkant olvas

Források: X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése